Ponožky od babičky hřejí na nohou i na srdci. Devadesátiletá Zdenka Krumpholcová pletením pomáhá ostatním seniorům

27. únor 2024

Zdenka Krumpholcová z Kralup nad Vltavou nedá na klubíčka vlny a pletací jehlice dopustit. I když jí letos bude už 90 let, pletení je pro ni stále největší zábavou. Patří mezi zhruba 200 babiček z celé republiky, které se zapojily do projektu společnosti Elpida Ponožky od babičky.

Značku Ponožky od babičky založila nezisková organizace Elpida v roce 2014. Pletařkám v důchodu nebo ženám s různým zdravotním omezením přináší radost z užitečné práce a možnost seberealizace. Každá pletařka podobně jako Zdenka Krumpholcová má svůj styl, každý pár je tedy originál. Ten, kdo si takové ponožky koupí, přispívá nejenom pletařkám, ale také na různé aktivity pro seniory, které Elpida pořádá. Ponožky tak zahřejí hned dvakrát: na nohou i na srdci.

Ponožky různých vzorů a barev do projektu Ponožky od babičky

Paní Zdenka Krumpholcová pracovala celý život ve firmě na barvy a laky v Kralupech nad Vltavou, stále přitom pletla. Nejdřív jako školačka pletla svetry pro sebe, potom pro svoje děti. Do projektu se zapojila před dvěma roky a za tu dobu pro značku Ponožky od babičky upletla 110 párů. „Když dělám ponožkami radost rodině, proč bych s nimi neudělala radost i jiným,“ říká Zdenka Krumpholcová.

A i když už jí ruce neslouží tak dobře jako dřív, stále ještě stíhá plést ponožky také pro sousedy, kamarádky a pravnoučata.

Společnost Elpida mění pohled na stáří a snaží se, aby čeští senioři díky jejím projektům vedli plnohodnotný a veselý život. V Praze provozuje vzdělávací a kulturní Centrum Elpida a také Linku seniorů 800 200 007.

Spustit audio