V celovečerním snímku Franta mimozemšťan, který právě můžete vidět v kinech, se Rudolf Havlík rozhodl pro komiku založenou na malých figurkách moravského venkova, které jsou všechny jedna vedle druhé přesvědčeny o své velkoleposti. Jenže ve skutečnosti si nevidí ani na špičku nosu. Tyto postavičky se ale musejí vypořádat s něčím, o čem hollywoodská kinematografie točí více či méně úspěšné filmy již přes půl století. O setkání s mimozemskou bytostí. Ta se převtělí do moravského podivína Franty, jehož hraje Jakub Prachař. „Kuba Prachař je rozhodně mimozemšťan, nejvíc ze všech lidí, co znám,“ vyhrkla se smíchem Tereza Ramba, která hraje Frantovu manželku Boženu.

Zdroj: Youtube

„Franta je obyčejný kluk, žije s Boženou, mají domeček, chystají se na dítě, což jim moc nejde, protože Franta nechodí včas domů. Druhá postava je Franťan, což je mimozemská entita, která se do Franty vtělí, ale protože Franta je častokrát trochu podivín, tak nikomu nepřijde divné, že se chová malinko jinak,“ prozradil o své postavě i podstatě filmu sám Jakub Prachař. Že je s Frantou něco jinak, odhalí právě jeho žena Božena ve chvíli, kdy se manžel s odporem otřepe nad nabízeným alkoholem. „Jak na plátně uvidíte podle mého obočí, je to taky velice chytrá a vkusná žena,“ zhodnotila s úsměvem důvtip své postavy Tereza Ramba.

Legrace na place

I když se říká, že když se při natáčení komedie baví štáb, nevěstí to nic dobrého pro diváka, režisér Rudolf Havlík na tuto filmařskou pověru nedbá. „S herci se mi pracovalo hrozně hezky. Všichni byli velmi dobře připraveni a skupina, kterou se nám podařilo poskládat k sobě, seděla tak pěkně, že jsem se vlastně na ty situace jenom díval a smál se. A jen jsem si hlídal, aby tam bylo to, co potřebuju, což oni splnili úplně na výbornou. Jsem na ně pyšný, protože je to hrozně těžký žánr, hrozně těžké zadání, a všichni se toho chopili velmi zodpovědně,“ míní režisér romantických komedií Pohádky pro Emu či Prezidentka.

Přistání talíře se rozhodl natočit přímo v poli místo v ateliéru. „Proto jsme postavili ohromnou konstrukci mimozemského talíře a celou dobu jsme přemýšleli nad tím, jak věci správně zobrazit, ale zase aby nebyly pořádně vidět – protože pro napětí ve všech mimozemských filmech je třeba pracovat s náznaky a neukazovat všechno,“ dodává Rudolf Havlík, v jehož novince hrají také Vasil Fridrich, Filip Březina, Kateřina Marie Fialová, Petra Hřebíčková, Erika Stárková, Jiří Langmajer či Leoš Noha.

Zdroj: časopis TV Magazín

Související články