Studenti Slezské univerzity v Opavě připomenou dva roku války na Ukrajině

24. únor 2024 10:52

Studenti Slezské univerzity v Opavě v úterý 27. února připomenou dva roku války na Ukrajině. Vzpomenou také na oběti komunistického režimu Jana Zajíce a Josefa Toufara. ČTK to za organizátory řekl Milan Freiberg. Ruské vojenské invazi čelí Ukrajina od 24. února 2021.

„Pojďme si společně připomenout už dva roky trvající agresi Ruské federace na Ukrajině. Pojďme ukázat, že nejsme z války unavení. Nemáme totiž důvod k únavě. My sami ani naši příbuzní v ní zatím neumírají. A naše životy, na rozdíl od statečných obyvatel Ukrajiny, válka nijak výrazně nezasáhla,“ uvedl Freiberg.

Čtěte také

Na setkání, které doprovodí mluvené slovo, hudba i dokumentární film, účastníci vzpomenou i na oběti komunistického režimu – Jana Zajíce a Josefa Toufara. „Následovat bude panelová diskuse v kinosále v Hauerově ulici. Pozvání přijala pestrá paleta debatujících. Dorazí například ředitel ostravského studia České televize Miroslav Karas, novinář a spisovatel Ladislav Vrchovský, chartista a novinář Ivo Mludek, vydavatel a odpůrce komunistického režimu Zdeněk Jeník a další,“ řekl Freiberg.

Na akci zazní ukrajinské písně Tetiany Bohutské a její kapely Buď Láska Band. Večer završí projekce dokumentu Váleční reportéři režiséra Petra Jančárka.

Dva roky války na Ukrajině si vyžádaly desetitisíce až statisíce mrtvých a miliony uprchlíků. Ani jedna ze stran konfliktu neuvádí počet padlých vojáků. Podle posledních údajů evropského statistického úřadu Eurostat v EU žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a ČR, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370.000 lidí. Materiální či vojenskou pomoc poskytly Ukrajině skoro všechny země Evropské unie a Spojené státy, ale i Austrálie nebo Kanada.

zdroj: ČTK
Spustit audio