Hlavní obsah
Umění a zábava

Sledování filmů a seriálů není úplně levný špás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohamed Hassan, Pixabay

Časté sledování filmů a seriálů není levná záležitost, všechny totiž nejsou na jednom místě.

Článek

Dříve se dostat k filmům a seriálům bylo dost náročné. Museli jste si koupit ne zrovna levné VHS či později DVD, nebo si zajít do půjčovny.

S nástupem internetu se přístup k filmům a seriálům zjednodušil, rozmohlo se ale i mnoho nelegálních způsobů.

Propojený svět umožnil sdílet mezi lidmi filmy zdarma. Stažení pro vlastní potřebu nebylo a stále ještě není u nás trestné, ale co už trestné je, je jeho následné další šíření. Stačí film či seriál poskytnout další osobě a už se stáváte účastníkem trestného činu.

V šedé zóně stahování pro vlastní potřebu se pohybovalo ještě donedávna také u nás známé uloz.to. Kvůli evropské legislativě muselo tento svůj šedozónový prostor opustit a stát se pouze osobním úložištěm bez sdílení jeho obsahu. Od prosince mu množství uživatelů tudíž rapidně ubylo.

Jak tedy lze v současnosti oficiálně koukat na filmy, či seriály?

Některé filmové a seriálové produkty můžete nalézt i zadarmo, např. na Kinobox, či na ivysilani.cz České televize. Na stránkách ČT jsou filmy a seriály umístěny často pouze dočasně.

Pokud vám tato skromná nabídka nestačí a nechcete se stát pirátem a jít nelegální cestou, nezbývá vám než si to zaplatit. Bohužel neexistuje pouze jeden centrální poskytovatel veškeré filmové tvorby, existuje jich mnoho. U nás nejznámější a nejvyužívanější jsou např.:

Netflix, Disney+, HBO max, SkyShowtime, Voyo, KVIFF tv

nebo

O2 tv, Apple tv, Google play

Tito poskytovatelé, jak jsem už zmiňovala, nikdy nemají vše. Z toho pramení základní problém. Pokud chcete sledovat každou chvilku nějaký jiný film, musíte si buď platit každý zvlášť - vypůjčíte si ho či koupíte anebo si musíte zaplatit těch poskytovatelů víc. Což samozřejmě leze do peněz. Ti šetřivější si předplatné mohou měnit každý měsíc, je s tím ale práce.

Co lze kde nalézt najdete např. na csfd.cz, justwatch.com

Pro sledování Harryho Pottera potřebujete předplatné HBO max, pro filmy od Marvelu potřebujete Disney+, pokud jste příznivci animovaných filmů od režiséra Miyazakiho, potřebujete Netflix, pokud se chcete koukat na různé dokumentární výtvory předplatíte si KVIFF tv. Nic zkrátka nenajdete na jedné hromadě.

Při půjčování jednotlivých filmů - na určitou krátkou dobu (např. 48 hodin), vás to bude stát od 59Kč/film. Při zakoupení filmu se částky pohybují kolem 300 Kč/film.

Při častém sledování vás tedy vyjde nejvýhodněji měsíční předplatné. Ceny se pohybují kolem 200 Kč/měsíc. Často je to odstupňováno dle množství současně puštěných zařízení či kvality obrazu.

Ono se to může zdát jako zanedbatelná částka v rodinném rozpočtu, ale když se dvoustovka sejde s dvoustovkou a s třetí dvoustovkou a mohli bychom pokračovat, je z toho za chvilku tisícovečka. Pak ještě nějaké to ojedinělé půjčení filmu, dvou, tří, placení internetu a už to zanedbatelné částky úplně nejsou.

Samozřejmě je vše otázkou priorit. Sledování filmů a seriálů není něčím ze základních lidských potřeb, ale vysvětlujte svému dítku či mladistvému, že má se sledováním útrum kvůli financím. Co se stane pak? Uchýlí se do ilegality.

I z tohoto důvodu by bylo skvělé, kdyby filmová a seriálová tvorba byla dostupná na jednom místě všem. Buď ve formě měsíčního předplatného nebo ve formě zdarma - v tom případě třeba s menším rozlišením a s mnoha reklamami. Neobdrželi by tímto způsobem v konečném důsledku tvůrci více?

Žádná ilegální scéna by tak nebyla nutná, filmy a seriály by byly dostupné jednoduše pro všechny. Všichni by měli možnost zhlédnout cokoli, co bylo kdy natočeno. Jak hezké a jednoduché by to bylo.

Už dnes existují samozřejmě i stránky s filmy ke zhlédnutí zcela zdarma. Jsou plné reklam, většinou nemají úplně dobrou kvalitu a také tam na vás číhají různé nástrahy s odkazy na ne zcela bezpečné stránky. Filmový tvůrci z toho nic nemají. Je to taková nová šedá zóna. Myslím si, že je jen otázkou času, kdy i ji někdo bude řešit, stejně jako uloz.to.

zdroje:

https://minutovezpravy.cz/clanek/na-kolik-vas-vyjdou-streamovaci-sluzby/

https://www.justwatch.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz