Který materiál se na Slunci neroztaví?

Ukázalo se, že existují materiály, které odolávají teplotám vyšším, než je teplota povrchu Slunce, a dokonce vyšším, než je teplota zemského jádra.

Tyto materiály nejsou kovy ani keramika, ale spíše sloučeniny z prvků s velmi vysokou teplotou tání, jako je hafnium, dusík a uhlík.

Jednou z takových sloučenin je HfN0,38C0,51, u které byla počítačovými simulacemi předpovězena teplota tání 4 400 K, tedy asi 7 460 stupňů Fahrenheita (F).

To jsou dvě třetiny teploty povrchu Slunce a více než teplota vnějšího jádra Země, která může dosahovat až 4 300 K.

Tato sloučenina zatím nebyla syntetizována, ale pokud se tak stane, mohla by mít využití ve vysoce výkonných tepelných štítech pro plynové turbíny nebo letadla .

Dalším materiálem, který dokáže odolat tavení na Slunci, je tepelný štít sondy NASA Parker Solar Probe, která byla vypuštěna v roce 2018 s cílem prozkoumat sluneční korónu.

Koróna je nejvzdálenější vrstva sluneční atmosféry, kde teplota může přesáhnout milion K.

Tepelný štít sondy je vyroben z uhlíkovo-uhlíkového kompozitního materiálu, který odolá teplotě až 1 400 C a zároveň udržuje teplotu přístrojů uvnitř sondy na příjemných 30 C.

Jak je to možné?

Klíčem je pochopit rozdíl mezi teplem a teplotou.

Teplota měří, jak rychle se částice pohybují, zatímco teplo měří, kolik energie předávají.

Ve vesmíru je velmi málo částic, takže i když mají vysokou teplotu, nepřenášejí mnoho tepla.

Koróna má menší hustotu než povrch Slunce, takže sonda interaguje s menším počtem horkých částic a nedostává tolik tepla.

zdroj: Quora, Titulní obrázek: Archiv

Přejít nahoru