Opuchlé rty, deformace a bolesti. V Česku přibývá falešných plastických klinik

Falešných plastických chirurgů přibývá.

Falešná plastická klinika

Úprava nosu, zvětšení rtů nebo vyhlazení vrásek. To vše jsou estetické úpravy, které mohou dělat jen lékaři. Podle plastických chirurgů ale přibývá zařízení, kde výplně aplikují i lidé bez potřebného vzdělání a mnohdy používají i necertifikované přípravky. Ženy, které taková zařízení navštívily, skončily s nateklými rty, bolestmi a někdy i nevratnými deformacemi. Ministerstvo zdravotnictví proto doporučuje pročíst si recenze na internetu a hlavně vyžádat si oprávnění k takovým zákrokům.

Napuchlé rty, bolesti a pochybné chování personálu. Tak popisuje Eva své zkušenosti z jednoho z pražských zařízení. Na otázku, zda vadí, že kojí, jí údajná lékařka řekla, že nevadí. „Na této klinice jsem žádný souhlas nepodepisovala, žádné prohlášení, žádná rizika, nic. Lékařka se mi nepředstavila, dodnes neznám její jméno a neřekla ani, co mi aplikovala. Nedala mi ani papír o tom, co ve rtech mám,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kousky kovu v sušenkách na pultech v Česku. Řetězec varuje, může hrozit zranění

Po dvou měsících od zákroku přišly komplikace. „Rty mi hodně natekly. Nejdřív horní ret. Nejsem na nic alergická. Po dvou dnech mi splaskl a natekl ten spodní,“ uvedla. Eva potíže oznámila údajné klinice, která ji ujistila, že se nic neděje. Pochybovat začala až při procházení sociálních sítí a stížností dalších žen. Popis byl vždy stejný. Klinika nemá webové stránky, nevydává doklad o zaplacení ani potvrzení o certifikaci produktů.

„Po zhruba třech minutách od aplikace se mi začala motat hlava, měla jsem černo před očima a nic jsem neviděla. Brněly mi ruce i nohy a strašně špatně se mi dýchalo. Byla jsem úplně mimo. Paní ‚doktorka‘ mnou začala třást. Potom konečně zavolala sanitku. Odnesli mě na nosítkách a převezli do nemocnice na JIP,“ popsala další.

Estetické úpravy mohou provádět výhradně zdravotnická zařízení, nikoliv jen osoby na živnostenský list, jako se tomu podle ministerstva zdravotnictví děje. „Co se týče péče o tělo a úpravy těla, kde dochází k léčebnému zákroku, má to provádět zdravotnický pracovník,“ potvrdil ředitel odboru veřejného zdraví Matyáš Fošum.

Můžete si zničit obličej

Kliniku, kterou navštívila Eva, kontaktovala redakce CNN Prima NEWS na několika telefonních číslech. Když to nešlo po telefonu, vyjela přímo na místo, kde by měla klinika sídlit. Na uvedené adrese ale nikdo není.

Před podobnými zařízeními varují i plastičtí lékaři. „Neodbornou aplikací si můžete zničit obličej. Jeho rekonstrukce po rozsáhlých nekrózách je složitá a nikdy nevrátí obličej do původního stavu. Jde o zdlouhavý, bolestivý proces,“ vysvětlil plastický chirurg Miroslav Veliký. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje poškozeným klientkám, aby se obrátily na krajské hygienické stanice, které mohou podobná zařízení kontrolovat, případně rovnou zajít na služebnu policie a podat trestní oznámení.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jeli k napadení zvířetem, bylo to klíště. Záchranáři volají po poplatku za zbytečné výjezdy

Tagy:
plastika lékaři varování plastická chirurgie problémy Ministerstvo zdravotnictví České republiky rty