Pět jazyků lásky – mluvit všemi řečmi nestačí

Přesný recept na harmonický vztah neexistuje, na to jsme my lidé moc složití. Můžeme se však inspirovat zábavnou a krátkou četbou od Garyho Chapmana, který představil svůj koncept v knize Pět jazyků lásky.

Reklama

Mladí dnes používají telefony, sledují reels a videa, kde ve světě sociálních sítí prodchnuté eklektismem mnohdy nenajdeme zrovna nejlepší rady do života. Podněty můžeme brát i ze čtivých knížek, u kterých navíc dohledáme původní zdroje.

O čem je Pět jazyků lásky?

Gary Chapman je manželský poradce, žijící v dlouhodobém manželství se dvěma dětmi. Vystudoval antropologii a teologii a působí jako baptistický pastor. Ve své knize připodobňuje lásku k pomyslné nádrži uvnitř nás. Jestliže se nám nedostává lásky, naše nádrž je prázdná. Autor knihy podává recept na to, jak ocenit svoje nejdražší a dát jim najevo, že je máme rádi.

„Znát jazyk lásky svého partnera a sdělit mu svůj jazyk lásky je způsob, jak vám oběma pomoci cítit se milováni a oceňováni. Autor a pastor Gary Chapman popisuje, jak tyto jazyky lásky používat, abyste svému partnerovi ukázali, že vám na něm záleží, a to způsobem, který promlouvá k jeho srdci,“ uvedla Sherri Gordonová v článku pro Verywell Mind.

Slova ujištění

Prvním jazykem lásky jsou slova ujištění. Zahrnuje to různé pochvaly, slovní ocenění, pozitivní povzbuzení. Jestliže budeme svoji manželku, nebo manžela za všechno sekýrovat, těžko pro nás bude mít chuť něco udělat. Tento jazyk lásky mohou mít nezřídka i lidé, které se v minulosti někdo snažil zadupat do země.

Pozornost

Někteří z nás si říkají, k čemu je mi všechno, co mám, pokud spolu s mužem, či ženou netrávíme čas? Pokud vás tato myšlenka provází každým dnem, možná by nebylo od věci se na tuto část života zaměřit víc a začít si plánovat čas pro dva. Platí, že nezáleží, jak dlouho, ale jak kvalitně strávíme společný čas. Lepší 20minutová procházka, kdy si povíte všechno, co se vám ten den stalo, než sledování televize.

Příjímání darů

Růže, náušnice, čokoláda, oblíbený druh pizzy, zakoupení videohry – i tímto řekneme druhému, že ho máme rádi. Přijímání darů není o těch darech, je to o symbolickém gestu. Darovat totiž nemusíme pouze věci, ale i sami sebe, kdy obětujeme čas a úsilí naší drahé polovičce místo toho, abychom se vždy zajímali jenom o sebe.

Skutky služby

V tomto případě je to snadné, ale možná to nejtěžší. Vyneseme koš, vyvenčíme psa, konečně vymalujeme ložnici nebo třeba umyjeme své manželce koupelnu, i když jsme to nikdy v životě neudělali. Ano, může to být převelice namáhavé, ale vyplatí se to. V ideálním případě to děláme sami od sebe, abychom mohli svou druhou polovičku nechat stát v úžasu.

Fyzický kontakt

Mnozí muži si budou možná myslet, že jejich jazyk lásky bude fyzický kontakt. Je ale důležité rozlišit, zdali to není jenom pud. Pro ty, kteří mají opravdu za jazyk lásky fyzický kontakt, to znamená, že se chtějí pořád mazlit, objímat, držet se za ruce, upravovat druhému vlasy, a to i v těch chvílích, kdy není možné zrovna provozovat něco víc. „Tito lidé touží po vnitřní otevřenosti svých protějšků a po jejich fyzickém kontaktu,“ vysvětluje Gary Chapman v knize 5 jazyků lásky.

Proč nestačí jednoduše mixovat všechny jazyky?

Od všeho trochu nestačí. Může to vést k tomu, že se budeme povrchně věnovat všem pěti jazykům, ale nebudeme věnovat dostatečnou pozornost tomu, na co naši nejdražší kladou důraz. Emocionální propojení se prohloubí ve chvíli, kdy začnete efektivně komunikovat správným jazykem. Všichni víme, že špatnou komunikací se dobrý úmysl často míjí účinkem.

Primární a sekundární jazyky

Autor s laskavým nadhledem a svěžím jazykem dále podává návod, jak pomocí otázek rozeznat svůj jazyk lásky. Rozlišuje mezi primárními a sekundárními jazyky a jejich dialekty. Dokonce dokáže tento koncept přenést také na vztah s našimi dětmi. Kvůli maličkostem a nedorozuměním je totiž často škoda druhého hned zatracovat.

„Čím více přemýšlíme o sobě a o tom, co naplňuje rezervoár našeho vztahu, tím více způsobů, jak pomoci partnerovi milovat nás tak, jak nejvíce si přejeme být milováni, máme,“ doplnila Sherri Gordonová pro Verywell Mind.

Autor: Martina Hokszová. Zdroj: Kniha – CHAPMAN, Gary D. Pět jazyků lásky. Přeložila Jana BUCKOVÁ. Praha: Návrat domů, 2016.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama