Týden s hudbou: koncerty, opery, TV a streamy

V Týdnu s hudbou vám nabízíme přehled nejzajímavějších hudebních akcí z vašeho okolí doplněný o zajímavé TV a kino přenosy a záznamy jak z České republiky, tak ze zahraničí.
Témata:Alena Hron Alessandro Mastracci Alice Vasilová Anna Paulová Bára Mišíková Blanka Šindelářová Bratislavský chlapčenský zbor Brno Contemporary Orchestra Christian Sands Quartet Clara Nováková Collegium 1704 ČT art Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu Diana Chausheva Divadlo J. K. Tyla Plzeň Dora Nováková-Wilmington Ester Pavlů Filharmonie Brno Filharmonie Hradec Králové Filip Martinka Four Hands Gábor Boldoczki Hudba Hradní stráže a Policie České republiky Ivana Veberová Jakub Černohorský Jakub Kupčík Jan Czech Jan Kučera Jan Kvapil Jan Kyjovský Jan Smigmator Jana Boušková Jana Pastorková Jana Vondrů Janáčkovo komorní orchestr Jiří Rožeň Juraj Valčuha Karol Kompas Karolína Strašilová Kateřina Císařová Klang Systematiek Kristina Fialová Kristýna Drášilová Lukáš Kozubík Lukáš Pospíšil Lydie Härtelová Macošková Tereza Marek Kozák Mario Mesany Martin Kasík Martin Krajčo Martin Matuška Martin Otava Maxim Averkiev Michel Tabachnik Minja Stojanovic Miriam Rodriguez Brüll Monika Jägerová Monika Švábová Moravská filharmonie Olomouc Národní divadlo Brno Operní sbor Národního divadla Orchestr Národního divadla Pavel Bořkovec Quartet Pavel Ludvík Permoník Petr Kubík Petr Vronský Petr Zdvihal Pěvecký sbor Smetana PMP Ensemble Prague Philharmonia Rastislav Štúr Robert Jindra Roman Patkoló Severočeská filharmonie Teplice Simona Houda Šaturová Slovenská filharmónia Slovenský filharmonický zbor Smetanovo trio Stanislav Vavřínek Symfonický orchestr Českého rozhlasu Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Taneční centrum Praha Tomáš Františ Tomáš Netopil Václav Blahunek Václav Luks Vendula Holičková Vojtěch Šembera Vojtěch Spurný Wiener Staatsoper Yukiko Sawa Yuri Oshida
Jana Boušková (foto Petr D. Mráček)
Jana Boušková (foto Petr D. Mráček)

Praha

V pondělí 26. února a v úterý 27. února v 19:00 hodin můžete v Sukově síni Rudolfina navštívit komentovaný koncert Má harfová vlast s Janou Bouškovou, kde zazní z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany symfonické básně Vyšehrad, Vltava a Šárka v úpravě pro dvě harfy. Společně s Janou Bouškovou vystoupí Minja Stojanovic. Programem provází Jan Kyjovský.

V pondělí 26. února v 19:30 hodin se v Barokním refektáři Profesního domu MFF UK uskuteční koncert ze skladeb Jana Nováka, které zahrají Clara Nováková (flétna), Lukáš Pospíšil (violoncello), Tomáš Františ (fagot), Dora Novak-Wilmington (klavír) a Filip Martinka (klavír). Uslyšíte Sonata Phantasia pro violoncello, fagot a klavír, Sonata super “Hoson zes …” pro flétnu a klavír, Capriccio pro violoncello a klavír a Sonata Tribus pro flétnu housle a klavír (v úpravě pro flétnu, violoncello a klavír).

Ve Studiu S1 Českého rozhlasu se v pondělí 26. února v 19:30 hodin odehraje koncert s názvem Královská imprese, na kterém vystoupí flétnista Mario Mesany, harfistka Lydie Härtelová, houslista Petr Zdvihal, violistka Karolína Strašilová a violoncellista Pavel Ludvík. Zazní Romeo a Julie, renesanční suita pro flétnu, harfu, housle, violu a cello Ivany Loudové, Quintette Jeana Crase, Malá suita ve starém slohu pro flétnu a harfu Zdeňka Folprechta, Laideronnette, impératrice des pagodes (Šeredka, vládkyně pagod z baletu Má matka husa), v úpravě pro flétnu (a pikolu), harfu, housle, violu a cello Maurice Ravela.

V úterý 27. února v 19:30 hodin se v kostele sv. Šimona a Judy uskuteční koncert sopranistky Simony Šaturové a altistky Moniky Jägerové. Za klavírního doprovodu Vojtěcha Spurného zazpívají díla Antonína Dvořáka Moravské dvojzpěvy, op. 32 a op. 38, V národním tónu, op. 73 a Dvě písně na lidové texty.

Ve středu 28. února v 19:30 hodin vystoupí v Rudolfinu v Dvořákově síni Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Zazní Symfonie d moll La Tempesta Pavla Vranického a Symfonie č. 3 Es dur Eroica, op. 55 Ludwiga van Beethovena.

Ve čtvrtek 29. února v 19:30 hodin můžete navštívit koncert Anny Paulové, Kristiny Fialové a Martina Kasíka v klášteře sv. Anežky České. Uslyšíte Trio Es dur K 498 Kegelstatt Wolfganga Amadea Mozarta, Preludium, allegro a pastorále pro violu a klarinet Rebeccy Clarke, Sonatinu pro klarinet a klavír H 356 Bohuslava Martinů a Tři studie pro klarinet sólo Karla Husy.

Anna Paulová (zdroj Anna Paulová)
Anna Paulová (zdroj Anna Paulová)

Ve čtvrtek 29. února v 19:00 hodin v divadle Hybernia vystoupí zpěvák Jan Smigmator s PKF – Prague Philharmonia a dirigentem Stanislavem Vavřínkem, klavíristou Vladimírem Strnadem, kontrabasistou Janem Greifonerem, hráčem na bicí Markem Urbánkem, saxofonistou Janem Kynclem a houslistou Janem Talichem v programu Swingphonic.

Betlémská kaple nabídne ve čtvrtek 29. února v 19:30 hodin koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením dirigentky Aleny Hron. Zazní Pohádka o krásné Meluzíně Felixe Mendelssohn-Bartholdyho, Chlapeček a Dálka, světová premiéra na objednávku Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jany Vöröšové, Brilantní fantazie na téma Fausta Charlese Gounoda Henryka Wieniawského a Symfonie č. 7 h moll Nedokončená Franze Schuberta. Spoluúčinkuje houslistka Diana Chausheva (vítězka Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 2022) a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu (sbormistrině Věra Hrdinková).

V Divadle X10 uvedou 1. března v 19:00 hodin dva mezinárodní ansámbly – Klang Systematiek a PMP Ensemble v české premiéře dílo Postal Pieces (2004) Jamese Tenneyho, které Tenney nazval Scorecards. Jedná se o sérii jedenácti skladeb vytištěných na pohlednicích, přičemž každý pohled obsahuje kompletní dílo, které mají instrumentalisté provést.

V sobotu 2. března v 11:00 hodin se ve Smetanově síni Obecního domu uskuteční program pro děti Orchestr na dotek – Za hudbou do všech koutů světa, ve kterém se spojí Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Janem Kučerou, Gymnázium a hudební škola hl. m. Prahy, Konzervatoř taneční centrum Praha a Hudební klub Fík. Programem provází Johana Schmidtmajerová. Program je vhodný pro děti od 5 let.

Pražský pěvecký sbor Smetana připravil na sobotu 2. března od 19:00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu slavnostní koncert k výročí 200.stého narození Bedřicha Smetany, kde kromě Pěveckého sboru Smetana vystoupí mužský pěvecký sbor Láska opravdivá, Pěvecké sdružení moravských učitelů, Mužský pěvecký sbor Bohuslava Martinů města Poličky, Akademické pěvecké sdružení Moravan, Pueri gaudentes, Pěvecký sbor ČVUT Praha, Dětský pěvecký sbor Radost Praha, Pueri gaudentes, Silentium, Vokalion Praha, Jaroslav Svěcený, Lucie Karlová a Karlovarský symfonický orchestr pod taktovkou Jana Steyera.

Lukáš Kozubík (foto Jan Stovka)
Lukáš Kozubík (foto Jan Stovka)

V sobotu 2. března se bude v 18:30 hodin v Národním divadle konat slavnostní koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany, kde pod taktovkou čtyř dirigentů Tomáše Netopila, Jiřího Rožně, Rastislava Štúra a Roberta Jindry vystoupí za doprovodu Orchestru Národního divadla sólisté Dana Burešová, Pavel Černoch, Kateřina Kněžíková, Pavol Kubáň, Eva Urbanová, Svatopluk Sem, Slávka Zámečníková, Petr Kellner, Kateřina Jalovcová, Peter Mikuláš, Štěpánka Pučálková, František Zahradníček, Michaela Zajmi, Adriana Kučerová a Aleš Briscein. Spoluúčinkuje Sbor národního divadla (sbormistr Lukáš Kozubík). Koncert bude živě přenášen na Náměstí Václava Havla, předcházet bude doprovodný program od 14:00 hodin. Koncert přenáší také Česká televize a Český rozhlas.

V neděli 3. března v 19:00 hodin můžete v Betlémské kapli navštívit koncert Ti nejlepší pražské HAMU. V doprovodu Hudby hradní stráže a Policie České republiky se zde představí sólisté Blanka Šindelářová – vibrafon, Alessandro Mastracci – violoncello a Alice Vasilová – kornet. Diriguje plk. Václav Blahunek

Brno

V pondělí 26. února v 19:00 hodin uvede Brno Contemporary Orchestra v budově bývalého OV KSČ, dnes sídla Veřejného ochránce práv, koncert s názvem Ministerstvo pravdy. Jako sólisté vystoupí zpěváci Jana Vondrů a Vojtěch Šembera, jako vokalisté Kateřina Císařová, Vendula Holičková a Bára Mišíková. Na programu si poslechnete Hlavní rozhlasové zpravodajství z 26. února 1974, WE ARE THE POWER a Boca Loca Lab Jiřího Austerlitze Adámka na objednávku BCO, Scratchband Johna Adamse, záznam z živého vystoupení kapely Visací zámek na Žofíně v únoru 1984, The Price of Oil Frederice Rzewského. Diriguje Pavel Šnajdr.

V úterý 27. února nabídne Národní divadlo Brno v Janáčkově divadle v 11:00 hodin program pro dospívající Krok za oponu, kde přiblíží operu Řecké pašije.

Ve středu 28. února v 19:00 hodin vystoupí v Besedním domě Christian Sands Quartet ve složení Christian Sands – klavír, Ryan Sands – bicí, Max Light – elektrická kytara, Jonathon Muir-Cotton – kontrabas.

Koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany pořádá Filharmonie Brno ve čtvrtek 29. února a v pátek 1. března v 19:00 hodin v Janáčkově divadle. Z díla Bedřicha Smetany si můžete poslechnout symfonickou báseň Valdštýnův tábor, op. 14, dále pak zazní Klavírní koncert č. 2 A dur Franze Liszta (sólista Marek Kozák) a orchestrální suitu Parsifal Richarda Wagnera v úpravě Henka de Vliegera. Diriguje Michel Tabachnik.

Marek Kozák (foto Martin Faltus)
Marek Kozák (foto Martin Faltus)

Na sobotu 2. března od 10:30 hodin připravila Filharmonie Brno interaktivní koncert pro rodiny s dětmi. Koncertem provází Kristýna Drášilová, diriguje Robert Kružík.

Ostrava

V pondělí 26. února vystoupí v 19:00 hodin v kině Vesmír trumpetista Gábor Boldoczki s Janáčkovo komorním orchestrem a uměleckým vedoucím Jakubem Černohorským. Zahrají díla Jean‑Philippa Rameaua, Jean‑Marie Leclaira, Jean‑Josepha Cassanéa de Mondonville, Françoise Couperina, Michela Corretta a Michela Blaveta.

Ve čtvrtek 29. února a v pátek 1. března se uskuteční v 18:00 hodin v Gongu v Dolních Vítkovicích koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava s dirigentem Chuheiem Iwasakim, ke kterým se připojí v dílech Song of the Universal Oly Gjeila a Adiemus – Songs of Sanctuary Karla Jenkinsezpěvačky Gabriela Vermelho, Lenka Dusilová a Tereza Macošková, flétnista Jan Kvapil, hráč na bicí Jakub Kupčík a Koncertní sbor Permoník.

Olomouc

V úterý 27. února v 17:00 hodin se v knihovně města Olomouc uskuteční přednáška s hudebními ukázkami s názvem Kontrabas – tajemství a význam impozantního nástroje v podání Martina Matušky, kontrabasisty a člena Moravské filharmonie Olomouc.

V pátek 1. března vystoupí v 19:00 hodin v Redutě Moravská filharmonie Olomouc pod vedením Roberta Kružíka. Na programu koncertu s názvem Něha a temperament české hudby zazní Bagately, op. 150 Zdeňka Lukáše, Bruromano – Dvojkoncert pro kytaru, kontrabas a smyčcový orchestr Sylvie Bodorové (sólisté Miriam Rodriguez Brüllová – kytara a Roman Patkoló – kontrabas) a Pohádka, op. 16 Josefa Suka.

Ostatní regiony Čech

Leoš Janáček: Věc Makropulos – Ivana Veberová, Opera 2022 (zdroj Opera 2022, foto Daniel Jäger)
Leoš Janáček: Věc Makropulos – Ivana Veberová, Opera 2022 (zdroj Opera 2022, foto Daniel Jäger)

Divadle J. K. Tyla v Plzni se ve středu 28. února v 19:00 hodin na Nové scéně uskuteční slavnostní koncert V hudbě život Čechů. Od Wolfganga Amadea Mozarta uslyšíte Bella mia fiamma, addio, K. 528 v podání sopranistky Ivany Veberové, Koncert g moll pro klavír a orchestr, op. 49 Jana Ladislava Dusíka zahraje klavírista Maxim Averkiev, Baladu českou, op. 8, melodram na slova Jana Nerudy Otakara Ostrčila přednese Monika Švábová a Romanci o Karlu IV., op. 13, melodram na slova Jana Nerudy Otakara Jeremiáše přednese Martin Otava. Dále zazní Předehra k opeře Lešetínský kovář Stanislava Sudy, Viola, fragment komické opery na libreto Elišky Krásnohorské Bedřicha Smetany. Hraje Orchestr opery DJKT, spoluúčinkuje Sbor opery DJKT.

Ve středu 28. února v 19:00 hodin vystoupí v Městském divadle Mladá Boleslav Smetanovo trio.

Ve čtvrtek 29. února v 19:00 hodin v Krušnohorském divadle v Teplicích vystoupí Severočeská filharmonie Teplice pod vedením Petra Vronského a klarinetisté Jan Czech a Petr Kubík. Uslyšíte výběr z hudby ke hře Helminy Von Chézy Rosamunda Franze Schuberta, Koncert pro dva klarinety Es dur, op. 91 Františka Kramáře a Koncert pro orchestr, Sz. 116 Bély Bartóka.

Ve čtvrtek 29. února v 19:00 hodin vystoupí v Husitském muzeu v Táboře Pavel Bořkovec Quartet. Vedle soudobých skladeb Viléma Tauského zazní také díla Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka.

Ve čtvrtek 29. února v 19:30 hodin se v sále Filharmonie Hradec Králové uskuteční koncert k Roku české hudby Smetana 200. Filharmonie Hradec Králové uvede pod taktovkou dirigenta Jiřího Rožně cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany.

V rámci oslav výročí narození Bedřicha Smetany se v sobotu 2. března v 19:00 hodin uskuteční koncert v historickém interiéru Památníku Antonína Dvořáka. Zazní cyklus symfonických básní Má vlast v úpravě pro čtyřruční klavír v podání klavírního dua Four hands.

V neděli 3. března v 17:00 hodin v sále Filharmonie Hradec Králové vystoupí Filharmonie Hradec Králové s koncertním mistrem Antonínem Burdou, varhaníkem Michalem Hanušem, houslistkou Gabrielou Barillovou a hobojistkou Štěpánkou Andělovou. Zazní Praeludium e moll Nicolause Bruhnse, Die Orgelchoräle aus der Leipziger Originalhandschrift (výběr)Johanna Sebastiana Bacha, Koncert C dur RV 554 Antonia Vivaldiho, Suita pro varhany Michala Hanuše a Varhanní koncert C dur Hob XVIII:1 Josepha Haydna.

Pavel Bořkovec Quartet (zdroj Pavel Bořkovec Quartet )
Pavel Bořkovec Quartet (zdroj Pavel Bořkovec Quartet )

V neděli 3. března od 17:00 hodin v barokní kapli v areálu minoritského kláštera u kostela sv. Jana Křtitele v Hradci Králové vystoupí klavíristka Yukiko Sawa a flétnistka Yuri Oshida. Interpretky přednesou skladby českých mistrů Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, Josefa Suka a Bedřicha Smetany. Skladby českých mistrů doplní interpretací japonských lidových písní a skladeb japonského skladatele Hikaru Hayashi.

Češi v zahraničí

Ve středu 28. února vystoupí v Rathaussaal v německém Landshutu trumpetista Gábor Boldoczki s Janáčkovo komorním orchestrem a uměleckým vedoucím Jakubem Černohorským. Zahrají díla Jean‑Philippa Rameaua, Jean‑Marie Leclaira, Jean‑Josepha Cassanéa de Mondonville, Françoise Couperina, Michela Corretta a Michela Blaveta. Koncert bude proveden také v Bietigheim-Bissingenu v Kronenzentru ve čtvrtek 29. února, v Germeringu ve Stadthalle v pátek 1. března, v Dachau v sobotu 2. března a ve Fischenu v neděli 3. března.

Ve čtvtek 29. února v 19:30 hodin vystoupí v Lukaskirche v Drážďanech Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Zazní Symfonie d moll La Tempesta Pavla Vranického a Symfonie č. 3 Es dur Eroica, op. 55 Ludwiga van Beethovena.

Slovensko

Ve středu 28. února v 18:00 hodin můžete v Nové synagoze v Žilině navštívit komorní koncert Piesne o láske (Chansons d’amour) Jany Pastorkové a Karola Kompase. Zazní díla Gabriela Faurého, Karola Kompase, Petere Machajdíka a Reynalda Hahna.

Ve středu 28. února se od 18:00 hodin Domě Albrechtovců v Bratislavě uskuteční koncert z cyklu (Ne)známá hudba, kde kytarista Martin Krajčo zahraje Bardenklänge Josepha Kaspara Mertze.

Ve čtvrtek 2. února a v pátek 1. března v 19:00 hodin si budete moci v Koncertní síni SF poslechnout Symfonii č. 3 Gustava Mahlera v provedení Slovenské filharmonie, Slovenského filharmonického sboru (ženská část), Bratislavského chlapeckého sboru a altistky Ester Pavlů. Diriguje Juraj Valčuha.

A. Dvořák: Rusalka – Ester Pavlů (Cizí kněžna), Richard Samek (Princ) – DJKT Plzeň 2017 (foto Pavel Křivánek / DJKT Plzeň)

Streamy a televizní přenosy

V pondělí 26. února ve 22:20 hodin odvysílá ČT art další díl série Super diva, tentokrát s podtitulem Norma. Catarina Molderová se s bulharskou sopranistkou Soňou Jončevovou zamýšlejí nad interpretačními úskalími Belliniho vrcholné belcantistické opery.

Vídeňská státní opera nabídne v sobotu 2. března v 19:00 hodin přímý přenos opery Animal Farm skladatele Alexandera Raskatova. V hudebním nastudování Alexandera Soddyho a v režii Damiana Michieletta vystoupí Gennady Bezzubenkov, Wolfgang Bankl, Michael Gniffke, Andrei Popov, Stefan Astakhov, Karl Laquit, Artem Krutko a Margaret Plummer.

V pátek 1. března si v 18:00 hodin na webu Helsinské filharmonie můžete poslechnout koncert Helsinské filharmonie a Umo Helsinki Jazz Orchestra pod vedením Julese Buckleye. Jako sólisté vystoupí Vula Malinga, Emma Stmith, Rob de Nijs, Brendan Reilly a Holly Petrie. Připomínáme, že v archivu Helsinské filharmonie si můžete poslechnout řadu špičkových záznamů koncertů již od září 2018.

V sobotu 2. března můžete na ČT art zhlédnout od 20:00 hodin přenos z Národního divadla, kde se bude konat slavnostní koncert k 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Zde pod taktovkou čtyř dirigentů Tomáše Netopila, Jiřího Rožně, Rastislava Štúra a Roberta Jindry vystoupí za doprovodu Orchestru Národního divadla sólisté Dana Burešová, Pavel Černoch, Kateřina Kněžíková, Pavol Kubáň, Eva Urbanová, Svatopluk Sem, Slávka Zámečníková, Petr Kellner, Kateřina Jalovcová, Peter Mikuláš, Štěpánka Pučálková, František Zahradníček, Michaela Zajmi, Adriana Kučerová a Aleš Briscein. Spoluúčinkuje Sbor národního divadla (sbormistr Lukáš Kozubík).

ČT art uvede záznam opery Braniboři v Čechách Bedřicha Smetany z Národního divadla v Praze z roku 1985. Účinkují N. Šormová, A. Bortlová, D. Drobková, J. Horáček, M. Kopp, I. Kusnjer pod taktovkou Zdeňka Košlera a v režii Ladislava Štrose.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


1 2 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments