Slavnostního zakončení další části projektu se v audienční síni účastnilo okolo 160 dětí ze školní družiny při ZŠ T. G. Masaryka

Za pokladem Mikuláše Dačického je název celoročního projektu Školní družiny ZŠ T. G. Masaryka v Kutné Hoře, jehož další část, věnovaná mincovnictví, byla slavnostně zakončena 22. února. V audienční síni Vlašského dvora převzalo více než 160 dětí z rukou místostarostky města Kateřiny Špalkové, ředitelky Průvodcovské služby Andrey Kapounkové a průvodce Tomáše další stříbrňáky do měšců, své zasloužené odměny a odemkly další zámek truhly. 

Ve Vlašském dvoře se děti seznámily s legendou o založení města Kutné Hory. Při hledání ztracených stříbrných prutů ve sklepení někdejšího sídla českých králů rozluštily záhadu ztraceného stříbra. Poté už pracovaly po menších skupinkách v týmech mydlářů, pregéřů, mincmistrů a dalších. „Děti lisovaly z fimo hmoty pražské groše, skládaly různé puzzle obrázky s tematikou Kutné Hory. Dozvěděly se, kdo byl mincmistr, pregéř, a další profese. V mincovně získávaly za úkoly pražské groše do svých měšců. Byly čokoládové, tak si je mohly i sníst. Závěrečnou tečkou byla samotná ražba pražského groše, který i certifikátem dostaly,“ řekla Andrea Kapounková s tím, že bylo krásné sledovat, jak to děti baví a jak jsou nadšené.

„Hlavním cílem projektu je přiblížit dětem poutavou formou historii města, aby pocítily hrdost a naučily se vnímat jeho jedinečnost,“ vysvětlila Lenka Pěgřímková, vedoucí školní družiny při ZŠ T. G. Masaryka s tím, že i když se tématu v průběhu roku s dětmi průběžně věnovali, přesto měli pocit, že to nestačí. „Děti chodí po Kutné Hoře každý den a většinou vědí, kde je Kaufland, kde se dá koupit párek v rohlíku, ale o památkách toho vědí jen málo. Rozhodli jsme se proto, že připravíme celoroční projekt,“ konstatovala vedoucí školní družiny s tím, že ke spolupráci oslovili Dačického dům, Dům dětí a mládeže, Průvodcovskou službu, Tylovo divadlo a další. „Děkuji touto cestou všem organizacím, které se zapojily. Věřím tomu, že to je akce, na kterou budou děti jednou rády vzpomínat i v dospělém životě a stanou se patrioty tohoto města,“ řekla spokojeně Lenka Pěgřímková. Projekt pokračuje. Jeho slavnostní zakončení s Mikulášem Daczickým, kterého ztvárňuje Tomáš Morawski, je v plánu před městskou olympiádou dětí a mládeže, která se letos v červnu uskuteční. Jedním z výstupů projektu bude i výstava dětských prací, obrázků památek, města.

pra

Zavřít menu