...

Pěší turistika – co si vzít s sebou?

Reklamní sdělení

Možná se rádi procházíte okolím, které už dobře znáte a máte svá oblíbená místa, anebo toužíte objevovat nová místa, prozkoumat nové turistické stezky a jednoduše prožít nějaké nové dobrodružství. Ať už vás láká cokoli, Vaším parťákem pro pohodlí na cestách by mělo být kvalitní vybavení, které pro Vás nebude zátěží. Přinášíme vám 10 základních věcí, které na svých pěších túrách oceníte.

Nejlepší parťáci pro pěší túry

Dobře padnoucí a pohodlný batoh – takový ideální parťák na cesty. Vyberte si dostatečně prostorný batoh s praktickým úložným prostorem, tak aby se Vám do něj vešlo to nejnutnější.Podívejte se na různé modely například zde: https://sportano.cz/batohy-thule.

Pohodlné, lehké a rychleschnoucí boty oceníte za každého počasí. Pomohou Vám zdolat i ten nejkrkolomnější terén a Vaše nohy Vám za výběr kvalitních bot opravdu poděkují.

Energie s sebou

Energie sbalená na cesty, aneb kvalitní výživa nesmí chybět na žádném výletě. Je to nezbytná součást Vaší cesty, která Vás udrží nejenom v plné síle, ale také v psychické pohodě.

Nelze v tomto seznamu nezdůraznit myšlenku na dostatečnou hydrataci na celou dobu pobytu mimo domov. Množství vody určete nejlépe podle počasí, ve kterém se chystáte vyrazit. Bude pravděpodobně jiné v horkém létě a v chladné zimě. Poohlédněte se po vhodné nádobě, která tolik nezatíží Váš batoh a zároveň bude mít dostatečnou velikost.

Připravenost je na místě

Komplexní lékárnička je tou částí výbavy, kterou možná ponesete zbytečně, anebo si také budete gratulovat, když ji během cesty budete muset použít. Ideální je si předem připravenou lékárničku koupit. Nemusíte tak přemýšlet, co všechno je potřeba mít na paměti. 

Ať už je zima, nebo teplo, dobře si rozmyslete, jaké oblečení si na túru vezmete, jde nám především o funkčnost a pohodlí, abyste si plánovanou túru skutečně užili a nemuseli se potýkat s nepohodlím způsobeným nevhodným oblečením. Myslete také na vrstvy a na to, že počasí se může velmi rychle měnit, zejména v horách, a proto je bunda na túru, jako je tato, nezbytností: https://sportano.sk/turisticke-a-trekingove-oblecenie/panske-trekingove-bundy

pesituristika cosivzitssebou 2

Ač se to může zdát zbytečné, ochrana před sluncem je při pěších túrách neuvěřitelně důležitá, a to i v případě, že se venku jeví zataženo. Opalovací krém, balzám na rty, sluneční brýle či pokrývku hlavy považujeme za nezbytné při každém výšlapu.

Byť se na Váš výlet chystáte ráno, kdy je na obzoru sluníčko a Vám připadá zbytečné brát si s sebou čelovku (https://sportano.cz/osvetleni/turisticke-a-bezecke-celovky). Vězte, že mohou nastat chvíle, kdy za ni budete nesmírně vděčni. Váš výlet se může neočekávaně protáhnout, počasí se rychle změní nebo budete potřebovat přivolat pomoc.

Tuto položku na seznamu posuďte sami. Pokud jdete na túru do míst, která dobře znáte, asi se jí nemusíte zaobírat. Jste-li ale na dovolené nebo v místech, kde se lehce ztratíte, myslete na to, že by součástí výbavy mohl být navigačních nástroj – mapa, kompas, aplikace v chytrém telefonu. Mějte alespoň dvě z těchto možností při ruce, pokud by jedna selhala.

Hodit se Vám může tzv. krabička první pomoci. Co si do ní dáte je čistě na Vás, ale doporučovali bychom určitě papírové kapesníky, pláštěnku, kapesní nůž, zapalovač, léky proti bolesti a dezinfekci.

Závěrem

Na závěr už snad jenom řekneme, abyste se délky tohoto seznamu nebáli, protože je lépe být předem připraven, než se pak nechat překvapit nenadálými událostmi. Přejeme Vám, abyste si Vaši túru užili a na oplátku si domů odnesli spoustu zážitků a dobrých pocitů.

Související články

Okomentovat

Please enter your comment!
Please enter your name here

Zde se nacházíte

CestováníPěší turistika – co si vzít s sebou?

O autorovi

Nejnovější články na blogu