Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Odborníci zjistili, že mnoho domácností má chladničku nastavenou na nesprávnou teplotu. Vědci doporučují uchovávat potraviny v chladničce v rozmezí dvou až sedmi stupňů celsia

Vědci z australské RMIT University ve své nedávné studii zjistili, že téměř 20 % domácností nemá svou chladničku nastavenou na správnou teplotu. Hlavní autorka studie Bhavna Middha uvedla, že jen málo domácností považuje nesprávně nastavenou teplotu v chladničce za důvod, proč se potraviny rychleji kazí. Přestože vědci doporučují uchovávat potraviny v chladničce v rozmezí dvou až sedmi stupňů celsia, 17 procent lidí má ledničku teplejší nebo chladnější.

„Když jsou potraviny příliš teplé, bakterie se v nich množí příliš rychle. Když jsou potraviny příliš chladné, mohou zmrznout. Oba tyto stavy vedou ke zkažení potravin,“ vysvětlil Middha. Výzkumníci uvedli, že domácnosti, které neudržují správný rozsah teplot v chladničce a mrazničce, musí často vyhodit potraviny dříve, než očekávaly, protože se zkazily. Odborníci uvedli, že v některých chladničkách naměřili teplotu až deset stupňů Celsia, zatímco v jiných klesla na hodnoty pod bodem mrazu.

V domácnostech s dětmi teploty často kolísaly, protože lednice se otevírala až dvacetkrát denně. „Výzkum zjistil, že domácnosti si neuvědomují, že se jejich lednice mohou rychleji zkazit, zejména pokud je teplota v lednici vyšší než standardní,“ dodal Middha. I potraviny v mrazničce se staly obětí nesprávné teploty, přičemž 43 procent mrazniček bylo teplejších nebo chladnějších, než by měly být.

Autor: Petr Vyskočil, zdroj: Rmit, Phys.org, Titulní obrázek: Pixabay.com/geralt