V loňské sezóně zajel nejlepší výsledky na jednorázových závodech v celé kariéře, vyhrál velké klasiky Gent-Wevelgem a Dwars door Vlaanderen, třetí skončil na Omloop Het Nieuwsblad a stal se mistrem Evropy. Startoval na sedmnácti jednorázových závodech a desetkrát dojel v první desítce. Málokdo má na jednorázovkách tak stabilní výsledky, ale rád by udělal další krok a zařadil se mezi nejlepší i v monumentech. 

1104005319.jpg

Na pěti největších klasikách světa to totiž zatím není úplně ono. V první desítce skončil třikrát, dvakrát na Paříž-Roubaix a jednou na Kolem Flander. Sám věří, že vyhrát Roubaix je v jeho případě možné, v roce 2021 skončil šestý a mohl by využít síly svého týmu a nad soupeři vyzrát. Jinak si ovšem uvědomuje, že Mathieu van der Poel a Wout van Aert jsou stále o něco lepší. "Mathieu a Wout jsou o úroveň výš než ostatní na velkých klasikách, ale ty ostatní jsem schopný porazit. Už se mi to podařilo. Vyhrát monument je stále nejtěžší úkol," řekl Laporte pro l'Equipe.

Zároveň si však nemyslí, že by to bylo nemožné. "Můžu vyhrát monument? Nevím. Na Roubaix o tom nepochybuji. Na Kolem Flander je to možná o něco složitější, ale fyzicky jsem toho schopný. Záleží na vývoji závodu." 

1105246208.jpg

Laporte oproti předešlým letům v podstatě vůbec nemění svůj závodní program, začne na Omloopu, objede také nedělní Kuurne-Brusel-Kuurne a přesune se do Itálie na Strade Bianche a Milán-Sanremo. A klasik se bude držet i nadále, žádný jarní etapový závod neplánuje, loni také závodil jen na jednorázovkách. V březnu stihne ještě E3 Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen a velké Flandry. Jarní sezónu ukončí 7. dubna na Paříž-Roubaix. A v létě opět Critérium du Dauphiné a Tour de France v roli domestika Jonase Vingegaarda.

"Nemám žádný přípravný závod. Na tyto závody (Omloop a KBK, pozn. red.) jsem tři týdny trénoval ve vysoké nadmořské výšce na Tenerife. Začíná pro mě nejdůležitější období," vysvětluje jedenatřicetiletý Francouz. 

V porovnání s loňskem přece jenom jedna zásadní změna nastala a na svědomí ji má Wout van Aert, který se rozhodl vynechat italské klasiky. Na Sanremu by tak Laporte měl být chráněným závodníkem svého týmu a rád by toho využil. "Tentokrát mám příležitost, to je jasné. Chtěl bych mít možnost hrát hlavní roli, hrát vítěznou roli."