Hustopeče nejlepším městem pro život v celém kraji

24.02.2024 16:28 | Tisková zpráva

„Gratuluji vám i celému městu za první místo v Jihomoravském kraji,“ s těmito slovy předala manažerka vzdělávání projektu Obce v datech Irena Kratochvílová starostce Haně Potměšilové, potažmo celému městu, diplom za skvělé umístění v měření indexu kvality života za rok 2023. První místo v Jihomoravském kraji, čtvrté v celé republice.

Hustopeče nejlepším městem pro život v celém kraji
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

„Projekt Obce v datech vznikl před šesti lety právě proto, aby monitoroval stav a rozvoj měst a obcí v České republice. Jsme přesvědčeni, že analýza dat a detailní porovnání obcí může pomoci vedení obce lépe stanovit strategické priority. Chceme přispět ke sdružování obcí, tak aby mohly problémy efektivně řešit, inspirovat se a společně si poradit. Obecně bychom rádi přispěli ke změně nepříznivých trendů pro některé obce a celé lokality,“ vysvětlila Kratochvílová.  

Podle snadno dohledatelných tabulek na webu ZDE získaly Hustopeče 8,1 bodu z deseti možných. Mezi nejvíce bodovanými oblastmi byla dostupnost lékařské péče a dojezd do nemocnice, nabídka pracovních míst, životní prostředí, vyplácení dávek a příspěvků nebo hustota silniční sítě. 

„Naopak horší je to s drahotou a cenami nemovitostí nebo třeba přeplněností škol a školek. To je ale bohužel jenom důsledek toho, že Hustopeče mají skvělou občanskou vybavenost, dobré životní prostředí i dojezdovou vzdálenost do Bran, což sem přirozeně táhne především mladé rodiny. Jednou z největších výzev pro Hustopeče je, aby se z vašeho města nestal satelit. Tedy místo, kde budou lidé bydlet, ale ráno odjedou do měst i se svými dětmi a tady budou jenom přespávat, nezapojí se do toho místního komunitního života. Ale vnímáme, že je to na dobré cestě,“ pochválila vedení města Kratochvílová.  „Potvrzuje se nám teorie, že stabilita a rozvoj města jsou úzce spojeny s kvalitním starostou a kontinuitou práce. Takže pokud je starosta s vizí a snaží se ji po několik volebních období naplnit, pak se daří město rozvíjet. Případně když odstupující a nastupující starosta spolupracují a předávají si zkušenosti,“ dodává.

Starostka Hana Potměšilová převzala diplom s díky celému kolektivu vedení města, městského úřadu a dalším. „Vizi samozřejmě mít můžete, ale pokud nemáte tým, který vám ji pomůže naplnit, tak je to marné. Děkuji všem, kteří se zasluhují o to, aby Hustopeče byly nejen místem, kde chtějí lidé bydlet a pracovat, ale kde také chtějí trávit svůj čas a sami jej zvelebovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…