Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava ve vsetínském zámku připomene kardinála Štěpána Trochtu

Kraje: Zlínský / / ČTK / 24. února 2024 8:33
Výstava ve vsetínském zámku připomene kardinála Štěpána Trochtu

Štěpán Trochta jako litoměřický biskup kolem roku 1970
Autor: Wikimedia.org

Vsetín - Muzeum regionu Valašsko připravilo ve vsetínském zámku výstavu, která připomene památku kardinála Štěpána Trochty. Výstava vznikla u příležitosti 50 let od úmrtí rodáka z Francovy Lhoty na Vsetínsku. Vernisáž bude v neděli 25. února, výstava potrvá do 26. května, sdělil ČTK mluvčí muzea Jiří Koňařík.

Výstava nazvaná Křížová cesta kardinála Štěpána Trochty je společným projektem Valašské nadace, Římskokatolického farního úřadu a Muzea kardinála Štěpána Trochty ve Francově Lhotě.

"Jedná se o cyklus křížových cest ztvárněných v kresbách, malbách, grafikách či keramice od žáků základních uměleckých škol z regionu, doplněný o výtvarné práce dětí ze Základní školy Integra Vsetín," uvedla kurátorka výstavy a historička umění Muzea regionu Valašsko Olga Méhešová.

Trochta prošel za druhé světové války koncentračními tábory Dachau a Mauthausen, byl také léta pronásledovaný komunistickým režimem, po dlouhotrvající šikaně zemřel v roce 1974.

"Je to nesmírně inspirativní duchovní osobnost pocházející z regionu, žijící podle motta Práce – oběť – láska. Byl zapojen do protinacistického odboje, mučen v koncentračním táboře, vězněn a pronásledován za komunistického režimu. Jeho silný životní příběh stále promlouvá, o čemž vypovídají i výtvarné práce," uvedla Méhešová.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 98)