Hlavní obsah
Článek

Letiště v Mombase je poměrně moderní. Stejně tak i proces elektronických povolení vstupu do země, který Keňa před několika týdny zavedla. Vše si vyřešíte sami ještě z domova díky novému systému elektronických víz. Vše funguje rychle a bezchybně. Tedy pokud neuděláte třeba chybu ve svém jménu. Stačí totiž jedno jediné špatné písmenko a vaše cesta může skončit už na pražském letišti.

Na tom mombaském se bez potíží připojíte k wi-fi, před letištěm vyberete peníze z bankomatu a případně i pořídíte místní SIM kartu s pořádnou porcí dat, abyste si nemuseli upírat přístup k vaší oblíbené závislosti. Operátorem s nejlepším 4G a 5G pokrytím napříč zemí je Safaricom, který má bohatou síť prodejců i v blízkosti turistických letovisek. Ať už se rozhodnete pro klasickou SIM kartu či eSIM, ceny jsou příznivé. Nějakých 20 GB vás vyjde zhruba na 300 Kč, pokud se spokojíte s 2,5 GB na svůj pobyt, vystačíte si v přepočtu se stokorunou.

Cestování do Keni je od letoška bezvízové. Má to ale háček

Cestování

Za specialitami do Mombasy

Mombasa se rozkládá na stejnojmenném ostrově a rozpíná se až na okolní pevninu. Ač je Keňa převážně křesťanskou zemí, pobřeží je muslimské, což je patrné nejen na počtu mešit podél cest, ale i na značném množství zahalených tváří žen v Mombase a okolí. Do této pulzující metropole však většina turistů zavítá obvykle jen na procházku historickým centrem, projít si místní tržiště, popřípadě si ještě vyfotit slavný vjezd do města ověnčený obřími hliníkovými sloními kly tvořícími písmeno „M“.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jeden z mnoha stánkařů na hlavním tržišti v keňské Mombase

Bílý turista je na místních tržištích samozřejmě magnetem zájmu. Při vstupu dovnitř je nutné to mít v patrnosti a znát obsah svých kapes, protože děti hemžící se kolem vás nemusejí mít jen křišťálově čisté úmysly. Pro vás je to však skvělá šance získat hned několik produktů v té nejvyšší kvalitě i čerstvosti. V závislosti na sezoně jistě stojí za zmínku místní sladké mango, mučenka, vyhlášený banánový čaj, nejrůznější voňavé kari směsi a hlavně kešu ořechy, ikona keňského pobřeží.

Kešu jako cesta z bídy

„Kešu se nazývá v Keni ‚korosho‘ a pomohlo vyvést mnoho rodin z chudoby. Vzrostlý ledvinovník západní dokáže ve vhodném prostředí ročně vyprodukovat až 50 kilogramů kešu ořechů. Pokud si pro ně farmář zvládne vypracovat pravidelný odbyt, dokáže mu i jen pár desítek stromů zajistit obživu na celý rok. „I tak je u nás ale kešu velmi levné oproti tomu, za kolik se prodává v Evropě či v USA. A to z vesnice Malindi severně od Mombasy je navíc úplně bio. Půda je tam tak úrodná, že není třeba ji jakkoli hnojit,“ chlubí se Keňanka Caroline Keithová, která se živí jako taxikářka.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pro nás velká pochutina, pro mnoho Keňanů jediná cesta ven z chudoby. Na snímku organické kešu z okolí městečka Malindi.

„Pokud jde o Masaje, tak ti dobře vědí, že aktuálně si díky turismu vydělají lepší peníze než svou tradiční obživou. Některé vesnice jsou autentičtější a jiné méně. Záleží, kam se svým průvodcem zrovna zavítáte,“ popisuje mi Caroline, která žije v turistickém městečku Ukunda.

A je to právě Ukunda s vyhlášenou pláží Diani Beach, kam v letošní zimní sezoně mnoho Čechů vyráží. Už před pár lety zde mnoho krajanů trávilo nemalou část covidové pandemie, bez turistů bylo v oblasti opravdu extrémně levně a na zdejší podnebí si nejeden Čech tuze rád přivykne. Teď už zdejší hotelové resorty samozřejmě opět fungují a stahují do této lokality zejména ty, kteří baží po službách vyšší úrovně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Masajská dívka. Turisté rádi nahlížejí pod pokličku toho, jak Masajové v Keni před desítkami let ještě běžně žili.

