Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Akcie Palo Alto Networks zažívají otřes. Propad o 30 % za jediný den!

Společnost Palo Alto Networks zaznamenala výrazný pokles navzdory dobrým finančním výsledkům. Přečtěte si více o strategických změnách, které investoři zatím neocenili.

Publikováno
Akcie Palo Alto Networks zažívají otřes. Propad o 30 % za jediný den!
Zdroj: depositphotos.com

Společnost Palo Alto Networks, významná firma v oblasti kybernetické bezpečnosti, se v úterý potýkala s výrazným poklesem ceny akcií. Tento pokles vedl ke snížení tržní kapitalizace o více než 30 miliard USD.

Šlo o reakci na výsledkovou zprávu, ve které firma sice zveřejnila dobré výsledky, ale zároveň odhalila svůj plán na velké strategické změny.

Dobré výsledky, slabší výhled

Společnost vykázala dobré finanční výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2024, kdy její tržby meziročně vzrostly o 19 % na 2 miliardy USD, čímž překonaly odhady analytiků (1,97 miliardy USD).

Kromě toho zisk na akcii (EPS) vzrostl o 39 % na 1,46 USD oproti předpokládanému EPS ve výši 1,30 USD.

Obavy však mohla vyvolat celková částka smluvně závazných prodejů, které ještě nebyly zaúčtovány jako výnosy.

Poznámka

Pokud smluvní – zatím nefakturované – prodeje rostou pomaleji, než samotné tržby, ukazuje to na zpomalení růstu budoucích tržeb.

Jsou tedy měřítkem budoucího prodejního potenciálu. Vzrostly pouze o 16 % na 2,35 miliardy USD – o 3 procentní body pomalejší růst, než u zaúčtovaných tržeb.

Palo Alto také předpokládá, že ve fiskálním roce 2024 dosáhne tržeb ve výši 8 miliard USD. Ve třetím fiskálním čtvrtletí však společnost očekává nárůst tržeb pouze o 14 % na 1,95 až 1,98 miliardy USD, což odráží potenciální dopad její nové strategie.

Strategický obrat

Šéf Nikesh Arora totiž mimo nad očekávání dobré výsledky oznámil i velkou strategickou změnu, která bude firmu stát jistou část tržeb.

Palo Alto totiž přitvrdí v konkurenčním boji a nabídne novým zákazníkům významné pobídky – rozumějte slevy.

Například při přechodu od jiného poskytovatele služeb kybernetické bezpečnosti, nebude zákazník prvních 6 měsíců za ochranu vůbec platit.

Skvěle etablovaný dodavatel se zjevně snaží získat co největší podíl na rychle rostoucím trhu služeb kybernetické bezpečnosti, což bude mít mimo její výsledky v blízké budoucnosti vliv i na ceny akcií jejich konkurentů.

Kromě toho bude společnost některé své produkty nabízet zdarma v rámci balíčků a konsolidovat své platformy s úspornými benefity pro zákazníka, od čehož si slibuje širší přijetí větší části svého produktového portfolia.

Tyto kroky by měli ve středně až dlouhodobém horizontu firmě prospět, ale okamžitá reakce trhu odráží značné rozpaky.

Pokles cen akcií Palo Alto v tomto týdnu

Načítání
Načítání
Kupte si akcie PANW Váš kapitál může být ohrožen*

Logo sponzora Koupit!

Dlouhodobý výhled

Navzdory bezprostředním finančním důsledkům a snížené prognóze si Palo Alto zachovává důvěru ve své dlouhodobé vyhlídky.

Nikesh připouští dočasný dopad na míru růstu a finanční výsledky v době, kdy se nová strategie bude prosazovat.

Soustředí se ale na potenciál zrychleného růstu po počátečním období konsolidace platforem a usiluje o dosažení ročních tržeb ve výši 15 miliard dolarů do roku 2030.

Poslouchejte naše podcasty, ať vám nic neunikne!

Víte, že máme dva podcasty? V krátkém podcastu Burza s odstupem každý týden odhalujeme to nejzajímavější, co se na finančních trzích stalo.

Dvakrát do měsíce si pak můžete poslechnout podcast Kam tečou peníze, kde se do hloubky věnujeme ekonomice, politice a tomu do jakých finančních aktiv může být zajímavé investovat.

Získejte díky těmto podcastům exkluzivní pohled na investiční strategie a naučte se, jak správně investovat a nakládat s osobními financemi.

Odebírejte a poslouchejte tyto podcasty, ať vám nic zajímavého neunikne.

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Pod tímto profilem publikují články a recenze autoři stránek Finex.cz a další redaktoři nebo hosté, kteří nejsou stálými autory.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