Konec experimentů s trenéry. Rune se poučil a obnovil úspěšnou spolupráci s Mouratoglouem

22. 2., 10:24
Aktuality 0
Holger Rune po experimentech s trenérským týmem našel plnohodnotného kouče na plný úvazek. Po krátké anabázi s Němcem Borisem Beckerem a Švýcarem Severinem Lüthim obnovil po osmi měsících spolupráci s Francouzem Patrickem Mouratoglouem. Vrací se tak k muži, který byl u jeho dosud největších úspěchů a nyní mu má pomoci i na cestě k vysněným grandslamovým trofejím či postu světové jedničky.
Profily hráčů
Holger Rune a Patrick Mouratoglou (© Profimedia)

Holger Rune v závěru loňského roku angažoval do svého týmu Němce Borise Beckera, který v minulosti pomáhal s kariérou Novaku Djokovičovi, a dlouholetého kouče Rogera Federera Švýcara Severina Lüthiho.

Respekt budící tým se ale po pár měsících kompletně rozpadl, neboť Becker ani Lüthi neměli s ohledem na své další závazky prostor na plnohodnotný úvazek. Talentovaný Dán tak zůstal na začátku února bez trenéra a hledal osobnost, která by mu mohla věnovat většinu svého času.

Nemusel se porozhlížet dlouho a poptávat se nemusel ani v neznámých vodách. Dvacetiletý Rune se dohodl s Patrickem Mouratoglouem. Charismatickým Francouzem, který mu od 13 let pomáhal trenérsky a díky své nadaci i finančně v náročné transformaci z chlapeckého tenisu do juniorského a následně i mezi muže.

Rune: Poslední měsíce mě naučily, co funguje

"Jsem nadšený, že mohu navázat na spolupráci s Patrickem. Dosáhl jsem s ním na některé největší triumfy v kariéře a už se nemohu dočkat, až spolu zaútočíme na další velké trofeje. Vedli jsme dlouhé rozhovory o tom, jak by se měla naše spolupráce vyvíjet a nastavili jsme podmínky, které vytvoří nejlepší prostředí pro můj výkon," uvedl v prohlášení Rune.

Třiapadesátiletý Mouratoglou vedl Runeho v období od října 2022 do srpna 2023 a byl u jeho dosud největších úspěchů. Na podzim 2022 dánský teenager vyhrál halový turnaj ve Stockholmiu a senzačně i následné Masters 1000 v Paříži, kde zaskočil Huberta Hurkacze, Andreje Rubljova, Carlose Alcaraze či Novaka Djokoviče. Ve světovém žebříčku se loni vyšplhal na 4. místo.

"Ví se o mě, že jsem odhodlaný vyhrávat grandslamy a stát se světovou jedničkou. To vyžaduje mít kolem sebe správný tým. Někdy musíte vyzkoušet různé věci, aby jste zjistili, co funguje, a co ne. Poslední měsíce mě hodně naučili a věřím, že Patrick je ta nejlepší osoba pro vedení mého týmu, která mi pomůže dosáhnout mých cílů," uvedl Rune.

Bývalý kouč světových jedniček a grandslamových šampionek Sereny Williamsové či Simony Halepové Mouratoglou bude plnit roli hlavního trenéra. S Runem budou i nadále spolupracovat jako asistent Kenneth Carlsen a Mike James, jenž plní funkci analytika výkonu.

Mouratoglou: Má vysoké cíle jako já

"Jsem nadšený, že mohu opět zahájit spolupráci s Holgerem. Známe se od jeho 13 let a vždy jsem věřil v jeho potenciál. Stejně jako já má vysoké cíle. Je to začátek nového dobrodružství," prohlásil Mouratoglou.

Runeho v posledních měsících přibrzdil pokles formy i zdravotní trable. Od postupu do čtvrtfinále loňského Wimbledonu laboroval s bolestí zad a do konce sezony výsledkově paběrkoval. Letos začal postupem do finále v Brisbane, ale další akce pro něj skončily nečekanými porážkami i skrečí.

Tento týden kvůli bolestem pravé paže chybí v Los Cabos a v Akademii Patricka Mouratogloua se pod dohledem staronového kouče připravuje na obhajobu loňských úspěchů. V nadcházejících pěti měsících bude obhajovat 2710 bodů, aktuálně má na kontě 3700 bodů a v žebříčku figuruje na 7. místě.

Příští týden by měl Rune startovat na podniku ATP 500 v mexickém Acapulcu a v březnu na tradičních tisícovkách v Indian Wells a Miami.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist