Šéfka předsednictva republikánů Ronna McDanielová 8. března opustí funkci

foto Ilustrační foto - Předsedkyně Národního republikánského výboru Ronna McDanielová hovoří na předvolebním mítinku Donalda Trumpa, 5. listopadu 2018, Cape Girardeau. 

Washington - Předsedkyně celostátního výboru americké Republikánské strany (RNC) Ronna McDanielová 8. března odstoupí z funkce, informuje agentura AP. Oznámení je podle ní výsledkem tlaku exprezidenta Donalda Trumpa, který hodlá kandidovat v podzimních prezidentských volbách a upevňuje svůj vliv v rámci strany.

McDanielová rozhodnutí odstoupit oznámila dnes v prohlášení. V něm také uvedla, že chce "umožnit našemu nominantovi vybrat si předsedu". Tím odkázala na Trumpa, který podle očekávání o víkendu vyhrál republikánské primárky v Jižní Karolíně, čímž se o krok přiblížil k republikánské nominaci do listopadových prezidentských voleb. Svou rezignaci ohlásil také spolupředseda RNC Drew McKissick.

Odstoupení McDanielové se podle AP očekávalo, jelikož Trump v průběhu měsíce oznámil, že by v čele RNC rád viděl dosavadního šéfa republikánů v Severní Karolíně Michaela Whatleyho a svou snachu Laru Trumpovou by chtěl jako spolupředsedkyni.

RNC hraje klíčovou roli při získávání peněz pro prezidentského kandidáta, v propagaci poselství strany, shromažďování zdrojů a získávání voličů. Ať už McDanielovou nahradí kdokoliv, čeká jej podle agentury Reuters obtížný úkol sjednotit Republikánskou stranu pouhých devět měsíců před volbami.

Trumpovi podle médií McDanielová ležela v žaludku kvůli údajně špatné práci při shánění peněz na kampaň a nevýrazným výsledkům z minulých voleb. Trump v roce 2020 prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem a strana v doplňovacích kongresových volbách o dva roky později zaostala za očekáváními.

McDanielová navíc Trumpa loni přesvědčovala k účasti v předvolebních debatách kandidátů na republikánskou prezidentskou nominaci, což on odmítl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď