Představují rodinné konstelace možnost napravit nefunkční vztahy?

Trápí vás rodinné problémy, které se dlouhodobě nedaří řešit? Pocit, že jste v bludném kruhu a nemůžete se vztazích posunout dál? Možnou cestu ven z něj představují rodinné konstelace, i když podle studie pro definitivní potvrzení této metody ještě není dost důkazů.

Reklama

Jedna z metod léčení

Funkční rodina není samozřejmostí a vztahy se mohou zaseknout na bodu mrazu. Lidé opakují stejné vzorce chování, nedokážou se dohodnout, neumí si vzájemně vyjádřit city a vyčítají si dávné křivdy. Někdo nedokáže navázat úspěšný partnerský vztah, jiný nevychází s dětmi nebo naopak s rodiči.

Metodou, jak se posunout, jsou rodinné konstelace. Co si pod nimi představit? Jde o jednu z psychologických metod léčení vztahů. Jejím zakladatelem byl německý terapeut Bert Hellinger. „Při rodinné konstelaci terapeut nechá lidi, kteří nejsou příbuzní s klientem, aby převzali role různých členů rodiny a předvedli dynamiku vztahů související s problémy klienta,“ vysvětluje princip metody klinická psycholožka Amy Marschallová na webu Verywell Mind.

Podvědomý výběr

Jak terapie probíhá v praxi? Na semináři se sejde skupina lidí. Každý v úvodu řekne pár slov o sobě a co ho přivedlo k tomu zkusit tuhle metodu osobního rozvoje. Průběh setkání má ve své režii terapeut.

Pokud si budete chtít postavit konstelaci na nějaký problém, třeba nefunkční vztah k rodičům, řekne vám, abyste si z ostatních účastníků semináře podle svých pocitů vybrali zástupce za sebe a členy své rodiny. Vy to uděláte intuitivně. Když pomyslíte například na svoji matku, k někomu ze skupiny vás to podvědomě přitáhne, aniž byste to uměli racionálně zdůvodnit. Vybrané osoby pak intuitivně rozestavíte po místnosti. Někteří budu stát blízko sebe, jiní daleko, čelem k sobě, a zády.

Když vás problém doběhne

Co se bude dít dál? Zástupci procítí svoji roli. Budou reagovat na ostatní zástupce členů rodiny. Někoho by nejraději ani neviděli, k jinému by se chtěli dostat blíž. Terapeut začne rozplétat nitky vztahů. Zástupci po jeho vyzvání mluví o svých pocitech vůči ostatním. Když si vás někdo vybere do svojí konstelace, nebývá to náhoda. Na nevědomé úrovni vás ten problém doběhne.

Například se dostanete do role syna, který špatně vychází s otcem. I vy sami řešíte na této úrovni nějaké problémy. To ale ten, kdo si vás vybral, netuší. Vycítí to podvědomě. Je dobré nejdříve vše pozorovat v roli diváka a nasát atmosféru. Počkat, zda si vás někdo do své konstelace vybere. Teprve později zkusit postavit vlastní konstelaci.

Zajímavá zkušenost

Co tím získáte? „Cílem je pomoci klientovi zpracovat problém nebo rozvinout lepší pohled na konflikt,“ uvádí Marschallová. Po skončení semináře budete mít hodně důvodů přemýšlet o sobě, o svých vztazích k ostatním. Pro někoho může jít o inspirací kudy jít dál. V dalších dnech, týdnech, měsících či letech uvidí, že se ledy hýbou a vztahy se dostávají do nových obrátek. Vaše zážitky totiž neovlivní jenom vás, ale i vaši rodinu a okolí. V někom ale může zůstat pocit, že něco podobného by už nikdy nechtěl zažít.

Proč? Semináře rodinných konstelací jsou o emocích. Některé z nich zůstávají léta a desetiletí skryté a teprve tady vyplynou na povrch. Pláč nebo projevy vzteku proto nejsou na semináři ničím neobvyklým. Pro někoho to může být příliš velká síla, aby byl ochotný se do takového pitvání duše znovu pustit. Je to ale užitečná zkušenost.

Málo vědeckých důkazů

Chcete-li konstelace absolvovat, vyberte si pečlivě terapeuta s psychologickým vzděláním, zkušenostmi, praxí. Zjistěte si o něm reference. Jde o práci s psychikou, kterou musí dělat školení lidé, jinak nadělají víc škod než užitku.

„Kritici této metody poukazují na to, že Hellinger zastával misogynní, homofobní a další problematické názory, včetně toho, že třeba oběť zneužívání děkovala násilníkovi za svoji zkušenost,“ vysvětluje Marschallová.

Pamatujte proto na jedno pravidlo. Jestliže se semináře zúčastníte a něco vám nebude vyhovovat, vždy a můžete roli zástupce odmítnout nebo z ní vystoupit. Na druhou stranu Hellingerovy metody řada terapeutů úspěšně používá. „Dosud nashromážděná data ukazují směr, že terapie rodinnou konstelací je účinnou intervencí s významnými přínosy pro duševní zdraví v běžné populaci. Důkazů je ale málo a jejich kvalita nízká,“ hodnotí efektivnost konstelací jedna z vědeckých studií. Bude ještě zapotřebí provést další výzkumy.

Autor: Helena Stejskalová. Zdroje: Vlastní zkušenosti autorky. Kniha – HELLINGER, Bert. Rodinné konstelace: Objevná síla. Triton, 2004. Kniha – HELLINGER, Bert. Rodinné konstelace: Imperativy lásky. Triton, 2007.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama