Kateřina Marie Tichá, květina, která vyrostla na albu Plamen do svůdné krásy

Kateřina Marie Tichá, květina, která vyrostla na albu Plamen do svůdné krásy

Tisk

katerina marie ticha200Silné melodie, nekonvenční texty, něžný a přitom průrazný hlas. To jsou atributy aktuálního autorského albu Kateřiny Marie Tiché. Všech deset písní zjevně prokazuje mimořádný talent a citlivou uměleckou duši protagonistky. Na jejím albu Plamen se může opřít o skupinu Bandjeez, ale také o spoluautorku hudby, kterou je Tereza Balonová, další hudební talent.

Typickými znaky jsou (jak jinak) zpěvné melodie i texty, které obstojí jako básně, přičemž další ohromnou předností je její zářivý hlas. V každé písni zpívá jinak, ve výrazu se neopakuje a hravě osciluje mezi několika žánry. Balady, šansony, pop folk a v košatých skladbách slyším dokonce až rockové a jazzové ozvěny, za což může i „vymazlené“ aranžmá a hutný zvuk kapely Bandjeez s několika hudebními hosty.

Samozřejmě že jde o kapelu, která předtím doprovázela Davida Stypku, s nímž se Kateřina Marie Tichá dobře znala a kterému zcela určitě věnovala i píseň Smečka. Svižné a temperamentní písně (titulní Plamen, Ta třetí, Poprvé) se střídají s těmi pomalejšími, které dýchají tajemstvím (V horách, Kdo ví, Budu tu), přičemž všechno do sebe zapadá a dává smysl. I když je každá píseň náladově i textově jiná, jde o kompaktní album.

Z písní vyznívá oduševnělost, tvůrčí potenciál a mladá interpretka zpívá s přehledem, ve výrazu jsou emoce, procítění a naléhavost. Na albu, které tu zpěvačka nabídla v muzikantsky zažité, celistvé, dokonalé formě včetně textů, jsou i dva nevšední duety (s Milanem Caisem a Štěpánem Kozubem), což jsou další dva hudební bonbónky. Nicméně tou hlavní hvězdou je Kateřina Marie Tichá, květina, která vyrostla do svůdné krásy.

katerina marie ticha foto 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamelie: Za těch pětatřicet let jsme se pohádaly mnohokrát...

kamelie perexDo dnešních dnů si uchovaly image, která v sobě obsahuje půvab, křehkost a styl. Řeč je o duu Kamelie, které tvoří už pětatřicet let zpěvačky Hana Buštíková a Dana Vlková. A právě k letošnímu výročí - obě interpretky se daly dohromady opr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vyprávění příběhů není věda

jak vypravet pribehy200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Jak vyprávět příběhy dětem, která by neměla uniknout rodičům, prarodičům a pedagogům. Osobně jsem na ni byla zvědavá, ale příliš jsem neočekávala a byla jsem velmi mile překvapena.

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Festival Jeden svět 2021: Filmy, které rozhodně nevypadnou

jeden svet 200Přesun do digitálního světa a výzvy i hrozby, které s sebou tato transformace přináší – to je téma, které akcentuje letošní ročník festivalu Jeden svět pod hláškou „Vypadáváš“. Hlavní tematická filmová kategorie se zaměřuje na technologie a...