Přírodní léčba

Jak si správně připravit Priessnitzův obklad a kdy ho aplikovat?

Ať už vás postihla bolest v krku, trápí vás suchý kašel, sužují vás horečky či například zánět průdušek, můžete si ulevit s pomocí takzvaného Priessnitzova obkladu. Jak vznikl a jak si ho správně připravit?

Kdo byl Vincenz Priessnitz?

Zakladatel přírodního léčitelství Vincenz Priessnitz žil na přelomu 18. a 19. století v Lázních Jeseník a je znám především díky tomu, že prosazoval přírodní léčbu. Účinný a prospěšný byl podle něj čerstvý vzduch, horská voda a také fyzická práce. Kromě Priessnitzových lázní, které doposud v Jeseníku fungují, položil také základy hydroterapie a samozřejmě se zasloužil o vznik Priessnitzova zábalu.

Priessnitzův obklad

Při bolestech v krku, horečce, suchém kašli, ale i při bolestech svalů a kloubů, sáhněte po domácím zábalu podle Vincenza Priessnitze. Zvládne si ho doma připravit úplně každý a přinese vám kýženou úlevu.

Na jakém principu zábal funguje?

Zajímá vás, jak vlastně Priessnitzův obklad funguje? Přiložením obkladu na dané místo dojde k lokálnímu prokrvení, které pomáhá nastartovat a zároveň urychlit léčivé procesy. Působení zábalu se dělí do tří fází:

  • Nejprve dané místo ochladí, čímž dojde k zúžení cév. Této fázi se říká hypotermická a trvá po dobu dvou až tří minut.
  • Poté přichází druhá fáze – izotermická. Během ní naopak dochází k rozšíření cév, protože teplota těla se začne opět zvyšovat. Doba trvání této fáze je zhruba od třiceti do čtyřiceti minut.
  • Poslední fáze spočívá v přehřátí a říká se jí hypertermická. V tuto chvíli dochází k přehřátí místa, kde se zábal nachází a cévy nadále pokračují v rozšiřování.

Ideální doba působení zábalu jsou dvě až tři hodiny.

Na co si dát pozor?

Přestože je Priessnitzův zábal někdy až magický a dokáže vám skutečně ulevit, existují pravidla, která je nutné dodržovat. Která to jsou?

  • Priessnitzův zábal by neměl být nikdy aplikován přes noc.
  • Mezi jednotlivými aplikacemi si dopřejte alespoň čtyřhodinovou pauzu.
  • Obklad nepřikládejte na místa, kde se vyskytuje ekzém, vyrážka, nezhojená rána a podobně.
  • Před aplikací zábalu u dětí se raději poraďte s lékařem.

Jak na Priessnitzův zábal

K přípravě léčivého Priessnitzova zábalu si připravte:

  • látkovou plenu, látkový kapesník či jiný pruh látky
  • igelit nebo silné plátno
  • šátek, látkovou utěrku, látkovou plenu či ručník

Priessnitzův zábal se skládá z celkem tří vrstev. Tou první je látka namočená ve studené vodě. Druhá vrstva je tvořena izolační a neprodyšnou vrstvou, proto je nejlepší sáhnout po igelitu, ale skvěle poslouží také silné plátno. Poslední vrstva je tvořena opět nějakou látkou, nejčastěji šátkem či látkovou plenou. Tato vrstva zajistí, že dané místo bude během působení zábalu zahříváno.

Kam lze obklad aplikovat?

Nejčastějším místem, kam se Priessnitzův zábal aplikuje, je krk. Přiložit se ale dá také na hrudník a dokonce i na klouby. Nebojte se při bolesti kloubů přiložit Priessnitzův zábal na postižené místo, ať už se jedná o rameno, loket či koleno. Uvidíte, že se brzy dostaví úleva. Rozhodně se nejedná o babskou radu, ale o metodu, kterou vám doporučí řada lékařů. O účinnosti této metody svědčí i to, že od roku 2014 je Priessnitzův zábal zapsán na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Až vás příště přepadne bolest v krku, horečka, bolest kloubů či vás skolí angína, vsaďte na léčivý Priessnitzův obklad a vychutnejte si úlevu, kterou vám brzy přinese. Připravit si ho můžete třikrát až čtyřikrát denně, ale nezapomeňte mezi jednotlivými aplikacemi dodržovat tří až čtyřhodinové rozestupy.

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button