Pozor ať někam nezapadneš, betonové zdi jsem jen nejviditelnější část opevnění,“ varovala mě přítelkyně Světlana poté, co jsme vešli do přítmí borovicového lesa. Věděla přesně o čem mluví. Chvíli předtím málem skončila ve spojovacím příkopu, který tu zbyl z dob výstavby opevnění. Přede mnou se otevřela díra do poslední chvíle krytá mechem. Hel je prošpikovaný bunkry. Zatímco z těch nejmohutnějších se staly muzea, ty malé, skryté v porostu se pomalu rozpadají.

Zdroj: Youtube

Bateria artylerii Laskowskiego


Poláci si byli velmi dobře vědomi strategické pozice, kterou poloostrov Hel v rámci obrany Polska má. Pokud by tady byly vybudovány dělostřelecké pevnosti vybavené zbraněmi s dlouhým dostřelem, dokázaly by bránit napadení nejen samotné výspy, ale i měst, jako jsou Gdaňsk či Gdyně. Mohutná dělostřelecká baterie pojmenovaná po Heliodoru Laskowském byla vybavena mohutným pobřežním dělostřelectvem ráže 152,4 mm. Šlo o extrémně důležitou součást polské  pobřežní dělostřelecké eskadry v opevněné oblasti Helu. V roce 1939 se ukázala, jako velmi užitečná. Děla Bofors byla zepředu kryta pancéřovými maskami, zatímco zezadu byla odkrytá. Dělostřelecké pozice byly umístěny v lese a maskovány sítěmi. Na spodní úrovni pozic se pod děly nacházel sklad se zásobami munice. Heliodor Laskowski, jehož jménem se baterie pyšní, tady sloužil jako štábní důstojník. Byl to on, kdo přetvořil systém polské pobřežní obrany. Přestože zemřel mlád, byl natolik oblíbeným důstojníkem, že po jeho smrti poprosili jeho podřízení, aby artilerie nesla jeho jméno.

„Baterie Laskowského je klenotem našich válečných památek. Skutečně se zasloužila o obranu před německým útokem, bránila Hel v průběhu 32 dnů, a zadržela celou německou flotilu,“ řekl Wladyslaw Szarski, ředitel Muzea pobřežní obrany na Helu. Dělostřelecké granáty, které opouštěly mohutné hlavně vážily přes 30 kilogramů. Palba z děl desítky dnů bránila výspu před německým výsadkem.

Bigos z polní kuchyně


Podle toho, jak často zaznívala čeština v restauracích, u stánků nebo v muzeích je jasné, že našinci to tady mají rádi a Hel je oblíbenou destinací. „Čtyři z tanku a pes,“ zajásal jsem v jedné z hospod v military stylu. Filmový seriál byl vzpomínkou na mládí a jako rodilý ostravák s polštinou nemám problém. Televizní obrazovka napojená na videorekordér a o kus dál se přehrává Sedmnáct zastavení jara. Sovětský seriál o sovětském špionovi, který nacistům zatápí pod krycím jménem Otto von Stierlitz. I ten se v dobách mého mládí promítal v československé televizi. Podává se bigos z polní kuchyně, což je typické staropolské jídlo. Směs zelí, masa a klobásek. Syté a jednoduché. Kdo nechce bigos, ten má k dispozici jinou klasiku, byť asi ne čistě polskou. A tou je boršč.

Pozorovací věž

Podle odstraněných schůdků se do pozorovací věže zřejmě lézt nemá, podle primitivně umístěných větví přivlečených z nedalekého lesíka to evidentně někdo zkoušel. Pozorovacích a radarových věží, které pomáhaly řídit palbu je na poloostrově několik. Jedna z nich je dokonce teď na prodej za pouhých 5 milionů zlotých, což je k aktuálnímu kurzu 29 400 000 korun. Zařízení postavené v roce 1942 sloužilo Němcům během druhé světové války k pozorování a vypouštění torpéd F5B určených pro ponorky a vojenská letadla. „Torpédo s nárazovým zapalovačem bylo vybaveno pohonem „wet heater“. Stlačený vzduch uvedl hnací systém do činnosti, petrolej pod tlakem byl vstřikován do nahřívače, kam se také vháněl vzduch a voda. Hořící petrolej proměňoval vodu v páru, která uvedla v pohyb písty válců a následně protiběžné lodní šrouby,“ dodává podrobnosti Vojenský historický ústav v Praze.

Po kapitulaci polské obrany Němci využili opevnění k podrobnému studiu a museli uznat, že systém byl propracovaný, a jak měsíc trvající bitva ukázala, tak i extrémně účinný. Následně vše posloužilo ke studiu a prohloubení nacistických znalostí týkající se vedení války.

Heliodor Laskowski

Heliodor Jan Laskowski (1898-1936) byl důležitou postavou v meziválečném polském námořnictvu. Uznávaný byl zejména pro přínos k rozvoji pobřežního dělostřelectva. Jeho práce vedla k modernizaci a zlepšení obranyschopnosti polského námořnictva, zejména prostřednictvím zavedení moderního dělostřelectva. Laskowski zemřel předčasně ve věku 37 let během léčebného pobytu v Egyptě.

Zdroje: zapisnik.fortif.net, historia.trojmiasto.pl, hel.naszemiasto.pl, VHÚ Praha