Je slyšet, jak přichází. Okované platformy klapou po surovém betonu. Když gestikuluje rukama, cinkají o sebe masivní náramky i mocné prsteny a vy si říkáte, jak je může ta subtilní ručka vůbec unést. Pohled vám poté sklouzne na její prsty. Ty začerněné konečky, jež mohou napovídat, že jde o umělkyni, šamanku nebo také dělnici. Přidáme-li opálenou, vrásčitou tvář, zlaté zuby, u nichž není na první pohled znát, že je zdobí i diamanty, mohli byste se ošívat, kdybyste tuto dámu potkali na ulici. Ale to je Michèle Lamy. Excentrická francouzská designérka a ikona tamní kultury.

Zdroj: Youtube

Právnička s černou skvrnou

Nevíte, co si o Michèle Lamy myslet? Nevadí, ona totiž sama nehledí na to, jak se na ni dívá okolí. Pravidelně si udržuje indigovou temnotu prstů, každé ráno si uprostřed čela vytkne linku, výrazné podtržení věnuje i blankytně modrým očím. V kontrastu s její opálenou pletí a vráskami působí až démonicky. Neotřelý vzhled korunuje i bizarními oděvy, jako jsou chaoticky vrstvené kreace či extrémně výrazné ramenní vycpávky. Kdo by si však myslel, že jde odjakživa o nespoutanou umělkyni, spletl by se. Michèle vystudovala práva, dokonce má za sebou i praxi, ovšem spíš než talár ji lákalo kabaretní prostředí, kde si přivydělávala jako tanečnice. Na konci 70. let se rozhodla opustit rodnou Francii a zamířila do Ameriky.

Lásku našla u muže, který má také rád muže

První módní střípky její kariéry vznikaly v Los Angeles, obživu si však pojistila i provozováním dvou podniků Café des Artistes and Les Deux Cafés. Šlo o společné "děti" s jejím tehdejším manželem, alternativním filmařem Richardem Newtonem. Skutečný plod jejich lásky se jmenuje Scarlett Rouge, jediné dítě Michèle. Dcera jde ve šlépějích rodičů, hraje, fascinuje ji umění, avantgarda především. Pouto Michèle a Richarda však nevydrželo, v roce 2003 se rozvedli. Místo po Newtonovi překvapivě zaujal muž, jenž byl mnohými vnímán jako gay. Designéra Ricka Owense Michèle angažovala do své módní firmy již v roce 1990. Z obchodního partnera se postupně stal tím životním, pár si řekl "ano" v roce 2006.

Malováním nemaskuje, naopak zdůrazňuje

Kde se vzalo ono signifikantní líčení Michèle? Kde se inspirovala? Předně tedy musíme uvést, že Lamy své výrazné linky či temnou čáru uprostřed čela a další extravagantní prvky nevnímá jako líčení. Maluje si je, hraje si s japonským inkoustem a obléká se tak, aby vykreslila své pravé já. Proto nesahá po dekorativních prostředcích pouze, když jde do společnosti. I kdyby měla doma strávit celý den a třeba jen boxovat do pytle, který jí visí v pokoji, vždy se ráno namaluje, aby to byla ona. Nikdy nepoužívá make-up, protože na své vrásky je hrdá. Jak sama říká, malováním nechce nic maskovat, naopak zdůrazňuje sebe, aby její vizáž odrážela její život.

Michèle a její inspirace Berbery

Pokud bychom se ptali, proč volí tak extravagantní prvky v dekorativním malování, pokrčí Lamy rameny. Nemá konkrétní vysvětlení, proč si zvolila kombinaci těchto prvků. Ona čárka na čele ji posiluje souznít s okolním hmotným světem. Inspirací jí také kdysi byli Berbeři. V 17 letech se ocitla v Africe a tam ji fascinovali. Právě jako oni chtěla i Michèle zdůraznit modré oči s pomocí silné linky. Identifikovala se s domorodci, jejich vysušenou, opálenou pletí a výraznými vráskami. A ony zlaté zuby? Lamy měla kdysi amalgámové výplně a jistý odborník jí jednou doporučil nahradit je zlatem. Vzácného kovu se pak Michèle nemohla nabažit, jeho sílu umocnila drahokamy v podobě diamantů. Přední zuby jí však zdobí nasazovací náhrady.

Smích v záři zlata a diamantů

Nekonvenční, takřka 80letá dáma s alžírskými kořeny platí za respektovanou ikonu jinak uhlazených Francouzů. Vzhlíží k ní o generace mladší celebrity jako Kim Kardashian nebo A$AP Rocky, s nimiž spolupracovala. Ti všichni se klaní jejímu umu, ať jde o navrhování módy, design nábytku či jiné umělecké počiny. Společně s Rickem Owensem tvoří power couple pevnější, než byli svého času Domenico Dolce a Stefano Gabanna. Však Michèle je výraznou chodící reklamou na designované kousky svého chotě. Funguje jim vlastní byznys, nebrání se ani kolaboracím s jinými módními brandy (např. Moncler).

V kondici se Lamy více než 30 let udržuje boxem, vitální je navzdory své lásce k cigaretám, což poznáte na jejím zastřeném hlase. Ten rezonuje jejím smíchem. Tak výrazným, že si ji prý kdysi chtěl jistý kurátor pozvat na zahájení výstavy, aby se tam jen zasmála. Právě smích je podle Lamy hnacím motorem lidí, když nezažívají dobré časy. Když beduíni četli veselé knihy, chtěli tak prý získat nadhled. A i ve válkách lidé listují v pozitivních příbězích, aby si ilustrovali, jak jednou bude zase dobře.

Zdroj: iGlanc.cz, Wikipedia, The Guardian, Art Basel, Kinfolk, Neue Luxury     

Související články