Secesní palác v srdci lázní poslouží výtvarníkům i filmovému festivalu

  15:52
Secesní palác Sparkasse na Divadelním náměstí v lázeňském centru má velké ambice stát se novým kulturním centrem Karlových Varů. První vlaštovkou v tomto ohledu bylo slavnostní otevření galerie Display, které se uskutečnilo ve čtvrtek 22. února. Její otevření úzce souvisí s projektem J&T Banky Magnus Art Residency.

Každý měsíc podpoří dva různé umělce, kteří budou během svých karlovarských rezidencí společně tvořit, vzájemně se inspirovat a čerpat podněty ze zákoutí nejen Karlových Varů, ale celého regionu. Aktuálně jsou v galerii k vidění díla Dany Bartoníčkové a Stanislava Zábranského, prvních umělců, kteří se do projektu zapojili.

Bývalá spořitelna, respektive galerie Display, je zatím přístupná od pátku do neděle. Záměrem majitele je celotýdenní provoz. Proto spojil síly s pořadateli Mezinárodního filmového festivalu.

„Jsme rádi, že díky velkorysému přístupu majitele budovy, společnosti BTL, se nám podařilo najít nové možnosti jeho využití. Ve spolupráci s městem a J&T Bankou jsme tento zrekonstruovaný objekt naplnili další zajímavou kulturní nabídkou pro obyvatele i návštěvníky Karlových Varů,“ konstatoval výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Nejen jeden týden

Mrzí ho, že festival v současné podobě je týden v červenci, a po zbytek roku prakticky nic. Filmová přehlídka je přitom nejzásadnější kulturní akcí města. Už letos se proto v prvním patře objektu objeví stálá výstava fotografií slavných hostů festivalu zachycených objektivem Tona Stana. „Ideální situace bude tehdy, až v přízemí vznikne kavárna, která doplní nabídku galerie a výstavy fotografií,“ řekl Mucha.

Důležitost festivalu deklarovala primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. „Pro Karlovy Vary je festival skvělou reklamou po celém světě. Proto je důležité, aby byl ve městě přítomný po celý rok, ne jen v červenci a pak na podzim v rámci Variace,“ uvedla primátorka.

Kultura místo komerce

V souvislosti s galerií pak připomenula fakt, že Karlovy Vary jsou odnepaměti pro umělce inspirací. „A dnes je tento odkaz pro město velkou reklamou. Rádi bychom ho ale ukázali i z jeho moderní stránky, kdy se tradice prolínají se současným pohledem umělců na svět,“ doplnila Pfeffer Ferklová.

Palác Sparkasse pochází z roku 1906 a je dílem projektanta Otto Stainla, který vytvořil i bývalý Blanenský pavilon ve Dvořákových sadech. Původně v ní sídlila městská, později Československá spořitelna. Ta objekt využívala až do roku 1993, kdy se přestěhovala do centra města. „Jsem ráda, že aktuální využití objektu neskončilo u komerce, ale u kultury,“ dodala primátorka.