Diani Beach vede, alternativou je Watamu

„Nejoblíbenější lokalitou českých turistů je právě jednoznačně oblast Diani, kde se nachází jedna z nejhezčích písčitých pláží v Keni a také nejpopulárnější hotely. Z této oblasti turisté podnikají výlety jak do přilehlého městečka Ukunda, tak i přímo do pulzující Mombasy. Stejně je ale naším nejoblíbenějším výletem dvoudenní safari do národního parku Tsavo East s českými průvodci,“ řekla Novinkám mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pláže u městečka Watamu mají své exotické kouzlo.

Turisté, kteří nutně nepotřebují luxusnější ubytování, často vybírají oblast kolem městečka Watamu. To je od Mombasy trochu vzdálenější, ale tím, že je jeho směr s Mombasou propojen standardně mostem, a nikoli jen přívozem, ve špičce jste kolikrát ve Watamu dříve než turisté, kteří pobývají na Diani Beach.

Menší nevýhodou může být snad jen to, že jsou tamější pláže o něco přirozenější, s čímž jde ruku v ruce i to, že na nich hlavně při odlivu často najdete nějakou tu zeleň. Na druhou stranu, jejich kouzlo spočívá právě v tom, že se máte kam procházet, narazíte i na místní rybáře a můžete zažít pár desítek metrů od hotelu špetku autentické Keni.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ruiny ztraceného města Gede

Na dosah jsou navíc magické ruiny Gede, které leží zapomenuty v pralese pouhou čtvrthodinu jízdy autem z Watamu. Tam naleznete pozůstatky svahilského městského státu, který oplýval mimo jiné i vodovody. Jediný dům, kterému se dochovala i střecha, ukrývá právě koupelnu. V dnešní době se dá hovořit o městě sloupů. V ruinách ale naleznete i zbytky působivé arabské hrobky s datem označujícím rok 1399. Nejednoho člověka pak osloví 50 metrů hluboká studna. Pokročilá civilizace město opustila koncem 16. století a to zůstalo zapomenuté v džungli až do 20. století.

Bez safari není Keňa Keňou

Keňa je u turistů opravdu oblíbená kvůli magické kombinaci bílých pláží, teplého moře a dostupného safari. To je v Keni výrazně levnější než třeba v oblasti Okavanga v Botswaně, ale hlavně je také blízko, co do vzdálenosti. Za tři hodinky od pobřeží jste už v oblasti Tsavo East, a než se nadějete, jedete v džípu a rozhlížíte se do všech směrů ve snaze spatřit nějakého ze zvířecích velikánů, kteří tento kout planety obývají.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Sloni jsou mezi turisty velmi vítanými obyvateli NP Tsavo East.

„Safari je unikátní zážitek v tom, že žádný jeden game drive (výjezd autem za zvířaty) není totožný s jiným. Zatímco v jednom autě se lidé radují, že spatřili dvojici slonů, ve druhém džípu viděli lví rodinku, deset slonů, stádo žiraf a stěžují si, že nespatřili nějaký druh ptáka,“ směje se řidič Saíd.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Během safari můžete narazit i na dravce, stačí mít dobré oko. Na snímku jestřáb východoafrický.

„Můžete mít obrovské štěstí, stejně tak i trochu smůlu. Na safari obecně každopádně platí, že čím déle zůstanete a více výjezdů podniknete, tím větší naděje je, že zkompletujete kýženou kombinaci zvířat, které jste chtěli ve volné přírodě potkat,“ dodává místní průvodce a mně nezbývá než přikývnout hlavou a smířit se s tím, že jsem tentokrát na lvy štěstí neměl. Ale člověk by si měl vždy nechat nějaký ten důvod, proč se na to či ono místo „bude muset“ jednou vrátit…

FOTO: Keňa je královnou afrického safari

Cestování

Čedok ohlásil rekordní výsledky a nové destinace. Češi se dostanou charterem i do Keni

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám