Je fascinující, jak jsme my lidé hrubě nepoučitelní ve svých omylech. S Bohdanem Slámou o Suchu

27. únor 2024

V nejnovějším filmu Bohdana Slámy si zahrála Magdaléna Borová, Dorota Šlajerová, Moravské Toskánsko i vyprahlá krajina zkoušená dlouhým obdobím sucha. V centru příběhu umírá matka třech dětí na rakovinu, pravděpodobně z vody kontaminované chemickými postřiky zemědělce Viktora. Chřadnutí lidského zdraví se ve filmu Sucho dostává do přímé souvislosti s chřadnutím krajiny.

Scénář psal Bohdan Sláma v jižních Čechách v covidové době. Období izolace a znejistění vybízelo k obrácení pozornosti ke krajině, ve které žijeme. Navíc vrcholilo několikaleté sucho.

„Péče o krajinu a postavení lidí v přírodě, to je jedna z klíčových otázek současnosti. Je fascinující, jak jsme my lidé hrubě nepoučitelní ve svých omylech. To se v civilizaci objevuje cyklicky. Dokud nenastane katastrofa, která se týká všech, do té doby to setrvačností a pohodlností prostě tak nějak jde. Ale ono to nejde,“ přemýšlí o civilizačním tlaku na přírodu Sláma.

Jedna z hlavních postav filmu, dospívající Žofka, uteče z uzavřené komunity vesnice, opustí rodinu a přidá se k protestnímu klimatickému hnutí Extinction Rebellion. „Mladým lidem, kteří jdou do protestů za klima, jako to dělá Extinction Rebellion, jsem spíš vděčný, že do toho jdou,“ říká režisér a dodává, že role burcování společnosti je sice důležitá, ale má své meze co do konstruktivity.

„Vzhledem ke komplexitě problému je jakýkoli extrémní a fundamentální postoj zničující. Všichni musí ubrat a slevit ze své rétoriky, trošičku zpokornět. To je prostředí, ve kterém mohou vznikat řešení. Není to ale jedno řešení. Jsou to miliardy malých věcí. Musí tam být upnuté lidské vědomí,“ popisuje Bohdan Sláma závěr filmu, ve kterém se na produkci orientovaný Viktor usmíří s anticivilizačně naladěným Josefem, který chodí bos a nemá doma elektřinu.

Bohdan Sláma prý environmentálním žalem netrpí. „Velmi dobře vím, jak obrovskou schopnost obnovovat se příroda má,“ uzavírá.

Trpí Bohdan Sláma klimatickou úzkostí? Jak souvisí paliativní péče a umírání doma se stavem životního prostředí? Jak se dostává krajina do filmů Bohdana Slámy? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka