st., 21. únor 2024 23:59

Kulturní program během mistrovství světa v biatlonu

koncert Anna K koncert Anna K Zdroj: Aneta Hájková
Po 11 letech se v Novém Městě na Moravě ve Vysočina aréně konalo mistrovství světa biatlonu, kterého se účastnilo více jak 30 zemí. Slavnostní zahájení s tradičním ceremoniálem se uskutečnilo v úterý 6. února 2024 v 19:00 hodin středoevropského času. Závodníci měli možnost během devíti dnů soutěžit v disciplínách: sprinty, hromadná štafeta, stíhací závody, vytrvalostní závody, smíšený závod dvojic, mužské a ženské štafety a poslední nedělní závody s hromadným startem ukončily dvoutýdenní mistrovství na Novoměstsku. Celý šampionát doprovázel bohatý kulturní program pro diváky, kterých bylo dohromady neuvěřitelných 210 tisíc. Fanoušci biatlonu měli možnost si naživo a bezplatně poslechnout Annu K, Ewu Farnou, Buty MayDay nebo Bratry v triku a další vystoupení na Vratislalově náměstí v Novém Městě na Moravě.

Hvězdy na biatlonu

Na mistrovství biatlonu zazpívalo mnoho hudebních hvězd jako je Zlatá slavice Ewa Farna, její velkolepé vystoupení se uskutečnilo v úterý v 19:00 hodin středoevropského času společně s ceremoniálem a show. Populární zpěvačka své posluchače uvítala svým starými hity i písničkami z nových alb. Samozřejmě by neodešla z pódia, dokud by nezazněly z reproduktorů melodie písní Boky jako skříň, Měls mě vůbec rád nebo Leporelo. I přes nevlídné počasí a teploty pohybující se okolo nuly bylo publikum tohoto koncertu nejpočetnější. Farna při této příležitosti dokonce zavzpomínala i na to, že právě v Novém Městě na Moravě začínala svou kariéru, jak i uvedla na svém příspěvku na sociálních sítích. „V tomto městě jsem měla před 18 lety jeden z úplně prvních koncertů ever.”

Před otevíracím koncertem byli diváci svědky zahajovacího ceremoniálu a show Biathlon in the Sky (Biatlon na nebi), kterou připravila Letní Letná ve spolupráci s Losers Cirque Company a AirGym Art Company. Performeři předvedli neskutečné akrobatické výkony na zemi, na trampolínách i ve vzduchu ve výškách. Akrobaté představili fenomén nový cirkus v nejlepším světle. Vystupující se například snažili přejít po laně ve výšce od jednoho konce naměstí po kostel uprostřed. Chtěli dosáhnout nejzajímavějšího napodobení biatlonu ve všech možných formách, tedy zavzpomínat na původní předlohu biatlonistů, což jsou myslivci. Poté následovala přehlídka vlajek zúčastněných zemí. V pořadí 54. IBU BMW mistrovství světa v biatlonu oficiálně započalo vyvěšením vlajky a hymnou Mezinárodní biatlonové unie. 

Populární zpěvačka Anna K už vystupovala i na minulém šampionátu u nás v roce 2013, letos si zopakovala koncert pro biatlonové nadšence v sobotu 10. února 2024 ve 13:00 hodin středoevropského času. Přeplněné náměstí čekalo na první slova písní známé zpěvačky. Zpívala nejen pro české fanoušky, ale i německé, francouzské, norské a další. Důkazem toho byly vlnící se vlajky v publiku těchto zemí do rytmu písní. Anna K rozproudila publikum před sobotním sprintem mužů. Na konci hodinového koncertu se ptala posluchačů: „Tak je tady dneska někdo, kdo se mnou bude dneska fandit?", jak i její slova potvrzují, je opravdu velkým fanouškem biatlonu. 

Série dalších vystoupení obohatily v rámci mistrovství například legendární česká kapela Buty, folková kapela Alfasrnec, Tomáš Savka a Jakub Židek, kteří se na chvíli proměnili na Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Dále místní kapela MayDay a uskupení Tros Discotequos s Vojtou Dykem, Jakubem Prachařem a Janem Maxiánem. 

Fanoušci byli nadšení z veškerého doprovodného programu. Díky koncertům se zvedla i návštěvnost závodů a i přes nevyhrané medaile pro český tým, bylo publikum na letošním mistrovstvím v biatlonu označeno za nejlepší kulisu na světě. 

 

Zobrazeno 385 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. únor 2024 12:56
Pro psaní komentářů se přihlaste