Na sídliště i do odlehlých čtvrtí Českých Budějovic vyjedou mobilní sběrné dvory

23. únor 2024 14:02

Zbavit se elektrospotřebiče nebo nábytku bez cesty do sběrného dvora můžou až do podzimu obyvatelé Českých Budějovic. Do různých částí města, včetně odlehlých lokalit vyjíždí mobilní sběrné dvory. Radnice službu poskytuje už několik let, chce tak předejít černým skládkám, kterých stále přibývá a jejichž likvidace je stále dražší.

„Kolega právě připravuje nové vozidlo na svoz odpadu. Jezdí dvě vozidla za sebou, jedno je klasické popelářské a druhé transportní,“ ukazuje ředitel odpadové společnosti FCC Roman Braný.

„Do popelářského vozidla mají lidé dávat komunální a objemný odpad, v tom dodávkovém shromažďujeme pračky, lednice, nábytek, barvy, oleje a další,“ upřesňuje. Pracovníci veškerý odpad odvezou do areálu společnosti v Dolní ulici, kde ho roztřídí.

I přes tuto službu ale počet černých skládek v Českých Budějovicích každým rokem roste. V roce 2017 za jejich likvidaci město zaplatilo necelé dva miliony korun, v roce 2022 už skoro osm milionů korun.

Čtěte také

„Jezdí standardní linky, které jsou zaměřené přímo na likvidaci černých skládek. Například na sídliště Máj se jezdí opravdu denně a každý den tam vzniká černá skládka u kontejneřišť nebo stanovišť na separovaný odpad,“ popisuje vedoucí odboru správy veřejných statků Tomáš Kubeš.

Do odlehlejších místních částí Kaliště a Třebotovice mobilní sběrné dvory zajedou hned dvakrát. Pro jejich obyvatele jsou totiž sběrné dvory ve městě hůře dostupné. „Mobilní sběrné dvory umisťujeme do všech lokalit, soboty se vždycky protočí a máme opravdu pokryté celé město,“ dodává Tomáš Kubeš.

Jako první se mobilní sběrný dvůr zastaví v sobotu 24. února na sídlišti Vltava, poslední zastávka bude 28. září v Kalištích. Podrobný harmonogram je na webových stránkách magistrátu.

Spustit audio

Související