TuristickaMapa.cz - Výlety a nejkrásnější místa Česka



Rozhledna Havran

foto: cz.depositphotos.com

432 z 1070 nejlépe hodnocených výletů v ČR

Rozhledna Havran v Českém lese dnes slouží turistům, dříve ovšem byla přísně střeženým vojenským objektem. Z rozhledny, jež stojí na vrchu Havran, se můžete kochat vyhlídkou na Šumavu, Slavkovský les a za dobré viditelnosti uvidíte i vrcholky Alp.

Facebook Twitter Seznam
Reklama

Fotografie místa (2)

Další příroda v Plzeňském kraji nebo rozhledna v Plzeňském kraji

Nedostupná vojenská věž Havran

Blízko hranic s Německem vyrostla v 60. letech první dřevěná věž. Tehdy ovšem nebyla veřejnosti přístupnou turistickou atrakcí. Právě naopak - jednalo se o přísně střežený vojenský objekt, který byl běžným smrtelníkům nepřístupný. Hlavním účelem věže na vrchu Havran byl radiotechnický odposlech německých vojenských cílů. Později proběhla modernizace věže, jejíž celková výška dosahovala až 46 metrů. Ve věži kromě prostoru pro antény a přijímače bylo také ubytování, pracoviště, kuchyně i sociální zařízení.

Samotná věž se nacházela za železnou oponou, která byla hlídaná Pohraniční stráží. Zprvu mohli vojáci chodit volně až k hranici, což bylo omezeno po útěku rotného Emila Chmelaře, který dezertoval během své služby v období sovětské okupace. V 80. letech byl jednoduchý plot nahrazen dvojitou signálkou, mezi něž byl při kontaktu s jedním z plotů vypuštěn z automatického kotce pes.

Video: Rozhledna Havran, Český les @Radkův svět

Rozhledna Havran pro turisty

Vojenská věž Havran sloužila svému původnímu účelu až do konce 80. let. Ještě před revolucí byly zahájeny práce za účelem technologické modernizace. Tehdy byla snesena 20 metrová dřevěná nástavba věže, která již ale nebyla nikdy nahrazena. Po revoluci pochopitelně nedošlo k dokončení započatého díla, a tak byla věž jen provizorně zastřešena. V roce 1992 objekt vojáci nadobro opustili. Chátrající věž nakonec dostala ortel demolice.

Naštěstí tu byli nadšenci, kteří chtěli věž Havran zachránit - byl to Klub vojenské historie a sportů Tachov. Díky nim získala bývalá vojenská věž nový účel. A tak dnes mohou výletníci vystoupat vzhůru na rozhlednu Havran a kochat se krásnou vyhlídkou na českou i bavorskou krajinu.

Kudy na rozhledu Havran

Vyrazit můžete na kole nebo pěšky z obce Stará Knížecí Huť po modré a následně červené turistické trase dlouhé necelých sedm kilometrů. Kratší cesta vás čeká z německého Silberhütte, který nabízí lepší možnosti parkování.

Rozhledna na vrchu Havran je celoročně volně přístupná.

Recenze

Rozhledna Havran ještě nemá žádné hodnocení. Buď první a přidej ho

Přidat hodnocení nebo fotku

Akce a zážitky (ukázat všechny)

Doporučená délka návštěvy: 2 hodiny
(1 hodnocení) A jaké je tvé hodnocení?

Vstup:

zdarma
celoročně otevřeno

Lesná, Stará Knížecí Huť, vrch Havran

Reklama

Podobné výlety