Na halovém MS bude reprezentovat Českou republiku 23 atletů

Předsednictvo Českého atletického svazu schválilo nominaci na halové mistrovství světa ve skotském Glasgow, kam odcestuje 23 českých atletů a atletek.

Tradiční oporou halových mezinárodních vrcholů je koulař Tomáš Staněk. Ten bude v Glasgow usilovat o svůj šestý cenný kov z reprezentačního vrcholů pod střechou. Glasgow bude už jeho pátým halovým světovým šampionátem. Z tohoto podniku má ve své medailové sbírce zatím bronz z Birminghamu 2018. K tomu má doma čtyři medaile z HME, přičemž jednu z nich získal v roce 2019 právě v aréně, kde se za pár dní uskuteční globální vrchol této sezóny.

Co se týká počtu účastí na HMS, je na tom stejně i překážkář Petr Svoboda. Ten debutoval už na šampionátu ve Valencii v roce 2008. Svého maxima pak dosáhl o dva roky později v katarském Dauhá, kde doběhl na čtvrtém místě. Při každé ze svých předešlých čtyřech účastí došel minimálně do semifinále. V 39 letech bude nejzkušenějším členem české výpravy. Nastupující generaci českých překážkářů pak zastupuje Štěpán Schubert, kterému se také podařilo kvalifikovat a na velké mezinárodní akci mezi dospělými si zazávodí poprvé. Druhá účast na HMS v této disciplíně čeká Helenu Jiranovou.

Hned trojnásobné zastoupení budeme mít v závodech na 400 metrů. Mezi ženami budou hájit české barvy finalistky loňského HME a bronzové medailistky ze štafetového mixu na MS v Budapešti Lada VondrováTerezou Petržilkovou. Pro obě se jedná o třetí HMS. Vondrová už za sebou má dva individuální starty a jeden štafetový. Petržilková byla také členkou ženské štafety v Birminghamu 2018 a před dvěma lety si odbyla svou individuální premiéru. Třetím do party je Matěj Krsek, který si na HMS zazávodí poprvé.

V technických disciplínách nechybí v nominaci Radek Juška, jenž byl na HMS v Portlandu 2016 desátý a Birminghamu 2018 sedmý. Tyčkařka Amálie Švábíková skončila před dvěma lety v Bělehradě devátá a nyní si připíše svůj druhý start na halovém světovém šampionátu. To výškař Jan Štefela se na tomto podniku představí poprvé.

Debutantů v individuálních disciplínách ovšem bude ještě více. Mezi sedmibojaři si poprvé ve světové konkurenci na reprezentační akci zazávodí Ondřej Kopecký a Vilém Stráský. V běhu na 1500 metrů se na startovní čáru postaví Filip Sasínek. Na šedesátce zaklekne do bloků teprve dvacetiletá čerstvá národní rekordmanka Karolína Maňasová a osmistovku poběží ještě mladší juniorský mistr Evropy Jakub Dudycha. Ten však nebude jediným českým půlkařem v Glasgow. Nominován je i Filip Šnejdr, který odcestuje na své třetí HMS. Na tom prvním v Birminghamu 2018 byl členem čtvrtkařské štafety. Před dvěma lety v Bělehradě už reprezentoval na trati 800 metrů.

Poběží také obě čtvrtkařské štafety. V té mužské doplní Matěje Krska další zkušení borci Pavel Maslák, Patrik Šorm, Vít Müller a Michal Desenský. Do ženské sestavy patří kromě Lady Vondrové a Terezy Petržilkové ještě Marcela Pírková, Lurdes Gloria Manuel a Terezie Táborská, která bude v osmnácti letech vůbec nejmladší členkou výpravy.

Nominace českého týmu pro HMS v Glasgow 2024

Muži:

Michal Desenský (4×400 metrů)
Jakub Dudycha (800 metrů)
Radek Juška (dálka)
Ondřej Kopecký (sedmiboj)
Matěj Krsek (400 metrů, 4×400 metrů)
Pavel Maslák (4×400 metrů)
Vít Müller (4×400 metrů)
Filip Sasínek (1500 metrů)
Štěpán Schubert (60 metrů překážek)
Tomáš Staněk (koule)
Vilém Stráský (sedmiboj)
Petr Svoboda (60 metrů překážek)
Filip Šnejdr (800 metrů)
Patrik Šorm (4×400 metrů)
Jan Štefela (výška)

Ženy:

Helena Jiranová (60 metrů překážek)
Lurdes Gloria Manuel (4×400 metrů
Karolína Maňasová (60 metrů)
Tereza Petržilková (400 metrů, 4×400 metrů)
Marcela Pírková (4×400 metrů)
Amálie Švábíková (tyč)
Terezie Táborská (4×400 metrů)
Lada Vondrová (400 metrů, 4×400 metrů)

(koz)

FOTO – Aleš Gräf

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy