Úterý 21. května, 2024
Evropský rozhled

Před ruskou ambasádou bylo hlučno. Koncert Noise for Ukraine k výročí invaze

Kapela What’s In The Box

 

Před ruskou ambasádou v Praze bylo 24. února 2024, na druhé výročí plnohodnotné invaze do Ukrajiny, pořádně hlučno. Konal se zde koncert Noise for Ukraine pro všechny, kterým není lhostejná ruská agrese a chtějí si společně připomenout druhé výročí nepřijatelného a neomluvitelného vpádu ruské armády do Ukrajiny. Na akci zvali nejen členové týmu festivalu United Islands of Prague a Metronome Prague, ale také Český královský institut, Velvyslanectví Nizozemského království, Litevské republiky, Kanady, Dánského království a Norského království.

 

Podle producenta Davida Gaydečky, který stojí za festivaly United Islands of Prague a Metronome Prague, nemáme mlčet, když vidíme zlo, a nemáme mu ustupovat. Máme se zastávat toho, kdo čelí nespravedlnosti. Místo před ruskou ambasádou pro svůj koncert zvolili proto, že zde stále pracuje 7 diplomatů. Označil je za zbabělce, jelikož pracují přímo z Prahy pro režim Vladimíra Putina.

Martin Voňka, rovněž organizátor výše uvedených festivalů, ráno zaznamenal sarkastickou poznámku jednoho pána, který napsal: „Tímto určitě toho Putina porazíte.“ Nechtěl se však pouštět do marných debat. Pak si ale vzpomněl na Alexeje Navalného, který před dvěma lety řekl, že pokud zemře, tak má pro všechny jeden vzkaz – zlo může zvítězit jen díky tomu, že ti, kteří s ním nesouhlasí, tak mlčí. „Děkuji, že nemlčíte!“

Jen pár metrů od koncertu byla dvě pietní místa za Alexeje Navalného a kolem ruské ambasády byly vylepeny fotografie mapující významné milníky jeho života.

 

 

Nikolaj Jakimov, zpěvák, skladatel, jeden ze zakladatelů tvůrčího spolku AZiJA a člen projektu AziJA­‑Pljus, žije v České republice již od roku 2009, kdy si uvědomil, kam Putin může Rusko zavést. V Praze se účastní mnoha akcí, jmenujme například otevírání promenády Anny Politkovské a náměstí Borise Němcova. Na koncertu zazpíval a zahrál písně v ukrajinštině a ruštině.

Po něm vystoupil Alexej Ušarovský, člen Pražského ruského protiválečného výboru. Pod pódiem stál režisér Anton Litvin, spoluzakladatel výboru.

Na pódium poté vyšli velvyslanci Kanady, Nizozemska, Švédska, Dánska, Finska, Litvy, Španělska a Belgie a představitelé Irska a Norska, spolu se Zdeňkem Prázdným, který zastupoval Český královský institut.

Nizozemský velvyslanec v České republice Daan Huisinga označil ruskou invazi za nezákonnou a ničím neospravedlnitelnou. Ačkoliv si připomínáme druhé výročí od začátku invaze, nesmíme zapomínat, že válka na Ukrajině probíhá již desátým rokem od anexe Krymu. Odsoudil válečné zločiny, jako byl masakr v Buči, adopce ukrajinských dětí, bombardování civilních oblastí, nemocnic i škol, ničení infrastruktury pro zásobování vodou, teplem a elektřinou během zimy. „Válčí za nás a mají naši neochvějnou podporu. Brání hodnoty jako jsou demokracie, lidská práva a právní stát,“ řekl závěrem.

 

 

Po Daanu Huisingovi se slova ujal Zdeněk Prázdný z Českého královského institutu, který u nás podporuje myšlenku monarchie a její znovuobnovení. Akci podpořili proto, že zastávají řešení práva. Z historie pamatují případ knížete Metternicha, který Evropě zajistil svou politikou desítky let míru.

„Velký Goliáš zaútočil na malého Davida a možná se zdálo, že malý David neodolá Goliáši, ale s naší pomoci se úspěšně brání dva roky. Problém je v tom, že civilizovaný svět Ukrajině dává dostatek techniky, morální posily, zbraně a munici proto, aby se mohla bránit, ale nedává jí dost, aby mohla vítězit,“ uvedl Zdeněk Prázdný.

Po odchodu velvyslanců a představitelů jednotlivých zemí promluvil Michal Horáček, někdejší kandidát na prezidenta republiky. Přečetl text výzvy, která byla na koncertě k podpisu:

 

„Jsou dva roky od začátku války v Evropě. Rusko (navzdory sankcím a ztrátám) významně obnovuje lidské a materiální kapacity a na druhé straně statečně bojující Ukrajině se nedostává moderních zbraní ani munice. Konec války je v nedohlednu a zdá se, že podpora Evropy Ukrajině začíná uvadat. Pojďme se za Ukrajinu společně postavit touto výzvou.

My, níže podepsaní, chceme, aby se evropští lídři zavázali k těmto bodům:

1. K urychlené dlouhodobé finanční a materiální pomoci Ukrajině.

2. Ke zrušení byrokratických překážek, kterým čelí zbrojní průmysl.

3. K cíli obnovy územní celistvosti Ukrajiny.

Pokud, dámy a pánové, také souhlasíte, připojte svůj podpis pod průvodní dopis této výzvy.“

 

Následně zahrála kapela What’s In The Box a také DJ Negative.

Část účastníků se v polovině koncertu začala přesouvat na náměstí Kinských, kde ve tři odpoledne začínal pochod za Ukrajinu.