Hlavní obsah
Lidé a společnost

Každý den komentář či odborný článek, to je právník - oslavenec Petr Kolman z Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Zechmeister

Vysokoškolský pedagog JUDr. Petr Kolman by rád obnovil přechod v Brně v Údolní ulici

Petr Kolman je brněnský právník a vysokoškolský pedagog. Citoval ho Leoš Mareš na Ranní show na Evropě 2, odkazoval se na něho v judikatuře Nejvyšší správní soud, Václav Klaus mu psal pochvalný e-mail.

Článek

A tím výčet zdaleka nekončí. Zmiňuje se o něm také například filozof Václav Bělohradský, ombudsman Stanislav Křeček nebo profesoři práva Petr Průcha či Ivo Telec…

Doktor práv Kolman je trochu svéráz a starý mládenec a velký intelektuál a v dobrém smyslu slova kavárenský povaleč. V létě si nenechá uniknout žádného autora na Měsíci autorského čtení. Za svůj život, a to mu není ještě ani padesát let, publikoval více než 3300 článků, a to jak v odborném, tak i denním tisku, v tištěných novinách i na internetu, píše rovněž i na Seznam Médium. Jeho texty vynikají odbornou erudicí a zpravidla i velkou nadsázkou a humorem.

Osobně jsem se s ním poprvé setkal v květnu v roce 2005, když jsem k němu šel na zkoušku ze správního práva na Právnické fakultě Masarykovy univerzity jako poněkud opozdilý student. Co čert nechtěl, zkouška byla v pondělí ráno. A celou noc před tím jsme s kamarády slavili titul mistrů světa v hokeji a narození Evičky Zlaté kamaráda Přemka. Motal se se mnou svět, nicméně jsem si vytáhl otázku katastr nemovitostí, kterou jsem z praxe jako dražebník znal, takže jsem dostal pěknou dvojku.

Patnáct let učil na veřejné vysoké škole v Brně a nyní už několik let přednáší na soukromé škole v hlavním městě. O důvodech změny si můžeme myslet své, ne všem lidem je milá jeho publikační potřeba se ke všem tématům vyjadřovat. Doktoru Kolmanovi totiž téměř každý den vyjde někde článek v denním tisku či odborném časopise, v tištěných novinách nebo na internetu.

Foto: Tomáš Polák

Petr Kolman, zvaný Medvěd, má rád pivo

Takovým pánům říkáme publicisté a pan doktor, mimochodem velký milovník a znalec piva, se vypracoval ve velmi zdatného a renomovaného publicistu. K dnešnímu dni vydal více než 3300 článků na nejrůznější témata. Svými komentáři pravidelně přispívá do Práva, Lidových novin, MF Dnes a několika regionálních listů a v neposlední řadě do mnoha odborných periodik. Je levicového smýšlení a občas si neodpustí i košilaté vtípky. Kromě piva má velmi rád také literaturu a staromilsky papírové noviny.

Můžeme s tímto mistrem psavcem nesouhlasit, můžeme s ním polemizovat, nicméně téměř vždy čtenáře něčím drobným obohatí, nějakým postřehem, zmínkou souvislosti, občas pobaví občas dojme, někdy naštve, ale pokaždé, když čteme příspěvky tohoto pána, tak se něco děje a jsme nuceni se zamyslet, a to dokonce i tehdy, když hlavu na takovou činnost příliš uzpůsobenou nemáme.

Ze svého staromládeneckého bytu znaven cvičením nebo dlouhou pěší turistikou či plaváním, tepe do nešvarů doby zprava nebo zleva, povětšinou jen zleva. Mistr Kolman a jeho neustálá potřeba se ke všemu vyjadřovat, počínaje politikou přes sport až po lety do vesmíru nebo kouření na veřejnosti.

Ke všemu je schopen a ochoten sepsat krátkou glosu a světe div se, oni ho ty noviny nebo časopisy nebo internetová média již řadu let tisknou a vydávají.

Říká se mu Medvěd a rád dává na „fejsbuk“ obrázky svého oblíbeného zvířete v bizarních pozicích a situacích. Nedávno jsem si na něho vzpomněl při nákupech a vyfotil jsem mu tam hračku medvěda, černého a bílého ledního a přidal jsem mu je pak do komentáře do diskuse na „fejsu“, když tam zas dával ta svou moudra a rádobyvtipné glosy. Měl radost a dal mi za ně lajk…

Doktor Petr Kolman včera oslavil narozeniny, bylo mu přesně čtyřicet sedm a půl let. Přejeme mu hodně zdraví a štěstí!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz