Od invaze vybral Člověk v tísni ve sbírce SOS Ukrajina 2,4 miliardy Kč

foto Koncert pro všechny slušný lidi, který je součástí Dne za Ukrajinu, 24. února 2024, Praha. Ukrajinská kapela Love and Joy.

Praha - Od začátku ruské invaze poslali lidé, firmy a další instituce na pomoc obětem války na Ukrajině a uprchlíkům ve sbírce SOS Ukrajina Člověku v tísni zhruba 2,4 miliardy korun. Ředitel organizace Šimon Pánek to večer řekl na benefičním koncertě v pražském Fóru Karlín, který byl součástí programu Dne za Ukrajinu. Organizace podle něj od začátku války před dvěma lety z různých prostředků pomohla 1,78 milionu lidí na Ukrajině a dalším 200.000 běženců v Česku.

Fotogalerie

"Zatímco většina organizací je jenom na východě, protože tam chtějí pracovat ty vlády a mezinárodní organizace, my si držíme trochu odstup. Zůstali jsme hodně pracovat na západní Ukrajině, kde je 1,5 milionu vnitřně vysídlených uprchlíků. Pomáháme lidem se usadit, otevřít živnosti, normálně žít," řekl Pánek. Na východě podle něj organizace poskytuje humanitární pomoc.

Martin Kroupa z Post Bellum řekl, že na pomoc Ukrajině vybrala jeho organizace asi 380 milionů korun, v nefinančním plnění, například ve zdravotním materiálu, získala pomoc za zhruba 420 milionů korun. Dalibor Dědek, který stojí za iniciativou Dárek pro Putina, jež se na dnešním programu Dne za Ukrajinu spolupodílel, ve vzkazu na videu uvedl, že iniciativě už lidé darovali více než 679 milionů korun, za které na Ukrajinu poslala mnoho vybavení. Dárek pro Putina podle něj plánuje další sbírky.

Moderátoři koncertu Světlana Witowská a Jindřich Šídlo během večera oznámili, že prodejem triček se vzkazem prezidenta Petra Pavla, který při své cestě na Ukrajinu loni na jaře napsal na český raketomet RM-70, se podařilo vybrat peníze na automobil, ve kterém se vojáci s handicapem budou moci učit znovu řídit. Klíče zástupcům z Ukrajiny předal prezident Pavel odpoledne. Zástupce Škody Auto Michal Kadera následně řekl, že automobilka věnuje Ukrajině ještě jedno stejné auto.

Spoluautor Projektu Dárek pro Putina Martin Ondráček také na pódiu spolu s grafikem Dodo Dobríkem a Barborou Sittovou z české armády pokřtil kalendář, který vznikl na motivy knihy Umění války a který je možné na podporu Ukrajiny zakoupit. Začíná a končí 24. únorem, tedy dnem, kdy Rusko před dvěma roky sousední zemi napadlo.

Na koncertu, ze kterého půjde výtěžek například na nákup vojenských lékárniček a speciálních injekcí, které dokážou zastavit krvácení, vystoupila ukrajinská kapela Love'n' Joy, z českých interpretů pak písničkář Pokáč a skupiny Kašpárek v rohlíku, I Love You Honey Bunny a Chinaski.

Koncertu se zúčastnila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která diváky vyzvala ke koupi trička s motivem amerických vojenských letounů F-35. K pořízení strojů se Česko zavázalo na konci ledna. Prodejem triček už se podle Černochové vybralo 750.000 korun, za které budou rovněž pořízeny lékárničky pro ukrajinské vojáky.

Večerem ve Fóru Karlín vyvrcholily vzpomínkové akce ke dvouletému výročí ruské agrese na Ukrajinu. Tisíce lidí dnes odpoledne přišly vyjádřit solidaritu s napadenou zemí na Staroměstské náměstí v Praze, shromáždění předcházel více než hodinu trvající průvod od pomníku ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, který je pro Ukrajince symbolem svobody a samostatnosti. Další akce byly naplánovány také v Litoměřicích, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku nebo Plzni, Brně a Olomouci.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď