Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pohřeb Olgy Kočkové (†79): Vnučka nedokončila proslov, vdovec se zhroutil v slzách

    Rodina Kočkových se 23. února loučila s manželkou Václava Kočky staršího, Olgou (†79). Ta zemřela v noci 14. února ve spánku, Kočková dlouho bojovala s vážnou nemocí. Poslední rozloučení probíhalo v Břevnovském klášteře, následně byla uložena do rodinné hrobky na hřbitově v Řepích vedle svého syna.

    V Břevnovském klášteře proběhlo poslední rozloučení s manželkou Václava Kočky staršího, Olgou Kočkovou. S Kočkovou se loučila celá široká rodina. Obřad začal v 11:00, na místě se ale už od deseti hodin podávalo občerstvení, káva i Cola.

    Kočková zemřela na zástavu srdce ve spánku. Rodina pochovala kromě syna Kočkové už i jejího vnuka Jana Kočku mladšího, který zemřel před pěti lety během autonehody na dálnici D11, když vjel pod vlivem drog do protisměru. Leží na Olšanských hřbitovech. Syn Václav Kočka mladší zemřel ve čtyřiceti letech, když byl v říjnu 2008 zastřelen po rozepři s podnikatelem Bohumírem Ďuričkem.

    Občerstvení bylo na místě zajištěno

    Václav Kočka začal v devadesátých letech provozovat pražskou Matějskou pouť, atrakcím se věnoval už od šedesátých let, kdy vyjížděl až do Sovětského svazu. Do zemí východního bloku se díky němu podíval i Karel Gott. Olga se v mládí živila jako provazochodkyně.

    Olga pocházela z provazochodecké rodiny. V rodině Kočkových byla považována za starostlivou matku, babičku i prababičku, která rodinu nejen v těžkých chvílích stmelovala.

    V roce 2020 postihla rodinu další tragédie, zemřel bratr Václava Kočky staršího, Josef. Rodina je známá i svými okázalými pohřby.

    Redakce Expresu byla na místě posledního rozloučení. Před půl jedenáctou přivezli rakev s ostatky Kočkové, na místě stála kolona čtyř černých dodávek, v první seděl syn Jan Kočka, se kterým přijela dcera Kristine. Tu doprovázel přítel, před vstupem do areálu jí vtiskl polibek. Kristine měla co dělat, aby se nezhroutila v slzách.

    „Milované babičce na rozloučenou,“ stálo na věnci podepsaném vnučkami. Pracovníci přenesli rakev před oltář. Kostel zdobila květinová výzdoba ve tvaru srdce a v sále hrála hudba Karla Gotta. Na plátně se zatím promítaly rodinné fotografie Kočkových.

    Rodina přivezla rakev v koloně. Zdrcený Václav Kočkav doprovodu truchlící rodiny.

    Manžel Olgy Kočkové přijel v jednom z prvních aut, působil ztrápeně, pomáhat mu z něj musel syn Jan, který jej podpíral. Na obrazovce se promítaly fotky Olgy s vnukem Janem Kočkou mladším.

    Pohřeb Olgy Kočkové

    Pár minut po jedenácté začal obřad, ten se promítal i venku na obrazovce. Lidé se stále ještě trousili ke kostelu, v okolí už začala docházet parkovací místa. Účast byla víc než hojná.

    Mezi hosty je i Daniel Hůlka

    Prostory zněla například píseň Až mě andělé zavolají k sobě od Petra Spáleného, v první řadě se usadili vdovec Václav Kočka starší s bratrem, syn Jan s manželkou Kateřinou a dcera Olga s manželem Jaroslavem, vnoučata Václav s manželkou Nicol a Eva s Františkem seděla v druhé řadě.

    Přes všechna očekávání dorazil z řad celebrit pouze Daniel Hůlka. Během obřadu mluvila vnučka Kristine, brečela, přes slzy a smutek nedokázala ani dokončit větu. Vzpomínala na to, jak potkala babička dědu na pouti, smutečním hostům děkovala za účast. Nakonec se jí zlomil hlas, takže musela zbytek proslovu dočíst vnučka Olinka.

    „Babičko, moc ti děkujeme za to, jak jsi nás vedla a učila nás tomu, jak milovat své okolí. Děkujeme všem, kteří se s ní přišli rozloučit a vzdát hold její památce. Byla jsi ta nejlepší babička, kterou jsme mohli mít,“ tesknila. Daniel Hůlka následně zapěl Ave Maria.

    Zdrceného vdovce musejí podpírat děti

    Obřad pomalu končil a lidé se začali trousit ven z kostela. Před kostelem už čekalo koňské čtyřspřeží s kočárem, aby odvezlo rakev do rodinné hrobky v Řepích. Zdrcený vdovec šel za rakví, podpíraly jej děti.

    Zdrcená rodina

    Zdrcená rodina

    Všichni smuteční hosté zůstali v slzách, kočár se vydal na čtyři kilometry dlouhou cestu k rodinné hrobce, rodina nastoupila do černých dodávek a pomalu mířila za ním. Redakce Expresu byla na místě.

    Rodinná hrobka Kočkových

    Rodinná hrobka Kočkových

    Smuteční průvod dorazil na místo, kde už byly připraveny bílé holubice. Ty se už tradičně v rodině během pohřebních obřadů vypouští. Hrobka byla otevřena. Uvnitř hrobky byly sošky svatých, vpravo ležela rakev syna Kočkové.

    Pracovníci pohřební služby začali v tu chvíli mírně zmatkovat. „Chlapi, dělejte, není čas! Už tady budou s kočárem a nemají ho kde zaparkovat,“ křičel na zaměstnance šéf. Svou řeč si chystal i farář. Pohřební služba donesla k hrobce i všechny věnce ve tvaru srdce. Ty vezl kamion. Z dálky byla slyšet hudba.

    Vdovec po Kočkové se zhroutil

    Vdovec po Kočkové se zhroutil

    Vdovec Kočka byl po uložení rakve naprosto zdrcený, plakal. Syn Jan jej musel usadit, snažil se jej uklidnit, promasírovat. Smuteční hosté vyjadřovali Kočkovi upřímnou soustrast. Pohřeb pomalu skončil.

    Fotogalerie