Veolia Česká republika koupila od průmyslové skupiny CE Industries společnost Advance Energo, která se specializuje na projekty energetických úspor pro firmy i veřejnou správu. Hodnotu kontraktu firmy neuvedly.

Advance Energo bude spadat pod skupinu Veolia Energie, která se kromě dodávek tepla a dalších energetických komodit zaměřuje také na projekty EPC. EPC (Energy Performance Contracting) je metoda poskytování energetických služeb se zárukou předpokládaného snížení spotřeby, které se projeví v úsporách provozních nákladů použitých na splácení původní investice. Zahrnuje návrh úsporných opatření, přípravu, financování projektu, jeho uskutečnění i vyhodnocení měření či sledování dosažených výsledků.

Obchodní ředitel skupiny Veolia Jakub Tobola uvedl, že Veolia získáním společnosti Advance Energo posílí svou pozici v oblasti poskytování energetických služeb na výrazně rostoucím trhu. „Firma se bude dál zaměřovat na obchodní a realizační činnost v oblasti energetických služeb, energetických staveb a zejména projektů EPC, ale rovněž v oblasti nové energetiky založené na obnovitelných zdrojích a nejmodernějších technologiích,“ uvedl Tobola. V řadě případů podle něj nejde jen o úspory, ale také o dekarbonizaci a snižování dopadů na životní prostředí.

„Za poslední tři roky se společnosti Advance Energo podařilo sestavit tým profesionálů se zkušenostmi s realizací EPC projektů a získala reference na zajímavých projektech v oblasti energetických úspor z řad průmyslových podniků a veřejné správy. Například realizovaný EPC projekt v Nemocnici Kutná Hora tomuto zařízení garantuje minimálně čtyřicetiprocentní snížení spotřeby energií,“ uvedl předseda představenstva CE Industries Adam Šotek.

CE Industries uvedla, že se rozhodla prodat svůj podíl ve společnosti Advance Energo na základě posouzení svých strategických cílů a možností další expanze. Energetika nadále zůstává jedním ze strategických pilířů podnikání CE Industries i s ohledem na plánovanou výstavbu nových jaderných zdrojů v Česku.

Skupina Veolia Energie sídlící v Ostravě patří mezi největší energetické skupiny v Česku a je největším distributorem tepla. Zásobuje 580 tisíc domácností a také více než 300 průmyslových podniků a 1800 zařízení, jako jsou nemocnice nebo školy.