Jonáš Bartoš
26. února 2024 • 13:18

„Nechutný“ Chytil králem. Trpišovský naznačil možnosti pro derby

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG JONÁŠE BARTOŠE | Mojmír Chytil. Nový spolurekordman nejrychlejšího hattricku v historii FORTUNA:LIGY. Rozjetý útočník, který Slavii vystřílel tři body proti Pardubicím. Nedělním výkonem opanoval i pořadí kola v metrice iSport Index, kterou vyhrál před plzeňským Pavlem Šulcem. Slavia zlomila outsidera s velkým přispěním střídajících hráčů. Kromě Chytila si o základ pro nadcházející derby řekli také Lukáš Masopust nebo Lukáš Provod.



Mojmír Chytil šel na plac ve druhé půli, proti Pardubicím odehrál 48 minut. Během osmi minut zacílil třikrát přesně, tvrdou střelou z dálky ještě trefil tyčku. Na tři přesné zásahy měl přitom xG (metrika očekávaných gólů) „pouze“ 1,71. Šestkrát vybojoval míč, předvedl čtyři driblingy. Zápas mu vyšel náramně a od Sportu byl zaslouženě ohodnocený maximální známkou deset.

Nejen on pozvedl Slavii, jak po utkání správně poznamenal trenér Jindřich Trpišovský. Pochválit mohl i sám sebe, že správně zareagoval a do druhé půle včas vyslal nové hráče.

Spolu s Chytilem šel na plac Lukáš Provod, po hodině hry naskočili Lukáš Masopust a Ondřej Zmrzlý. Masopust s Provodem se podíleli na všech třech Chytilových zásazích, ve finální fázi vytvořili rozjetému hroťákovi potřebný servis. Zlomili odpor poctivě bránících Pardubic, do slávistické ofenzivy přinesli potřebný šmrnc, kvalitu v poslední třetině hřiště, kterou tým v tlaku během první půle postrádal.

Dle výsledku zvládla Slavia nedělní zápas v klidu, do nástupu Chytila a spol. ale viditelně tápala. Deset nevyužitých rohů, jasná převaha i tlak, ale bez potřebného finále. To vše se změnilo až s nástupem energického Chytila a dvou osvědčených jmen, které v Edenu dlouhodobě patří k důležitým členům kádru. Naopak třeba Mick Van Buren za první poločas nepřesvědčil, smutně skončil Christos Zafeiris, který si po vyléčení kolene pohmoždil kotník a o půli musel dolů.

 „Sešívaní“ se pyšní širokou variabilitou, trenéři rádi šíbují sestavou. Zmínění jedinci předvedli, že jsou pro těžké bity aktuálně nepostradatelní. Chytil, Provod i Masopust velmi pravděpodobně začnou středeční pohárové derby od začátku. Masopusta, který naposledy zaskočil uprostřed na šestce, Trpišovský po utkání jmenovitě hodně chválil. Na Spartu už budou po karetním trestu k dispozici Oscar a Ivan Schranz, další muži pro velké zápasy.

Zpět k Chytilovi, nejlepšímu hráči uplynulého ligového kola. Během první sezony v Edenu se velmi rychle propracoval do kategorie klíčových hráčů, reprezentantů. Přednosti odchovance z Hané jsou dané – výborná hra zády k bráně, dlouhý krok, schopnosti „futsalové“ kombinace kolem vápna, správný výběr místa. Aktuálně i náramná střelecká žízeň, díky níž se vyšvihl v tabulce kanonýrů FORTUNA:LIGY na dělené druhé místo. Na jaře se trefil proti Zlínu, Karviné, naposledy třikrát při své show proti Pardubicím. V rámci ligy vyniká v počtu střel na bránu, s počtem 23 pokusů mu patří druhá příčka. Pro soupeře je „nechutný“, jeho nepříjemný styl se brání velmi složitě.

Nejen Chytil dělá radost reprezentačnímu kouči Ivanu Haškovi. Do první pětky iSport indexu, který pomocí moderních analytických nástrojů hledá nejlepšího hráče ligy, se ve 22. kole dostali i plzeňští tahouni ofenzivy Tomáš Chorý a Pavel Šulc. Také oni dělají všechno pro to, aby získali reprezentační pozvánku pro první Haškův sraz v březnu.

iSport INDEX - Podle kol

iSport INDEX - Celkové pořadí

iSport INDEX - Podle týmů

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud