Neuvěřitelné: Na Venuši byly detekovány možné známky mimozemského života + VIDEO

Ale zatímco pravděpodobnost nalezení známek života na jeho povrchu zůstává nízká, vědci již dlouho spekulovali, že primitivní formy života by mohly potenciálně vyvýšit existenci vysoko v oblacích.

Je to myšlenka, která existuje po celá desetiletí – dokonce i Carl Sagan spekuloval o možnosti života v atmosféře Venuše již v roce 1967.

Nová studie zveřejněná dnes v časopise Nature Astronomy nyní odhalila objev fosfinu na Venuši – něco, co by mohlo naznačovat přítomnost života. Píše portál Unexplained.

„[Objev] naznačuje, že dochází buď k nějakému exotickému chemickému procesu, který na Zemi nemáme ani o něm nemyslíme – nebo možná, že nějaký druh velmi robustního organismu přežil uprchlý skleníkový efekt a vyvinul se, aby žil v oblacích,“ řekl Cardiff Univerzita Jane Greaves.

Objev byl proveden pomocí dalekohledu James Clerk Maxwell Telescope na Havaji.

„Když mi Jane poslala spektrum, seděla jsem před počítačem blikající asi půl hodiny,“ řekla ředitelka dalekohledu Jessica Dempsey. „Nevěřil jsem, že to skutečně našla.“

„Neříkáme, že se jedná o stoprocentní robustní detekci života, ale můžeme říci, že jsme ji otevřeli možnosti, že to je ono.“

Přejít nahoru