V klatovském Pavilonu skla proběhla kaligrafická tvůrčí dílna, doprovodila výstavu kalamářů

26. únor 2024 19:09

Pavilon skla v Klatovech nově vystavuje skleněné kalamáře a další historické potřeby k psaní. Doprovodnou akcí byla o víkendu tvůrčí dílna kaligrafie, tedy umění krasopisu.

Pavilon skla v Klatovech vystavuje kalamáře a další historické potřeby k psaní

Jaké bylo psát brkem nebo násadkou? Nemít možnost svůj text jen tak smazat a začít znovu, ale psát s pocitem, že se vše musí podařit hned napoprvé, a k tomu ještě dávat pozor, abychom si text třeba nerozmazali rukávem? Přesně tyto pocity mohli zažít o víkendu návštěvníci v Pavilonu skla v Klatovech. Konaly se tam kaligrafické tvůrčí dílny.

„Kaligrafie je o systematickém trénování, alespoň 10 minut denně, aby se vypsala ruka, natrénovalo se držení těla a dýchání a také aby se propojila hlava a ruka. Nejdůležitější je si to užít, radovat se z toho, že se ponoříte do jiného světa a relaxujete,“ uvedla lektorka Ivana Sieberová.

Tvůrčí kaligrafická dílna doprovodila aktuální výstavu v Pavilonu skla o kalamářích. K vidění je tu necelá stovka kalamářů, běžných, jaké se používaly třeba ve škole, ale najde se tu také pár unikátů – například osobní psací souprava spisovatele Karla Klostermanna, kterou sem zapůjčilo Muzeum Šumavy. Výstava je přístupná každý den až do 21. dubna.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio