metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Třetina hraček prodaných na českém internetu jsou stavebnice, daří se jim napříč Evropou

  12:14
Praha 27. února 2024 (PROTEXT) - Vývoj prodeje hraček na internetu v posledních letech vykazuje dynamické změny. Podle dat společnosti Heureka v roce 2023 jejich prodeje kopírovaly vývoj tržeb celé české e-commerce, která za celý rok skončila v 6% poklesu, kategorie hraček pak -4 %. Nejčastěji lidé pořizují stavebnice a společenské hry.

Prodeje hraček v České republice za poslední roky odrážejí výsledky celé e-commerce. Zatímco v silném roce 2021 došlo k meziročnímu nárůstu o 19 %, trend se v roce 2022 zpomalil na 3 % a rok 2023 zaznamenal pokles o 4 %. Nejčastěji přitom Češi nakupují hračky v listopadu a prosinci, kdy už druhý rok po sobě se tyto dva měsíce podílejí na ročních tržbách hraček z 44 %.

Pokles zájmu je patrný téměř ve všech zemích střední a východní Evropy, ve kterých Heureka Group působí. Pokles hračky zaznamenaly kromě České republiky také na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Chorvatsku. Výjimku tvoří Maďarsko a Bulharsko, kdy se naopak zájem meziročně zvýšil.

 

 Meziroční vývoj kategorie hračky na internetu      
 CZSKHUROBGSIHR
2021+19 %+26 %-11 %-46 %-4,5 %-7,5 %+29 %
2022+3 %-14 %-18 %-15,7 %118 %-2,7 %+6,5 %
2023-4 %-1 %+4 %-6,8 %+27,1 %-8,5 %-19 %

 

“Dřív se kupovaly hračky zejména v listopadu, tak, aby je lidé dostali včas na Vánoce. Jak se zlepšují kurýrní služby a zkracuje se délka dodání, není už potřeba objednávat dárky s takovým předstihem. Také v souvislosti s tím se přesunula hlavní vlna zájmu o hračky na prosinec,” říká Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz.

Ve všech uvedených zemích se mezi 5 top kategorií s největší mírou zájmu dostaly stavebnice Lego. Kromě nich se do top 5 v České republice a na Slovensku dostaly plyšáci a panenky. V ČR pak ještě interaktivní hračky a figurky a zvířátka, v SR top 5 doplňují dětské karnevalové kostýmy a elektická autíčka. V České republice těchto pět největších kategorií tvoří 38 % procent zájmu o hračky, na Slovensku 21 %. V Maďarsku tvoří 73% podíl deskovky, modely aut, interaktivní hračky a Playmobil.

 

5 největších kategorií a jejich podíl na celkovém zájmu kategorie hraček      
CZSKHUROBGSIHR
LegoLegoLegoLegoŠachyLegoLego
PlyšáciPlyšáciDeskové hryTříkolkyLegoDeskové hryDeskové hry
Interaktivní hračkyDětské karnevalové kostýmyModely autLoutkyHoupačkyHrací centraHrací centra
PanenkyPanenkyInteraktivní hračkyDeskové hryKočárky pro panenkyPuzzlePuzzle
Figurky a zvířátkaElektrická autíčkaPlaymobilModely autDětské kuchyňkyPlyšáciPlyšáci
38 %21 %73 %72 %47 %53 %33 %

 

“Naprostým fenoménem jsou stavebnice Lego, které se všech sledovaných zemích dostaly do top 5 nejvyhledávanějších kategorií. Evergreenem jsou pak plyšáci, které se do největší pětky dostaly ve 4 zemích, a i v těch dalších jsou oblíbenou hračkou. Zajímavé je, že v zemích, které jsou si nějakým způsobem blízké, ať už historicky či jinak, jsou největší kategorie podobné. Vidíme hned tři stejné kategorie u České republiky a Slovenska, u Chorvatsko se Slovinskem mají dokonce stejné všechny. Naopak ve zbývajících zemích se pak vždy najde nějaká kategorie, která u těchto dvou dvojic vůbec nefiguruje, například šachy v Bulharsku nebo loutky v Rumunsku. Je otázka, zda je to jinou kulturou, která se pak odráží i v typech hraček, které dětem kupujeme,” zamýšlí se nad daty Buzek.

Podobná je i nejvyšší částka, za kterou lidé v minulém roce hračku koupili. V České republice to bylo 20 tisíc korun, na Slovensku pak 1000 Euro. V obou případech se jednalo o stavebnice Lego, na Slovensku konkrétně LEGO® Star Wars™ 75252 Imperiální hvězdný destruktor a v ČR LEGO® Creator Expert 10276 Koloseum.

Rozdíly jsou patrné ve skokanech a propadácích roku, tedy v kategoriích, které v roce 2023 nejvíce nebo naopak nejméně zákazníci vyhledávali. V České republice se skokany staly vodní pistole (+118 %), vysoko byla i joja (+114 %) nebo plyšoví mikrobi (+79 %). Naopak největší propad zaznamenaly fingerboardy (-65 %), následovaly Montessori pomůcky (-50 %) a hlavolamy (-42 %). Největší boom na Slovensku zaznamenaly vodní pistole (+71 %), interaktivní roboti (+61 %) a skákací hrady (+46 %), stejně jako v České republice zde propadly fingerboardy a hlavolamy.

 

 

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek