Přežít a závodit - jeden rok šéfa stáje F1 - Cover

Přežít a závodit. Jeden rok šéfa stáje F1 – kniha nejen pro fanoušky Formule 1 

21. 2. 2024
 

Jestliže vás baví motorsport tak jako mě, knihu Přežít a závodit - jeden rok šéfa stáje F1 mohu jen doporučit. Guenther Steiner, nyní již bývalý šéf stáje Haas, vypráví o jednom neuvěřitelném roku 2022 a nejen o mnoha vzpomínkách na samotné založení této první americké stáje, ale také o svých dalších letech v automobilových soutěžích. Jedná se o upřímný pohled šéfa nejmenší stáje na závody Formule 1, kde řidiči, manažeři, mechanici i majitelé týmů jedou na plný plyn, na dráze i mimo ni. Steiner s jedinečným humorem sobě vlastním vypráví příběhy a pocity z proher i výher. Kniha psaná formou deníku by neměla utéct žádnému fanouškovi, jelikož čtenáře zavede přímo do zákulisí tohoto fascinujícího sportu a tím nám umožňuje nahlédnout „pod pokličku“, nebo v tomto případě spíše „pod kapotu“, Formule 1. 

„Hodně lidí kritizuje Formuli 1 za zbytečné riziko. Ale co by to bylo za život, kdybychom dělali jen to, co je nezbytné?“  Niki Lauda 

Mezi sezonami  

Celý příběh otevírá konec roku 2021, kde se dozvídáme, že posledním závodem vše teprve začíná. Všichni se totiž mylně domnívají, že sezona začíná prvním a končí posledním závodem roku. Steiner nás ale hned zkraje knihy uvede do reality. Dělá se po celý rok, a to se týká nejen závodníků, kteří musí trénovat, ale i každého v týmu, kdo se musí zapojit. Sponzoři ani nové auto nepočkají, stejně tak interview těsně před vánočními svátky. Velká část roku je o cestování, a ani mezi sezonami to není jiné.  

Zdroj: Kosmas

Začátek sezony 2022 

Já osobně jsem se od Přežít a závodit - jeden rok šéfa stáje F1 nemohla odtrhnout, a to i přesto, že v mé domácí knihovně se spíše nachází žánr fantasy nebo klasická beletrie. Nejedná se pouze o data a schůzky, ale i o Steinerův život mimo zář reflektorů, jeho spolupráci s Nikem Laudou, přímé pocity a rychlé změny po začátku války na Ukrajině. Čtenář se tak nemusí obávat, že by kniha svým obsahem nudila. 

Na začátku roku 2022 neměl nikdo tušení, co vše se stane a jak Rusko zamíchá kartami i ve světě F1, hlavně ve stáji Haas. Ta totiž nejenže jako jediná z deseti stájí měla ruského jezdce, Nikitu Mazepina, ale jejím hlavním sponzorem byla společnost Uralkali. Jak jistě mnoho fanoušků ví, Mazepin byl nahrazen vikingem Kevinem Magnussenem a partnerství s Uralkali bylo ukončeno. Ale jak to probíhalo a kdo první přišel na myšlenku vrátit vikinga zpět na závodní dráhu? Jaký byl skutečný vztah mezi Mickem Schumacherem a Guentherem Steinerem – byla to opravdu nenávist ze strany Steinera, nebo jen klam novinářů? To všechno a mnohem více se čtenář dočte v této fascinující knize Přežít a závodit. Jeden rok šéfa stáje F1. Nezapomeňte se podívat na recenze knih.

„Vypadáme jako banda kokotů.“  Guenther Steiner 


Článek pro Gaming Professors napsala Tereza Švábiková.

Tagy:

Gaming Professors

Externí redaktoři nám občas podají pomocnou ruku. Každý se svou specializací zaměřuje na jiné typy her a dohromady tak pokrývají širokou škálu herních žánrů. Přidat se můžeš i ty!

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.