USA sankcionovaly dodavatele munice, který je napojen na ruského dárce kampaně Mikea Johnsona

28. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Zprávy o darech na politické kampaně se vynořují často, zejména pokud jsou propojeny se zahraničními zájmy. V poslední době se pozornost obrátila ke Konstantinu Nikolajevovi, prominentní postavě spojené s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, v souvislosti s odhaleními o darech poskytnutých na kongresovou kampaň předsedy Sněmovny reprezentantů Mikea Johnsona.

V roce 2018 byly finanční prostředky věnovány na Johnsonovu kampaň v Kongresu v Louisianě, kterou zprostředkovala texaská společnost American Etane Company.

Zatímco Američan John Houghtaling spoluzaložil tuto společnost, v té době ji převážně vlastnili tři ruští státní příslušníci – Konstantin Nikolajev, Michail Jurij a Andrej Kunatbajev.

Nikolajev je označován za blízkého spolupracovníka prezidenta Putina.

Mluvčí Johnsonovy kampaně v roce 2018 objasnil, že když se kampaň dozvěděla o situaci, okamžitě vrátila finanční prostředky získané od American Ethane.

Nic nenasvědčovalo tomu, že by došlo k úmyslnému porušení federálního zákona, který zakazuje kampaním vědomě přijímat dary od společností vlastněných zahraničními vlastníky, cizích státních příslušníků nebo subjektů ovládaných cizími státními příslušníky.

Oživení těchto informací se shoduje s Johnsonovým nedávným odporem vůči zákonu o zahraniční pomoci, který přiděluje 60 miliard dolarů Ukrajině uprostřed jejího konfliktu s Ruskem.

Johnson neústupně prohlásil, že republikány vedená Sněmovna reprezentantů nebude tlačena ke schválení zákona, což vyvolalo veřejnou kontrolu.

Na sociálních sítích se objevily diskuse, které spojovaly Johnsonovy příspěvky na kampaň s jeho postojem k zákonu o zahraniční pomoci.

Někteří uživatelé vyjádřili údiv nad spojením mezi Johnsonem a jednotlivci s vazbami na Rusko a zpochybnili integritu politického financování.

Konstantin Nikolajev (52) je miliardář s praxí v dopravě, dříve působil jako ministr dopravy Ruské federace.

V současné době on a jeho společníci vlastní významnou část společnosti Globaltrans, největšího ruského soukromého provozovatele železniční dopravy.

Kromě toho má Nikolajev vlastní podíly ve společnosti Tula Cartridge Works, na niž se vztahují sankce, která je dodavatelem munice ruským silám zapojeným do konfliktu na Ukrajině.

Forbes odhadl Nikolajevovo čisté jmění v roce 2019 na 1,2 miliardy dolarů, což podtrhuje jeho významný finanční vliv.

Kromě toho se proslavil podporou Marie Butinové, ruské občanky odsouzené za to, že působila jako neregistrovaná zahraniční agentka a podílela se na ovlivňování konzervativních politických skupin ve Spojených státech.

Obavy ohledně vhodnosti politických příspěvků spojených s Nikolajevem se znovu vynořily, když Johnson převzal roli předsedy Sněmovny reprezentantů.

Kritici zdůrazňovali důsledky takové finanční podpory, zejména ve světle Nikolajevova spojení s Butinovou a jeho zapojení do darů American Etane na Johnsonovu kampaň.

Vzhledem k tomu, že vyšetřování této záležitosti pokračuje, byla Johnsonova kancelář oslovena s žádostí o komentář a požádána o objasnění povahy příspěvků na kampaň a jejich potenciálního dopadu na politické rozhodování.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1501

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2024