V Česku začala pracovat u pásu v továrně. Dnes učí klavíristka z Ukrajiny děti hudbě

Před dvěma lety přepadla Ukrajinu ruská armáda. A podobně jako statisíce dalších obyvatel Ukrajiny i učitelka hudby Yana Vashchuk uprchla kvůli válce ze země. Nový domov a nakonec i práci našla v Sezimově Ústí na Táborsku.

Sezimovo Ústí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třicetiletá Yana je absolventkou Hudební akademie Petra Iljiče Čajkovského v Kyjevě, kde se věnovala výuce mladých hudebních talentů

Třicetiletá Yana je absolventkou Hudební akademie Petra Iljiče Čajkovského v Kyjevě, kde se věnovala výuce mladých hudebních talentů | Foto: Jan Kopřiva | Zdroj: Český rozhlas

Sedmiletý Matyáš začal hrát na klavír loni v září. Nastoupil do přípravky Základní umělecké školy v Sezimově Ústí, kde se ho ujala učitelka Yana Vashchuk. „Hrajeme hodně různých skladeb, máme různé úkoly a cvičení. Rozcvičujeme prsty, pracujeme na tvoření tonu a začali jsme se učit noty v basovém i houslovém klíči,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte s celou reportáž Jana Kopřivy

Třicetiletá Yana je absolventkou Hudební akademie Petra Iljiče Čajkovského v Kyjevě, kde se věnovala výuce mladých hudebních talentů. Vše se změnilo před dvěma lety ve čtvrtek 24. února, kdy na Kyjev začaly dopadat první ruské bomby.

„Ráno nás probudily výbuchy, přišla ke mně moje tchýně a řekla, že si mám sbalit věci,“ vzpomíná. Před válkou uprchla do Čech. Školu a klavír vyměnila za manuální práci. V Sezimově Ústí si našla práci v továrně, kde pracovala u pásu. Pak se ale setkala s ředitelem Základní umělecké školy Richardem Mlázovským.

„Jednoho dne prostě zazvonil zvonek a přišel pan mistr z nějaké továrny. Řekl mi, že má na směně mladou slečnu, která pracuje u pásu, a je mu jí líto, protože je vystudovaná klavíristka a hledá místo, kde cvičit,“ popisuje Mlázovský.

Yana si do školy chodila ve volném času zahrát, po pár měsících ale získala nabídku hudbu znovu vyučovat. „Hudba je celý můj život, svět pocitů a představ. Jsem šťastná, že o je moje profese,“ říká Yana, která vyučuje v Sezimově Ústí a blízké Soběslavi 24 žáků.

„Jsem moc rád, že jí tu máme, protože je to skvělý člověk a vynikající klávesistka. Je pro nás důležitá a velice dobře zapadá do našeho kolektivu,“ uzavírá Mlázovský. Hudba a práce ve škole je pro Yanu důležitá nejen kvůli penězům. Kromě výdělku jí dává možnost myslet i na jiné věci, než je válka v její zemi.

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme