InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čtení se Zauzlínou

    pátek 24.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech

  • Petr Maurenc: Gladiátoři - výstava

    pátek 24.5 18:30 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hokej: Pátý zápas ovládla Hluboká a postupuje přes Vimperk do semifinále

 Autor: Michael Kalinics

    Autor: Michael Kalinics

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Žádné čtvrtfinále na rozehřátí, ale pravá hokejová bitva mezi Hlubokou a Vimperkem vyvrcholila v neděli 25. února v Hokejovém centru Pouzar rozhodujícím utkáním číslo pět. Lépe je zvládli Hlubočtí, kteří přehráli Vimperk 4:0 (0:0, 1:0, 3:0) a v semifinále narazí na Veselí, zatímco vítěz základní části z Milevska vyzve na souboj Soběslav.

 

Vimperští v pátek večer odvrátili na svém stadionu za stavu 1:2 na zápasy mečbol, vyhráli 5:2. V pátém zápase jako by jim už docházel dech. Hlubočtí byli od začátku aktivnější, měli více střeleckých pokusů, ale při hře pět na pět se moc vyložených šancí nerodilo. Hlubockým po čtyřech minutách Jan Předota nabídl faulem přesilovku, při které Rytíři mocně obléhali Dvořákovu branku, skóre však otevřít nedokázali. Na gól se čekalo dlouho, bezmála do půlky zápasu. Domácí ještě zvýraznili svou aktivitu a byli za ni odměněni: Váchovu střelu před brankou tečoval Arnold. I když měl gólman Dašek v neděli méně práce než jeho protějšek, při vyloučení Moudrého a později Nedorosta musel prokázat kvality.

Důležitá pro vývoj zápasu byla souhra Hanzala s Nedorostem v oslabení. Udrželi puk v útočné třetině, ba co víc, Hanzal rychlou střelou zavěsil pod horní tyč. Hlubočtí měli hru pod kontrolou a dvoubrankový náskok k dobru. Když šest minut před koncem Miler zvýšil na 3:0, bylo zřejmé, že Vimperku se blíží konec sezony. Kapitán vítězů Josef Miler po utkání hodnotil: „Šli jsme do toho zodpovědně, protože v pátek jsme u nich nepodali úplně kvalitní výkon. Byli bojovnější, a hlavně jejich gólman byl celou sérii vynikající! I dnes chytal parádně. Myslím, že až ke konci byl trošičku slabší tím, jak mu docházely síly. Dneska jsme chtěli víc my. Hráli jsme perfektně odzadu, nepouštěli je do větších šancí a padly nám tam dva góly, po kterých jsme měli zápas pod kontrolou," povídal spokojený kapitán.

Vimperk se po Milerově trefě nevzdal. V přesilovce poslal na led místo brankáře Dvořáka šestého hráče, jenže než stačil proti čtveřici Rytířů něco vymyslet, trefil obránce Formánek přes celé hřiště prázdnou klec. Dobojováno, 4:0! Hlubocký gólman František Dašek tak zakončil sérii čistým kontem, třebaže během série slýchal větší chválu na svou adresu protějšek Marek Dvořák.

Vimperský kouč Ondřej Předota přijal vyřazení ve čtvrtfinále sportovně. „Musím poděkovat našim klukům, protože předvedli parádní výkony ve všech pěti zápasech, a samozřejmě poblahopřát soupeři. A popřát mu hodně štěstí do dalších bojů," vzkázal gentlemansky do hlubockých řad. Přiznal, že jeho týmu přece jen ubývaly síly. „Bylo to vidět hned v úvodu. Když to srovnám s prvním a třetím zápasem tady, měli jsme začátek vždycky daleko aktivnější a z toho pramenily i góly. První třetinu jsme vždy vyhráli. Dneska to bylo o něčem jiném, nebyli jsme tak aktivní, brusliví," přemítal Ondřej Předota.

HC Vimperk odjížděl s pocitem, že hráči odevzdali v sérii vše. Už v pátek se před svými diváky zcela vydali, aby si vynutili pátý duel o všechno. „Chtěli jsme vyhrát hlavně kvůli našim fanouškům, kteří nás přišli podpořit v hojném počtu. Tady to bohužel nevyšlo..." I štěstí jako by se pomalu začalo od Vimperských odvracet: Lukáše Turka zasáhl kotouč do tváře, když odjel na střídačku, na ledě zbyla krvavá stopa. Parta ze Šumavy končila čtvrtfinále smolně, podobně, jak do něj Hlubočtí vstupovali (porážkou a krvavými šrámy Nedorosta s Hanzalem v 1. zápase).

Souboj těžkých vah

Urostlý obránce Jan Předota využil na ledě každý centimetr výšky a kilogram své váhy, aby Hlubokou s Vimperkem přemohl. Nepovedlo se. „Celý tým odvedl skvělou práci," cenil si přesto. „Věděli jsme, jakým stylem se Hluboká prezentuje, že to bude urputný, silový hokej. Přistoupili jsme na to a jsem rád, že jsme jim to znepříjemnili," pronesl. Jeho týmu nahrálo do karet, že Hluboká v play off přišla o výhodu vlastní arény. „Myslím, že i proto série šla až do pátého zápasu. Poslední krok jsme bohužel neudělali, bylo vidět, že jsme celý zápas tahali za kratší konec," přiznal Jan Předota, jehož souboje těžkých vah s Martinem Hanzalem patřily k ozdobám čtvrtfinále. V neděli si Hanzal našel soka na vlastní modré čáře. „Určitě byl úspěšnější," netajil se bek po tvrdém hitu. „Je vidět, že je to chlap, který má sedm set startů v NHL, a ač mu to už tolik nebruslí, je v osobních soubojích strašně silný! Je těžké se k němu vůbec nějakým způsobem dostat... Před bránou, když oni hrajou přesilovku, tak je to skoro bez šance," povídala s respektem vimperská osmička.

I Hlubočtí mnohokrát dali najevo respekt k soupeři. „Překvapili. Hráli výborně, bojovali. Parádní kulisa jak u nich, tak u nás byla na kraj nadstandardní. Přilákali fanoušky i k nám, play off si po pěti letech fakt užívali," říkal Josef Miler. Muž s céčkem na hrudi se nyní těší na semifinále. V něm poměří Rytíři síly s Veselím, úvodní duel by se měl hrát v pátek 1. března od 19 hodin na druhé ploše Budvar arény. „Loni nás vyřadili ve čtvrtfinále, tak mu to letos budeme chtít vrátit. Máme víc zápasů v nohách, byli jsme víc na ledě, oni to měli jednodušší - vyhráli 3:0. Zase budou rozhodovat detaily a to, kdo bude chtít víc," uzevřel hlubocký útočník Josef Miler.

Branky: 29. Arnold (Vácha), 45. Hanzal (Nedorost), 54. Miler (Vácha), 56. Formánek. Vyloučení 6:2, bez využití. V oslabení 2:0. Rozhodčí: Jílek, Vokoun – Bušta, Lang. Diváci: 550. Konečný stav série 3:2, postupuje Hluboká.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Fanda Hc 

    Reagovat

     

    Milevsko si odfrklo

    Vloženo 26.2.2024 10:18:01

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace