Palác Sparkasse bude sloužit filmovému festivalu i výtvarníkům, otevřela se v něm první expozice

23. únor 2024 13:40

V karlovarském paláci Sparkasse byla otevřena nová galerie Display. Bude prezentovat výtvarná díla, která vznikla v projektu Magnus Art Residency, při němž dva výtvarníci tráví několik týdnů ve Sparkasse a společně tvoří.

Budova Sparkasse by se ale měla postupně, už v dohledné době, stát celoročně fungujícím kulturním centrem spjatým s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary. Právě organizátoři filmového festivalu na využití secesní budovy spolupracují.

Výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha byl také jedním z hostů otevření galerie Display. „My bychom chtěli, aby tento dům bývalé Sparkasse byl celoročně otevřený. Proto sem směřujeme novou nebo staronovou výstavu Tona Stana, doplněnou o nové fotky, které během posledních 20 let na festivalu dělal. Všechny ty fotky, které známe třeba z hotelu Pupp, jsou už skoro 20 let staré. Takže vznikla spousta nových fotek, které bychom chtěli mít na výstavě tady v budově,“ řekl.

Zároveň by ve Sparkasse měla vzniknout celoroční prezentace karlovarského filmového festivalu. V některé z místností by běžela smyčka znělek a krátkých videí, které dobře znají pravidelní návštěvníci festivalu. Také zde má vzniknout kavárna s nabídkou knih a festivalových předmětů.

Fungovat musí tak, aby si sám na sebe vydělal

Na to, aby mohl secesní dům, který po rekonstrukci patří mezi nejvýstavnější domy v lázeňském centru, fungovat, bude pro něj nutné najít takovou náplň, aby si sám na sebe vydělal. Podle Muchy je ale možné si vzít příklad z jiných festivalových měst, jako je třeba Cannes, které žijí filmem prakticky po celý rok.

Nová galerie vznikla v budově Sparkasse

Projekt J&T Banky Magnus Art Residency, který se v nové galerii prezentuje, podpoří každý měsíc dva umělce, kteří budou během svých karlovarských rezidencí společně tvořit, vzájemně se inspirovat a čerpat podněty z místních zákoutí.

Výsledná díla první dvojice, Dany Bartoníčkové a Stanislava Zábrodského, jsou už nyní k vidění v přízemí paláce v novém galerijním prostoru Display. Výstava je přístupná zdarma. Další na řadě budou práce Lucie Rosické, která se spojila s místními geology a pracovala přímo v termálním prameni. Ve Varech pracovala se sklářskou výtvarnicí Annou Jožovou.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio