Nové nahrávky lidových kapel souboru Rokytka z Rokycan

22. únor 2024

Svátek a radostné vyvrcholení náročné práce vždy představují premiéry snímků lidových písní z našeho regionu. Aktuální tvorba folklorních souborů a lidových muzik z Plzeňska nebo Chodska totiž dokládá, že tento hudební žánr stále žije a zajímavě se vyvíjí. Zvlášť pozoruhodná je pak tvůrčí aktivita a talent dětí a mladých lidí. A těch bylo vždycky dost i v Rokycanech. Představujeme vám zbrusu nové nahrávky kapel souboru Rokytka.

Kozí trio

Kozí trio

Ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu v Plzni měla premiéru nejmladší dudácká sestava, Lidová muzika Sluníčko, která občas používá jadrný název Kozí trio. Tvoří ho třináctiletý klarinetista Vojta Bárta a jeho dva o roky mladší kamarádi, dudák Lukáš Kunc a houslista Matěj Vejvoda. Sestavu doplňuje 14letý talentovaný zpěvák Jiří Kysilko.

Název Kozí trio jednak odkazuje na mečivý zvuk dud, ale prozrazuje také, že kluci jsou jako herci a zpěváci už více než rok oporou inscenace muzikálu Divadla J. K. Tyla s názvem Kozí válka. Autorem hudby a spoluautorem libreta je totiž Vojtův tatínek Dalibor Bárta. No a jablko nepadlo daleko od stromu. Také Matěj a Lukáš jsou potomci hudebníků a tanečníků rokycanské souboru.

Rokytí

Rokycanské Sluníčko, resp. Kozí trio, v plzeňském rozhlasovém studiu vystřídala také starší a zkušenější muzikantská sestava rokycanské Rokytky, s názvem Lidová muzika Rokytí. Hrají spolu už od roku 2006, v roce 2011 vydali CD album Pohlazení od Sluníčka. Rokytí pod vedením Jakuba Frühaufa dlouhá léta spolehlivě doprovází rokycanské dětské soubory. Od roku 2019 je tak spolu s tanečníky Sluníčka ve svém oboru nositelem titulu Perla Plzeňského kraje.

Soubor Sluníčko s kapelou Rokytí

Rokytka

Rokycanský soubor Rokytka v současné době tvoří tři dětské taneční skupiny: nejmladší Rokytička, prostřední Sluníčko a nejstarší Malé Rokytí; dvě taneční skupiny dospělých: Rokytí a Rokytka; a čtyři dudácké muziky: od nejstarších Lidová muzika Rokytka, Malá lidová muzika Rokytka, Lidová muzika Rokytí a nejmladší Sluníčko/Kozí trio. Celkem jde o více než stovku tanečníků, zpěváků a muzikantů, kteří se hlásí k odkazu zakladatelky souboru Boženy Auterské.

Už 57 let znějí v Domě dětí a mládeže v Rokycanech lidové písně, podlaha se otřásá temperamentem desítek tanečníků a zdi se chvějí výkony muzikantů. Lidová hudba jihozápadních Čech díky Rokytce žije a těší další generace diváků a posluchačů. Dovolte v závěru poděkování všem, kteří se s nadšením podíleli na nových nahrávkách, jmenovitě klarinetistům Tomáši Mourkovi, Vojtovi Bártovi a hostujícímu Jakubu Škardovi, houslistům Jakubu Frühaufovi, Martinu Šantorovi, Matěji Vejvodovi, Veronice Duchaňové a hostujícím Johance Klímové, Ondřeji Suchanovi a Katce Palátové, dudákovi Lukáši Kuncovi a hostující dudačce Gábině Knetlové. Na basu hrál a na slyšenou ve Špalíčku se těší Zdeněk Vejvoda. Hudební režii nových snímků rokycanských kapel obstaral Dalibor Bárta, o technickou stránku se postaral zvukový mistr David Kovář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.