Profesionální fakír se zálibou v neobyčejných výkonech se 25. srpna 2010 rozhodl pro nevídanou výzvu, která se vymyká běžným limitům, a vytvořil český rekord. Jeho počin balancuje na hranici odvahy, vytrvalosti a naprostého šílenství.

Spojení tradice a osobní výzvy

Fiedorova fakírská kariéra – praktikování extrémních fyzických výkonů s hlubokým duchovním podtextem – dodává jeho rekordním ambicím hlubší rozměr. Fiedor se inspiroval duchovními praktikami indických fakírů, kteří podnikají vytrvalostní činy jako projev své víry, a snažil se tradici přizpůsobit svému kulturnímu kontextu, čímž vytvořil nový žánr, který sám označuje jako "sportovní fakír".

Zdroj: Youtube

Fiedorův přístup kombinuje přísnost sportovních výkonů se závazkem k duchovnímu a osobnímu růstu a zdůrazňuje důležitost překonání fyzické bolesti a strachu, aniž by došlo ke zranění.

Vědecké aspekty

Od tradičního fakírství se Fiedorova filozofie liší tím, že se zaměřuje na estetické a vědecké aspekty svých výkonů. Fiedor se na své výzvy pečlivě připravuje a využívá své znalosti z oblasti zdravovědy a fyziky k minimalizaci rizik. Cílem je ukázat krásu a odolnost lidského těla v extrémních podmínkách, nikoliv podívanou plnou utrpení, která je často spojována s fakírskými kousky.

Trojvrcholová výzva

Výzva začala v časných ranních hodinách před svítáním. Fiedor se v doprovodu své přítelkyně Lenky Bernardové vydal zdolat Sněžku, nejvyšší a nejnáročnější ze tří vrcholů. Cesta na Sněžku trvala přes pět hodin, což svědčí o náročnosti úkolu. Přestože čelil nepříznivým povětrnostním podmínkám a nečekaným překážkám, vytrval a prokázal pozoruhodnou odolnost.

Po sestupu ze Sněžky pokračoval na Říp a poté na Blaník, přičemž cestou čelil dalším těžkostem včetně překonávání vymleté cesty za tmy na Blaník. Ovšem díky pečlivé přípravě a nezlomnému odhodlání Fiedor výzvu úspěšně dokončil, čímž si vysloužil zápis do České knihy rekordů.

Za hranice rekordů

Fiedor se pyšní řadou výjimečných úspěchů, je například držitelem rekordu za ležení na skle pod zátěží, kdy přes jeho hrudník přešlo 502 lidí, dosáhl také rekordu v manipulaci s hořící látkou bez použití rukavic. Svoje schopnosti dále demonstroval při běhu jako lidská pochodeň, kdy pokryt plameny urazil vzdálenost 185 metrů, což mu zajistilo další rekord.

Úspěchy Petra Fiedora nabízejí pohled na možnosti lidského těla překonávat strach a bolest. Jeho vystoupení jsou ukázkou pečlivého tréninku, vědeckých znalostí a špetky uměleckého vkusu. Cílem je zaujmout diváky krásou svého řemesla, nikoli pouhou senzací.

Zdroje: idnes.cz, krkonossky.denik.cz, taborsko.webnode.cz