Hlavní obsah
Sport

Sparta to na Slovácku po špatné první půli nakonec zvládla. Ryneš měl být ale vyloučen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Zatímco vloni na jaře hrála Sparta skoro v jedné základní sestavě, a pouze hráče z lavičky v druhé půli dostřídávala, teď je to jiné. Má náročný program. Úspěšné vystoupení ve čtvrtek s Galatasarayem ji stálo hodně sil. Na Slovácku to však zvládla.

Článek

Sparta s velkými změnami v sestavě. Opory odpočívaly

Brian Priske po vzoru Jindřicha Trpišovského zarotoval sestavou a udělal řadu změn. Na střídačce zůstaly opory jako Haraslín, Kairinen, Kuchta, Laci, Panák, Sorensen či Preciado. Šanci naopak dostali Vydra, Solbakken, Sadílek, Karabec či Tuci.

Slovácko bylo naopak odpočaté. Po nevydařeném vstupu do jara už také potřebovalo bodovat. Týmu však chybějí zraněné opory, veterán Kadlec (39) a Holzer, pro karty nebyli k dispozici ani další „mazáci“, třicátníci Daníček a Reinberk. Pro nemoc chyběl i Mihálik. Při omezených možnostech Slovácka tedy velmi citelné oslabení. I tak bylo jasné, že na Slovácku nečeká Spartu nic jednoduchého.

Velmi špatná první půle Sparty

Sparta šla sice do vedení gólem Vitíka hlavou po centru Birmančeviče. Slovácko vyrovnalo střelou Jurošky po nahrávce Cicilii. První půli to byl od Sparty však hodně rozpačitý výkon. Obrana Vydra-Vitík-Krejčí nehrála dobře. Často chybovala. Prohrávala osobní souboje. Nově složená záloha se také hledala.

Naopak Slovácko bylo aktivní. Bylo však otázkou, jak dlouho v tomto módu vydrží. Dalo se celkem vsadit na to, že kupříkladu Rigino Cicilia, který v první půli vyhrál s obranou Sparty většinu osobních soubojů, a hodně toho také naběhal, při svém omezeném fyzickém fondu dlouho takto běhat a napadat nevydrží. Osudným se pro Slovácko ukázalo neproměnění šancí v první půli. Být po ní stav alespoň 2:1 pro domácí, byly by jeho šance v druhém dějství asi jiné.

Sparta se po změně stran zlepšila

Do druhé půle ale přišla úplně jiná Sparta. Brian Priske si v kabině asi řekl své a učinil také jednu zásadní změnu. Poslal na hřiště stopera Panáka místo v první půli nejistého Vydry. Hráčů na vystřídání ale bylo víc. I kapitán Krejčí se více první poločas věnoval diskuzím než hře, v které se mu moc nedařilo. V této souvislosti je škoda, že nemohl nastoupit ve čtvrtek proti Galatasaray Istanbul. Takové chování, které Krejčímu bežně prochází u českých rozhodčích ve Fortuna lize, by mu anglický sudí určitě netoleroval.

Sparta byla druhou půli najednou daleko aktivnější, běhavější. Všude jí bylo plno. Zlepšený výkon korunoval gólem v 55. minutě Birmančevič. V 66. minutě pak trenér Priske provedl trojí střídání. Na hřiště poslal Olatunjiho, Haraslína a Ryneše. Slovácko už po změně stran zdaleka tolik nestíhalo. Přece jen Hofmann má 33 let, Kalabiška 37 let a Petržela dokonce 40 let. Slovácko sice také prostřídalo, ale takovou kvalitu na lavičce jako Sparta prostě nemá. Ta poslala na hřiště později i Kairinena.

Vzruch přinesla 74.minuta. Střídající Sinyavskiy v pokutovém území Sparty „promáchl“. Míč netrefil a skácel se k zemi. Z protiútoku dal Haraslín třetí gól Sparty. Zkoumal se zákrok na domácího hráče, kdyby byl penaltový, gól Haraslína by neplatil a Slovácko by kopalo penaltu. O faul se ale nejspíš nejednalo. Žádný TV záběr ho neukázal. Sparta už si pak vedení pohlídala. Slovácku také chyběly síly.

Druhé žluté karty se sparťanům v poslední době neudělují

Za zmínku stojí, že v 83. minutě rozhodčí Szikszay jednoznačně odpustil sparťanu Rynešovi druhou žlutou, tedy červenou kartu za faul. Ryneše tak zachránil pro derby „S“. Minulý týden nebyl vyloučen sparťan Pešek s Libercem, kterému měla být udělena druhá žlutá, tedy také červená karta. Shodla se na tom drtivá většina nezaujaté fotbalové veřejnosti. Nyní tedy Ryneš na Slovácku. I v jeho případě se shodli komentátoři i experti O2TV, že hráč Sparty měl být vyloučen. Proč se tak nestalo, vědí jen oba rozhodčí. Je to každopádně poněkud zvláštně nastavený metr v utkáních Sparty. Vypadá to, jakoby se rozhodčí báli hráče Sparty vyloučit, i když by měli.

Výborní Birmančevič a Haraslín

Sparta nakonec zaslouženě vyhrála po zlepšeném výkonu v druhé půli. Klíčovými muži byli Birmančevič a Haraslín, kteří utkání svými brejky rozhodli. Slovácko své šance v první půli neproměnilo. Jistotu do obrany přinesl v druhé půli Panák. Rozhodla „lavička“. V ligových zápasech Sparty a Slavie se ukazuje, jakou výhodou je pro tyto týmy možnost pětinásobného střídání.

Hraje se na góly, Sparta je dala, Slovácko šance neproměnilo

Statisticky to bylo vyrovnané utkání. Držení míče 51 % pro Spartu, tedy nepatrný rozdíl. Střely na bránu 11:11. Přímé kopy 14:13 pro Slovácko. Většina ostatních parametrů také vzácně vyrovnaných. Hraje se však na góly. Rozhodla individuální kvalita a zakončení hráčů Birmančeviče a Haraslína. Takové rozdílové borce prostě Slovácko nemá.

Sparta jde psychicky posílená do dvou derby

Sparta náročný program zatím zvládá. Byť to na Slovácku nebylo ideální. V takovém zápřahu je však důležité vyhrávat, i když to vždy není „nádhera“. Na Slovácku to byl klasický zápas, kdy se favorit, který musel udělat změny v sestavě, trápil, druhou půli však udělal změny, zabral a utkání vyhrál.

Sparta jde tak do nedělního ligového derby s příjemným čtyřbodovým náskokem před Slavií. Navíc bude hrát doma, na Letné. Předtím ji však čeká ještě středeční čtvrtfinále národního MOL Cupu v Edenu se stejným soupeřem. Obě utkání jsou prestižní. Oba kluby by jistě chtěly vyhrát jak ligu, tak národní pohár. Důležitějším je však rozhodně ligové derby. V lize se hraje nejen o titul, ale také o možnou „vstupenku“ do Ligy mistrů nebo alespoň o jistotu Evropské ligy. Každopádně v obou nadcházejících derby se máme na co těšit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz