Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Frýdlantu začne v březnu platit zákaz popíjení na veřejných místech

Frýdlantští zastupitelé schválili novou vyhlášku, která omezuje popíjení alkoholu na vybraných místech ve městě. K stanovení míst, kde se nesmí veřejně popíjet, přivedly město četné stížnosti obyvatel i návštěvníků, zejména na skupiny podnapilých lidí v centru. Vyhláška bude platná od 8. března 2024.

Zákaz požívání alkoholických nápojů a zdržování se s otevřenou lahví anebo jinou nádobou s alkoholem bude od 8. března platit v městské památkové zóně, v parcích, na veřejně přístupných dětských hřištích, pískovištích a v jejich okolí, na veřejných prostranstvích v okolí škol a školských zařízení, na veřejných prostranstvích v okolí železniční stanice Frýdlant v Čechách a Předměstí, v prostorách u městského kina a v prostorách skateparku a bikrosového areálu. Všechna místa jsou vyznačena v přílohách této obecně závazné vyhlášky, označených čísly 1, 2 a 3,“ vyjmenoval starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Zákaz nebude platný při slavnostních příležitostech, a to 31. prosince a 1. ledna, v prostorách restauračních zahrádek v souladu s jejich provozní dobou nebo při konání tradičních slavností, kulturních a společenských akcí nebo u příležitosti trhů.

Na dodržování této nové obecně závazné vyhlášky budou dohlížet jak strážníci Městské policie Frýdlant, tak Policie ČR. Zejména strážníci její zavedení vítají, neboť dosud neměli žádné páky pro vykázání opilců z veřejných míst.

Osoby pod vlivem alkoholu ve Frýdlantě při příznivých klimatických podmínkách od jara do podzimu pravidelně narušují veřejný pořádek především v centru města. Většinou obtěžují své okolí projevy spojenými s alkoholismem, rvačkami, pokřikováním, odhazováním odpadků a podobně. Nová vyhláška nám s tímto problémem pomůže, protože bude možné proti takovému jednání zakročit,“ vysvětlil velitel Městské policie Frýdlant Petr Šantavý.

Každý případ porušení vyhlášky budou strážníci řešit podle dané situace. Pokud se jí dopustí třeba z nevědomosti turista, dočká se jiného pokárání než například místní, který je alkoholovými výlevy dobře známý.

Na základě okolností může být přestupek řešen domluvou, příkazem s pokutou do 10 000 korun, popřípadě oznámením o přestupku, kde může být uložena sankce až do výše 100 000 korun. Zároveň může být rozhodnuto o propadnutí věci užité k přestupku, proto můžou strážníci i policisté při řešení přestupku nádobu s alkoholem odebrat. Pokud budou tato opatření nedostatečná může být v přestupkovém řízení rozhodnuto i o omezujícím opatření spočívajícím v zákazu navštěvovat řešené osobě určitá veřejně přístupná místa,“ popsal velitel strážníků.

Vyhlášku ve Frýdlantu zavedli hned z několika důvodů. „Hlavním cílem této nové vyhlášky je regulace konzumace alkoholických nápojů na vytipovaných 29 místech veřejného prostranství, a to s ohledem na konkrétní poznatky a místní podmínky, kde se jedná o jev často způsobující narušení veřejného pořádku, dobrých mravů, bezpečnosti, zdraví a majetku. Chceme také zamezit negativním příkladům, které tato konání představují pro osoby mladší 18 let,“ uzavírá místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky vyhláška, zákaz alkoholu, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu začne v březnu platit zákaz popíjení na veřejných místech  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.