Bramborové placky jsou krásně křupavé a zlatavé! Málokdo ví, co do nich přidat, aby brambory už nikdy nezčernaly. Například je třeba je hned poprášit moukou

Tento tradiční a nesmírně oblíbený pokrm je známý pod mnoha různými názvy a dá se připravit na několik způsobů, v různých stylech a nepohrdne jím ani ten největší gurmán. Někdo je peče na sádle, jiný k nim přidává mladou cibulku, mrkev, cuketu a v některých regionech i kysané zelí, které dotváří jejich chuť.

Bramboráky jsou rychlé, snadné a stačí mít po ruce pár základních surovin, abyste si z nich udělali skvělý oběd. Přestože patří k nejjednodušším pokrmům, vyplatí se při jejich přípravě dodržovat několik pravidel, aby nezčernaly.

Co dělat, aby brambory na palačinkách nezčernaly?

Každý, kdo někdy připravoval cokoli se syrovými bramborami, ví, že po krátké době od oloupání začnou tmavnout. Jedná se o běžnou věc, která sice nemá vliv na chuť samotného bramborového pokrmu, ale může ho zkazit z estetického hlediska. Naštěstí už známe několik skvělých triků, které nás před nechtěným zčernáním zachrání.

Obzvláště rychle

Nejdůležitějším pravidlem je pracovat s nastrouhanými bramborami co nejrychleji. Jen tak budou mít požadovanou kvalitu a barvu. Proto brambory předem nestrouhejte a snažte se je zpracovat co nejrychleji.

Poprašte je moukou

Aby brambory nezčernaly, poprašte je ihned po nastrouhání moukou. Mouky nemusí být mnoho, ale měla by pokrýt celý povrch strouhaných brambor. Ty tak nepřijdou do styku se vzduchem a zachovají si svou přirozenou barvu.

Stačí půl šálku

Křupavé palačinky lze připravit i bez mouky. A pokud chcete mít naprostou jistotu, že brambory nezčernají, přidejte horké mléko a dobře promíchejte. Přidání mléka do strouhaných brambor je naprosto jednoduchý a účinný patent, který pokaždé zaručí dokonalý výsledek.

Poslouží také voda s citronem

Pokud nemáte po ruce mléko, velmi podobně funguje horká voda s kapkami citronu. Do vroucí vody dejte několik kapek citronu a zalijte jí nastrouhané brambory.

Křupavé na povrchu a měkké uvnitř


Toho dosáhnete kvalitními surovinami a správným postupem. Po nastrouhání se snažte odstranit veškerou přebytečnou vodu. Čím více mouky, tím budou placky gumovější a tužší. Klasickou mouku můžete nahradit strouhankou, která vytvoří krásně křupavý povrch.

zdroj: dobruchut, Titulní obrázek: Pixabay.com/HolgersFotografie