Hlavní obsah
Rodina a děti

Paní Šimečková, máte pravdu, ale je to marné. Společnost nezměníte, má daná pravidla a zákonitosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

V poslední době nejen na Seznam Médium vychází mnoho článků, blogů a videí o výchově dětí metodou vědomého přístupu, respektu a nevytvářením nevhodných vzorců, které se přenášejí do celého života. Ovšem z mého pohledu se jedná o marnou snahu.

Článek

Jednoduše jde o to, že kdo má v hlavě kapacitu, tyto věci a postupy chápe bez nutnosti o nich číst a aplikuje je na výchovu dětí tak nějak automaticky a přirozeně. A kdo tu kapacitu nemá, nevtluče mu to do hlavy ani tisíc podnětů.

Sám jsem několikrát vedl debatu na téma přístupu k dětem nebo jsem byl u takové debaty přítomen. A prostě vždy, když se jednalo o lidi, kteří nejdou pro facku daleko, typu ,,škoda každé rány, která padne vedle,, , tak tam byla jakákoliv snaha o debatu, diskuzi, argumenty, vysvětlování, podložení fakty zcela zbytečná a s takovými lidmi nic prostě nehne. Jejich nejčastější vyjádření typu ,,Mě máma mlátila a fackovala a taky jsem vyrostl a přežil a je ze mě nepoznamenaný člověk,, jsou pro ně nezpochybnitelnou mantrou. To, že poznamenaní ve skutečnosti jsou, je věc jiná.

Bývalý prezident Zeman toho prohlásil hodně a zpravidla to za moc nestálo. Jediné, s čím s ním mohu plně souhlasit, je to, že polovina národa jsou hlupáci. A tak to prostě a jednoduše je. To je skutečně fakt, který je doložený a měřitelný (IQ, EQ, úroveň znalostí a dovedností apod.) Gaussovo rozložení nelže.

Pokud vezmeme výše uvedené za fakt, tak se prostě musíme smířit s tím, že takoví lidé nemají zpravidla kapacitu přehodnotit své vžité pohledy na věc a dělat něco jinak, včetně jiného přístupu k výchově dětí. A tak své nevhodné vzorce budou předávat dál na svoje potomky a ti zas dál. Prostě určité procento populace nikdo nepředělá, i kdyby se na hlavu postavil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz