Dnes Pátek - zatazeno 19°C
Zítra Sobota - oblacno 22°C
Pátek 3. 5. 2024
Svátek má Alexej
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Žižkovský dům Radost se k 90. výročí otevře školám a veřejnosti
Žižkovský dům Radost. Foto: DR

Žižkovský dům Radost se k 90. výročí otevře školám a veřejnosti

Bývalý dům odborářů v Praze 3, jenž současní majitelé přejmenovali na dům Radost, oslaví 90 let od svého otevření programem, který se zaměří zejména na přiblížení nesvobody v období komunistického Československa. Novinářům to řekl ředitel domu Tomáš Kašpar. Akce se budou bezplatně konat každou středu od 6. března do 26. června s výjimkou svátků, dopoledne bude program určen školám a odpoledne veřejnosti.

Dominanta pražského Žižkova, Dům Radost, slaví v tomto roce výročí devadesáti let. Při této příležitosti bude možné od března navštívit program s názvem „90 let (ne)svobody s Domem Radost“ zaměřený na moderní dějiny. Program nabídne interaktivní výstavy, diskuse s pamětníky, promítání dobových filmů či prohlídky protiraketového krytu. 

Dům byl postaven jako první český mrakodrap, poté sloužil dlouhá desetiletí komunistickým odborům. „Během devadesáti let byla tato budova svědkem řady historických změn – od první republiky přes převrat v roce 1948, okupaci v roce 1968 až po sametovou revoluci. Její příběh chceme představit v kontextu dějin i veřejnosti a zejména studentům. Namísto oslavy jsme raději připravili více než tříměsíční cyklus přednášek, promítání a výstav pod názvem 90 let (ne)svobody. Akce přiblíží období socialismu a normalizace v tehdejším Československu pohledem, který není veřejnosti běžně známý,“ sdělil ředitel Kašpar. 

Akce je výsledkem odborné spolupráce Domu Radost s Ústavem pro studium totalitních režimů a Muzea paměti XX. století, za podpory magistrátu a Prahy 3. 

Program v Domě Radost se uskuteční každou středu od 6. března do 26. června s výjimkou květnových státních svátků. Lidé mohou každou středu zdarma navštívit například výstavy Fotbal v undergroundu nebo Ještě jsme ve válce – ta představuje osudy lidí, kteří bojovali na frontě, prošli koncentračními tábory nebo komunistickými lágry. 

Výstavy jsou zapůjčené Ústavem pro studium totalitních režimů. Součástí programu bude i výstava Muzea paměti XX. století Oči Státní bezpečnosti. Pro dokreslení atmosféry budou v několika místnostech Domu Radost vystaveny desítky dobových předmětů. Součástí je i unikátní prohlídka protiraketového krytu vybudovaného již v roce 1934 pro 300 osob.

Kromě výstav organizátoři připravili i další program v kině Přítomnost. Dopoledne jsou určena žákům základních a středních škol. Těšit se mohou na projekce a následné debaty, do kterých se zapojí například i disident František Stárek „Čuňas“. Dopolední program je pro školy zdarma. „Chtěli jsme zejména mladým lidem zajímavou formou ukázat málo známé historické souvislosti,“ řekl Tomáš Kašpar. 

Odpoledne jsou pro všechny diváky připraveny trezorové klasiky, jako například Skřivánci na niti, Všichni dobří rodáci, Žert nebo Občanský průkaz. „Kromě filmů nabídneme i zajímavé debaty – například režisérka Helena Třeštíková bude mluvit o svém dokumentu Pavel Tigrid – Evropan a o natáčení s tímto výjimečným českým politikem a spisovatelem,“ sdělil Kašpar. Cena vstupenek na odpolední program v kině Přítomnost je 90 korun. 

„Považuji za nesmírně důležité, abychom byli schopni přiblížit dobu nesvobody a totalitního režimu mladé generaci, která se už narodila do svobodné a demokratické společnosti. Pokud si máme tuto svobodu zachovat, pak musíme umět předávat i negativní zkušenosti, ze kterých se v budoucnu mohou poučit ti, kteří je neprožili. Praha 3 si váží toho, že se taková akce koná právě v naší městské části, že můžeme být jejím partnerem a že se jí zúčastní žáci našich základních škol,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš (za STAN). 

„Těší nás, že se můžeme podílet na vzdělávacích akcích pro školy a veřejnost, jejichž cílem je připomenout historické události a osobnosti minulého století. Půlstoletí existence totalitních a autoritativních režimů přineslo dramatické a hraniční situace, které změnily životy mnoha lidem,“ popsal historik a ředitel Muzea paměti XX. století Petr Blažek. 

Vše zakončí ve středu 21. srpna slavnostní promítání nového filmu Vlny režiséra Jiřího Mádla. Jedná se o snímek o hrdinství rozhlasových pracovníků v roce 1968, kdy díky jejich vynalézavosti vysílal Československý rozhlas ještě dlouho poté, co zemi obsadila vojska Varšavské smlouvy. 

Program akce je k nahlédnutí zde: https://www.dumradost.cz/90

Někdejší Dům odborových svazů vznikl původně jako Všeobecný penzijní ústav v letech 1932 až 1934. Díky výšce 52 metrů bývá budova označována za první český mrakodrap. V roce 1951 ji začala přebírat Ústřední rada odborů, v roce 1990 byla převedena z majetku ROH do majetku nově ustavených odborů.

Od roku 1968 je funkcionalistická budova postavená podle projektu architektů Josefa Havlíčka a Karla Honzíka památkově chráněná. V roce 2018 odbory dům prodaly společnosti Siko, majitelé ho plánují zrekonstruovat a vybudovat tam nájemní byty.


Autor: puc

Porsche srazilo na chodníku ženu s kočárkem

Včera v 08:47

Ve středu kolem devatenácté hodiny řidič porsche vyjel ze zatím neznámých příčin ze silnice a na chodníku srazil procházející ženu s kočárkem, ve kterém se nacházelo zhruba roční dítě. Kočárek byl zdemolován, auto skončilo ve svahu.

Na Střeleckém ostrově se střídali anarchisté i politické strany

1. května 2024 v 19:15

Anarchisté se ve středu odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem hlavního města. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde na ně čekala hudební...

Změna vedení Školy v přírodě Janov, dočasně ji povede referentka Zubová

1. května 2024 ve 13:26

Místostarosta Prahy 1 pro školství 1 David Bodeček (nez./klub Piráti a občané z Prahy 1) v úterý oznámil ukončení funkce Romana Mühla ve funkci ředitele Školy v přírodě Janov (ŠVP), kde působil od 1. září 2021. Tato změna nabyla účinnosti poslední...

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech v Praze byl prodloužen

1. května 2024 ve 13:18

Český hydrometeorologický ústav prodloužil výstrahu před nebezpečím požáru pro hlavní město do čtvrtka 2. května do 18 hodin. Prodloužena je tak platnost nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na...

Yes to Europe. Dvacet let v Evropské unii připomnělo letadlo se speciálními livery

1. května 2024 ve 13:08

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé společnosti Lufthansa se speciálním livery „Yes to Europe“ propagující myšlenku evropské integrace. Modro-bílý Airbus imatrikulace D-AIUC v Praze...

Další články
Nahoru